Windows Ayarları Bölüm IV

Windows Ayarları Sayfa 3

4. Adım: Kullanılmayan Ses Kartı İşlevlerinin Kapatılması

Ses kartınızın kontrol panelinden ayarlanabilen, saf 24 bit düzeyinde ses üretimini sağlamanın dışında açık olan başka hiç bir işlev bırakmayınız. DSP efektleri, soundfonts, görsel efektler, uyarı ve ipucu baloncukları, uzaktan kontrol işlevi gibi özelliklerin tümünü devre dışı bırakınız.

5. Adım: En Güncel Sürücülerin Kullanılması

Ses kartınız için her zaman en güncel sürücüleri kullanınız. Sürücüleri sadece üreticinin sayfasından indiriniz. Sürücüler kurulurken, seçime izin veriliyorsa sadece sürücü kısmını kurunuz; araçlar ve ek özellikler kısmını kurmayınız.

6. Adım: IRQ Kaynak Değeri

PCI slota takılı olan ses kartınız için sistem tarafından verilen IRQ Kaynak değerini sadece ses kartının kullandığından emin olun.

Başlat > Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Bilgisayar Yönetimi > Aygıt Yöneticisi satırını seçin.

Görünüm menüsünden “Bağlantıya göre kaynaklar” seçeneğini seçin. Sağ taraftaki Kesme İsteği (IRQ) satırını genişletin. Listedeki ses kartına ait olan kaynak değerini başka bir aygıtın kullanıp kullanmadığını kontrol edin.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde Transport PC’mizdeki ses kartımız 1212M’in aldığı 20 değeri sadece kendisine aittir.

Başka bir satırda ses kartınızın aldığı değeri kullanan bir aygıt ile karşılaşırsanız, anakartta ses kartınızın takılı olduğu slotu değiştirin. Bu durum tekrar sürücü kurulumu gerektirir. Önerdiğimiz anakart olan Gigabyte marka anakartta, ses kartını işlemcinin yanındaki 1. slota takınız. Böylece sadece kendisine ait bir IRQ kaynak değeri alacaktır.

Örnek olarak aşağıdaki ekran görüntüsündeki bir başka sistemde listenin sonundaki ses kartı ile USB aygıtı aynı IRQ Kaynak değerini (23) paylaşmaktadır. Bu sistemde ses kartı onboard (tümleşik) olduğu için slot değişimi yapılamadığından, tek çare aynı değeri paylaşan USB aygıtının üstüne sağ tıklayarak “Devre Dışı Bırak” demektir.

6. Adım: ASIO Buffer Değerinin Optimize Edilmesi

Ses kartınızın kontrol panelinde ASIO ayarlarında Çıkış (Output) Buffer değerini, seste bozulmanın oluşmadığı en küçük değere ayarlamanız düşük gecikme (low latency) değeri açısından önerilir. Seste çıtlama, cızırtı, parazit gibi etkiler oluşuyorsa buffer değerini adım adım yükseltiniz.

7. Bölüm: USB DAC Kullanımı İle İlgili Optimizasyonlar

Son dönemde dünyadaki DAC üretiminde şimdiye kadar görülmemiş bir artış gözlenmekte. Neredeyse her ay, fiyatına oranla sunduğu ses kalitesi oldukça tatmin edici olan yeni bir DAC raflardaki yerini almakta. Bu cihazlarla bilgisayardan müzik dinlemenin kolay ve kullanışlı yolu USB bağlantı özelliği, yüksek ve düşük fiyatlı pek çok modelde kullanılmakta. Artık pek çok kullanıcı, DAC satın alırken, cihazın USB bağlantı özelliğinin de olup olmadığına dikkat etmekteler. Hatta bazı kullanıcılar sadece USB bağlantı özelliği olup olmadığına bakarak DAC seçimi yapmaktalar. Tak-Çalıştır özelliğine sahip pek çok DAC’ı ses kartına gerek olmadan, ücretsiz ve kaliteli evrensel ASIO sürücüsü ASIO4ALL paketini bilgisayarınıza kurarak kullanabilmeniz olanaklı.

Ancak, USB bağlantı teknolojisinin, bizlere sunduğu kullanım kolaylığı yanında, ses performansı açısından bazı dezavantajlı yönlerinin de bulunduğu bilinmektedir.

Önerdiğimiz gibi her ne kadar Transport PC temelde, kaliteli ASIO sürücülü PCI bir ses kartının S/PDIF dijital çıkışından kaliteli bir RCA kablo ile dijital ses verisini bir DAC’a aktarma düşüncesi ile oluşturulmuş olsa da, bazı kullanıcılar DAC cihazlarını değişik nedenlerle USB üzerinden kullanmak isteyebilirler. USB bağlantısı ile kullanılan DAC’lardan ses performansı açısından en yüksek verimi alabilmeniz için Transport PC’de aşağıdaki işlemlerin uygulanması önerilir. Diğer bilgisayarlarda da tamamı veya bir kısmını uygulayabilirsiniz.

1- DAC cihazınızın USB kablosunu, güç beslemesini 12V-5V adaptörden alan ve anakartın üzerindeki USB girişlerine bağladığımız Ekstra USB Porta takınız; anakartın arkasındaki standart tümleşik USB girişlere takmayınız.

2- DAC için güç beslemesini kendine ait “Güç Ünitesi”nden sağlayınız. Bu, bir adaptör veya DC girişi bulunuyorsa küçük bir 12V akü olabilir. DAC’ı anakart üzerinden beslemeyiniz. (Akü seçeneği ses performansı açısından kesinlikle önerilir.)

3- Piyasadaki mağazalarda satılan sıradan USB kablolar yerine daha iyi kalitede USB kablo kullanınız. Bol olmasa da bu tip kaliteli USB kablolar bulunabilmekte.

4- Dinleme sırasında sisteme bağlı diğer tüm USB cihazları çıkarınız.

5- Anakartın USB2.0 desteğini BIOS içinden kapatınız. Sadece USB1.0 desteğini aktif yapınız. Gerek duyulduğunda tekrar USB2.0 desteği aktif edilebilir.

6- USB güç yönetimini iptal ediniz. Bunun için:
Başlat > Denetim Masası > Sistem > Donanım > Aygıt Yöneticisi > Evrensel Seri Yol Denetleyicisi satırını genişletin. Listedeki her USB Kök Hub satırına sağ tıklayarak Özellikler > Güç Yönetimi sekmesindeki Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın kutucuğundaki seçimi kaldırın ve “Tamam” ile çıkın. Bu işlemi listedeki tüm USB Kök Hub satırı için uygulayın.

Kullanılmayan USB Hub’ları devre dışı bırakınız. Kullanım için bir veya iki adet yeterlidir. Yukarıdaki yoldan ulaştığımız listede önce bağlı olan DAC’ın hangi USB aygıtı kullandığını bulun. Bunun için USB Kök Hub satırlarına sağ tıklayıp Özellikler > Güç sekmesine bakın. Daha sonra USB Kök Hub satırlarından devre dışı bırakmak istediğinize sağ tıklayın ve “Devre Dışı Bırak” seçeneğini seçin. Kaldır derseniz, Windows açılış sırasında tekrar yükler, kaldır demeyin.

8- Var olmayan cihazları kaldırın. Başlat > Çalıştır. Açılan kutucuğa cmd yazıp “Enter” yapın. Açılan Komut İstemi penceresine önce cd\ yazıp “Enter” diyerek C:\ yoluna düşün. Ardından “Komut İstemi” penceresinde önce

set devmgr_show_nonpresent_devices=1
yazın ve “Enter” yapın.
devmgmt.msc
yazın ve “Enter” yapın. Açılan Aygıt Yöneticisi penceresinde Görünüm menüsüne tıklayp Gizli Aygıtları Göster deyin. Evrensel Seri Yol Denetleyicisi listesindeki tüm USB Kök Hub aygıtlarını sağ tıklayıp “Kaldır” komutu ile kaldırın (Yarı şeffaf ve normal görünenler dahil). DAC cihazınız USB’den bağlı durumda iken Windows’u yeniden başlatın. Windows, gerçek USB aygıtları tekrar yükler. Bu işlemin belki belirli bir etkisi olmayabilir: ama, sürücü sorunlarını çözmüş olursunuz.

Bu işlemden sonra, bir önceki adımda (7) anlatılan işlemleri tekrarlamanız gerekir.

9- Yukarıdaki bölümde 6. Adımda anlatıldığı gibi, DAC’ın takılı olduğu USB Kök Hub’ın da sadece kendine ait IRQ değeri aldığından emin olun.

10 PCI Latency Timer (PCI Gecikme Süresi) değerini kontrol ediniz. Bu değerin çok yüksek olmaması gerekir. Anakart chipset’ine bağlı olan bu değerleri PCI Latency Tool adındaki shareware bir yazılım ile kontrol edebilirsiniz.

Bu ayarların giriş seviyesi DAC’larda çok etkili sonuç vermesi beklenmemelidir. Ama genel olarak, güvenilir performans ve en iyi ses kalitesi hedefine ulaşmada bu işlemler katkı sağlar.

 

Sonraki Bölüm: VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)