İleri Seviye Yazılım Modifikasyonları

Transport PC VII. KISIM

İleri Seviye Yazılım Modifikasyonları

1. cPlay’deki AWE İşlevi İçin Öncelik Atama Ayarı:

cPlay’de müzik çalma işlemi öncesi dosyanın RAM’e kopyalanması sırasında gelişmiş RAM tahsisi sağlayan AWE ayarını kullanabilmek için gerekli olan işlemleri aşağıdaki yönergeleri izleyerek yapabilirsiniz. Bu işlemler “Windows XP SP2 Pro TR” işletim sistemine göre anlatılmış ve denenerek uygulanmıştır.

Bu adımları eksiksiz olarak sırayla uygulayınız:

1- Başlat > Çalıştır
Açılan kutucuğa mmc yazınız ve “Tamam” deyiniz.

2- Dosya > Ek Bileşen Ekle/Kaldır ile açılan pencerede Ekle butonuna tıklayınız.

3- “Grup İlke Nesnesi Düzenleyicisi” satırını seçip Ekle butonuna tıklayınız

4- Açılan pencerede Son butonuna tıklayınız.

5- “Kapat” butonuna tıklayınız.

6- “Tamam” butonuna tıklayınız.

7- Yerel Bilgisayar İlkesi > Bilgisayar Yapılandırması > Windows Ayarları > Güvenlik Ayarları > Yerel İlkeler > Kullanıcı Hakları Ataması satırını seçiniz.

8- Sağ taraftaki “Bellekteki sayfaları kilitle” satırına çift tıklayınız.

9- “Kullanıcı veya Grup Ekle” butonuna tıklayınız.

10- “Nesne Türleri…” butonuna tıklayınız.

11- “Gruplar” kutucuğuna tıklayınız. “Yerleşik güvenlik ilkeleri” ve “Kullanıcılar” kutucuklarının seçimini kaldırınız. “Tamam” ile çıkınız.

12- “Seçilecek nesne adlarını girin” kutucuğuna Administrators yazınız.> Tamam ile çıkınız.

13- “Uygula” ve “Tamam” butonlarına tıklayınız.

14- Dosya > Kaydet ile kaydediniz ve aynı menüden “Çıkış” ile çıkınız..

15- Sistemi yeniden başlatınız.

Böylece “Ayrıcalık Atama” işlemi tamamlanmış oldu. Eğer bir yanlışlık nedeniyle işlem başarısız olduysa, cPlay AWE işlemini atlar ve standart RAM tahsisi uygular. AWE işleminin başarılı şekilde uygulandığı bilgisi, cPlay’in açılışı sırasında Diagnostics özelliği seçiliyse ekrana gelen bilgi listesinin sonuna doğru şu şekilde belirtilir: “AWE successful“. Bu mesaj, “Ayrıcalık Atama” işleminin çalıştığını ve AWE tahsisinin uygulandığını belirtir.

2. Winlogon Dosyasının Minlogon İle Değiştirilmesi :

Ses performansına olumlu etkisi nedeniyle kesinlikle önerilen bir modifikasyon olmasına karşın, ayarlama sırasında hatalı işlem yapılırsa Windows’un çalışmama riski bulunmaktadır. Bu işlem, yazılım modifikasyonlarının son adımı olarak uygulanmalıdır.

Modifikasyonu uygulamadan önce, rehberdeki tüm ayarları sonuna kadar uyguladıktan, Transport PC’nin düzenli ve kararlı çalıştığından emin olduktan sonra sistemin kurulu olduğu “C” bölümünün bir imaj yedeğini alarak “D” bölümüne kaydetmeniz kesinlikle tavsiye edilir. Modifikasyon sonrası olumsuz bir durumda imajı geri açarak 5 dakika içinde Minlogon modifikasyonu öncesine dönebilirsiniz.

Minlogon değişikliği sonucunda bazı Windows XP işlevleri kullanılamaz duruma gelecektir.

İşlem sonunda Windows artık yeni bir kullanıcı ile çalışacağından, işlem öncesindeki masa üstü kaybedilecektir. İşlem sonrasında yeni masa üstünüzün yeniden düzenlenmesi ve kısa yolların yeniden oluşturulması gerekebilir. Ayrıca, daha önceden yapılmış olan bazı Windows ayarları yeni kullanıcı devreye girdiği için eski haline dönüşebileceği için gözden geçirilmelerinde yarar vardır.

Winlogon.exe adındaki dosya, Windows’un çoklu kullanıcı girişi işlevini yönetir. Biz bu optimizasyon sonucunda, Winlogoon.exe adlı orijinal dosyayı minlogon adındaki başka bir dosya ile değiştirmiş olacağız. İşlem sonunda Windows, her zaman Default adında sadece ve sadece tek bir kullanıcı ile açılıp çalışacak. Sonuçta Windows’un açılış ve kapanış süresi hissedilir derecede kısalırken, ses performansı da artmış olacak. Bu optimizasyon cMP² ile sorunsuz çalışmaktadır.

Adım 1 – Minlogon Dosyasının İndirilmesi

Önce başka(!) bir bilgisayarda yapılacaklar:

1. Windows’un ücretsiz olarak sağladığı şu ISO dosyasını, üzerine tıkladığınızda açılan sayfadan indiriniz: XP Embedded SP2 Feature Pack 2007 (132 MB iso file)

2. Daemon Tools. adlı sanal sürücü yazılımını kullanarak, indirdiğiniz ISO dosyasını sanal sürücüye yükleyiniz.

3. Otomatik bir ara yüz gelirse iptal edip kapatınız. Başlat > Bilgisayarım’ı açıp ISO dosyasının yüklü olduğu sanal sürücüye sağ tıklayarak “Araştır” komutunu veriniz.

4. Ücretsiz 7-Zip veya WinRar yazılımlarından birini kullanarak, önceki adımda görüntülenen penceredeki XPEFP2007.exe dosyasını “Open Archive” (Arşiv Aç) komutu ile açınız.

5. “rep” adlı klasör içinde bulunan “minlogon.exe” dosyasını masa üstüne kopyalayınız.

Adım 2 – Windows’un Dosya Koruma Özelliğinin İptal Edilmesi

Transport PC’de yapılacaklar:

Windows XP, kritik sistem dosyaları silindiğinde veya değiştiğinde otomatik olarak orijinalini yerine koyar. Optimizasyon için, WFT olarak bilinen bu özelliği iptal etmemiz gerekiyor. Bu işlemi otomatik olarak tek tuşla kolayca XPLite adlı yazılım ile yapabilirsiniz. Ücretli olan bu yazılımın deneme sürümünü şuradaki sitesinden başka bir bilgisayarda indiriniz. Zip içinden çıkan “XPlite_TRIAL.exe” adlı dosyayı Transport PC’de masa üstüne kopyalayıp çift tıklayarak yazılımı çalıştırın. “Windows File Protection” sekmesinde “Disabled” seçeneğini seçip “Apply” deyin. İşleminiz bittiğinde isterseniz yazılımı silebilirsiniz.

İşlemi manuel yapmak isteyenler için Cics üşenmemiş şurada bir de rehber hazırlamış.

Adım 3 – Minlogon Dosyasının Yüklenmesi

Transport PC’de yapılacaklar:

1. Sistemin kararlı çalışan haliyle bir imaj yedeği olduğundan emin olun.

2. C:\Windows\System32 klasöründeki winlogon.exe dosyasının adını winlogon.exe.bak olarak değiştirin. Uyarı alırsanız devam deyin. WFP işlevinin iptal edildiğinden ve dosyanın yenisinin yerine konulmadığından emin olun. Bunun için Windows’u tekrar başlattığınızda dosya boyutu karşılaştırması yapabilirsiniz.

3. Önceden masa üstüne koyduğunuz minlogon.exe dosyasını C:\Windows\System32 altına kopyalayın ve adını winlogon.exe olarak değiştirin. Uyarı alırsanız devam deyin.

4. Başlat > Tüm Programlar > Donatılar > Not Defteri uygulamasını açın. Aşağıdaki satırları eksiksiz olarak kopyalayarak boş Not Defteri sayfasına yapıştırın. Dosya menüsünden Kaydet deyin ve dosya adını minlogon.reg olarak girerek masaüstüne kaydedin.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
“Config”=dword:00000017

5. Masaüstü’ndeki minlogon.reg dosyasına çift tıklayarak Kayıt Defteri değişikliğini onaylayın.

6. Sistemi yeniden başlatın. Windows, Default adında yeni bir kullanıcı ile açılacaktır. İlk açılış genele göre biraz uzun sürebilir. Açılışta artık kullanıcı karşılama ekranı gelmeyecektir.

7. Eğer bu optimizasyonu geri almak isterseniz şunları yapın: winlogon.exe dosyasının adını winlogon.min olarak değiştirin. winlogon.exe.bak dosyasını da winlogon.exe olarak değiştirip sistemi yeniden başlatın.

8. İki logon dosyasının kopyasını da saklayın.

Not:

– Dosya isimlerini doğru giriniz. Özellikle dosya uzantılarında (noktadan sonraki kısım) yapılacak hatalar sistemin bir daha açılmamasına neden olabilir.

– Sistem, ilk açılışta bazı sistem yapılandırmalarını yeni kullanıcı için geçerli ayarlara döndürebilir. Tüm Windows ayarlarını gözden geçirmeniz tavsiye edilir.

Sonraki Bölüm: VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)