Windows Ayarları Bölüm I

Transport PC V. KISIM

WINDOWS AYARLARI

Yazılımsal ayarlamalar (Windows XP, BIOS, Player) diğer bilgisayarlarda farklı sonuçlar doğurabilir. Bir kısmı işletim sisteminin çalışış biçimini etkileyen bu agresif ayarlar ev veya iş yeri bilgisayarlarında uygulandığında işletim sisteminin çökmesine, doğru çalışmamasına, veri kayıplarına ve hatta donanımsal arızalara neden olabilir. Ayarların bir kısmı, sadece önerilen donanımlar ile uyumlu çalışan ayarlardır. Projeye başlarken, oluşturulacak bilgisayarın sadece ses sisteminin bir parçası olacak şekilde tasarlanacağı ve transport işlevi dışında başka hiç bir amaçla kullanılmayacağının baştan kabul edilmesi projenin amacı ve mantığı açısından önemli bir noktadır. Bu yazılımsal ayarlamaların çoğu diğer masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da uygulanabilir ve ses kalitesinde belli bir yere kadar iyileşme sağlanabilir; ancak, söz konusu riskler bilinmelidir. Rehberdeki ayarlamaların uygulanması, tüm bu risklerin baştan kabul edilmesini ve belli bir seviyede donanım ve Windows XP bilgisini gerektirir.

Tüm anlatım ve ekran görüntüleri Türkçe Windows kullanılarak hazırlanmıştır. Cics’in Transport PC konusunu tüm detayları ile İngilizce olarak anlattığı sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: http://www.cicsmemoryplayer.com/

Ekran görüntüleri, ayarlardan sonraki durumu gösterir! Her adımın sonunda bilgisayarın yeniden başlatılarak sonucunun izlenmesi tavsiye edilir. Böylece, hatalı yapılan bir değişiklik sonrasında ortaya çıkabilecek bir soruna en son değişikliğin neden olduğunu anlayabiliriz.

Tüm anlatılanlar, temiz bir kurulum esas alınarak sıralanmıştır. Yapılan ayarlamaların sırası(!) bir takım işlemler için önemli olduğu için adım adım ilerleyiniz. Ayarlamaların tamamlanması birkaç gününüzü asla bile acele etmeden doğru uyguladığınızdan emin olarak ilerlemenizi öneririz.

En sonunda sistem her şeyi ile kararlı halde çalışmaya başladığında sadece sistemin kurulu olduğu “”C” bölümünün imaj yedeğini almanız kesinlikle önerilir.

1. BÖLÜM : Denetim Masası Ayarları

1. Adım – Gereksiz Programların Kaldırılması:
Kurulum sonrası, Transport PC için gerekli olmayan hiç bir program kurmayınız. Eğer kurulu programlar varsa (antivirüs, sistem monitörü, MSOffice, vb.) kaldırınız. Kaldırma işlemini Başlat > Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır yolunu kullanarak yapınız.

2. Adım – Gereksiz Bileşenlerin Kaldırılması:
1. Başlat veya Masaüstü’nden Bilgisayarım > Araçlar > Klasör Seçenekleri > Görünüm menüsünden “Gizli dosya ve klasörleri göster” seçeneğini tıklayınız. Uygula ve Tamam diyerek çıkınız.

Bilgisayarım’dan C:\Windws\inf klasöründeki sysoc.inf dosyasını, Başlat > Donatılar > Not Defteri uygulaması ile açınız. Satırlarda bulunan “HIDE” ve “hide” kelimelerinin tümünü siliniz. Bu işlemi Ctrl+H tuş birleşiminden “Tümünü Değiştir” komutu ile kolayca yapabilirsiniz. Yeni değer kısmını boş bırakıp “Tümünü Değiştir” komutu veriniz. Bu işlemi “HIDE ve “hide” kelimeleri için ayrı ayrı yapınız. Kaydet deyip dosyayı kapatınız.

2. Başlat > Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır

Sol taraftaki panelden Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır

Açılan pencerede aşağıdaki bileşenlerin önündeki tıkları kaldırınız:

– Faks Hizmetleri
– Dizin oluşturma Hizmeti
– Internet Information Services
– Message Queuning
– MSN Explorer
– Outlook Express
– Terminal Sunucusu
– Windows Media Player

Satırların içinde “Donatılar ve Hizmet Programları” satırını seçip Ayrıntılar tuşuna tıklayın. Aşağıdaki gibi ayarlayıp “Tamam” ile çıkın.

Ağ Hizmetleri” satırını seçip Ayrıntılar tuşuna tıklayınız. Tüm tıkları kaldırıp “Tamam” ile çıkınız.

Son olarak “İleri” ve sonra da “Son” tuşları ile sihirbazı tamamlayıp bilgisayarı yeniden başlatınız.

3. Adım – Grafiksel Trafiğin Minimize Edilmesi:

Grafik işlemciler PSU’dan güç harcamaya eğilimlidirler ve de neden oldukları yoğun data trafiği ses kalitesine olumsuz etki eder. O nedenle TransportPC için anakarta tümleşik temel seviyede bir grafik işlemci seçildi ve sürücüleri kurulmadı.

Bu adımdaki işlemlerin sonunda, Windows’un grafik performans ihtiyacı minimize edilecek ve en az düzeye indirilmiş bu işlemlerin kontrolü grafik işlemciden CPU’ya devredilecek.

3.1 Donanım İvmesi ve Birlikte Yazma:

Başlat > Denetim Masası > Görüntü > Ayarlar > Gelişmiş > Sorun Gider

Aşağıdaki gibi ayarlayıp “Uygula” ve “Tamam” ile çıkın. Windows’u yeniden başlatınız.

3.2 Video İşlemciyi Devre Dışı Bırakma:

Bir önceki adım tüm grafik işlemlerinin kontrolünü CPU’ya aktardı. Bu adımda ise grafik işlemci tamamen devre dışı kalacak:

Başlat > Denetim Masası > Sistem > Donanım > Aygıt Yöneticisi

Burada, ekran kartı sürücümüzü kurmadığımız için, “Diğer Aygıtlar” satırını genişlettiğimizde görünen “Video Denetleyicisi (VGA Uyumlu)” satırına sağ tıklayıp “Devre Dışı Bırak” seçeneğini tıklıyoruz. Soruya “Evet” deyip Windows’u tekrar başlatınız.

(Not: Grafik işlemcinin sürücüsünü kuranlar “Video Denetleyicisi” satırını genişlettiklerinde görünecek olan grafik işlemcisinin adına sağ tıklayıp “Devre Dışı Bırak” seçeneğini tıklamalılar)

Windows yeniden başlatıldıktan sonra 3.1 nolu adımda yapılan değişikliğin kalıcı olup olmadığını kontrol ediniz.

3.3 Görsel Efektlerin İptal Edilmesi:

Başlat > Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş > [Performans]Ayarlar > Görsel Efektler

Burada “En iyi performans için ayarla” seçeneğini işaretleyiniz. “Uygula” ve “Tamam” diyerek çıkıp Windows’u yeniden başlatınız.

3.4 Ekran Yenileme Sıklığı Ayarı:

Başlat > Denetim Masası > Görünüm > Ayarlar > Gelişmiş > Monitör

Buradaki ayarları aşağıdaki gibi yapınız:

“Varsayılan donanım ayarını kullan” seçeneği seçilemiyorsa, grafik işlemci halen aktif demektir.

3.5 Ekran Çözünürlüğü Ayarı:

Her LCD monitörün bir native çözünürlük değeri bulunur. Bu çözünürlüğün seçilmesiyle tekrar ölçülendirme işleminin paypas edilmesi amaçlanmaktadır.

Başlat > Denetim Masası > Görünüm > Ayarlar

Burada “Ekran çözünürlüğü” değerini, kullandığınız monitörün native çözünürlük değerine ayarlamalısınız.

Düşük renk derinliği modu seçilmesi, CPU ve anakart arasındaki grafik işlemine bağlı trafik yoğunluğunu minimize etmeye katkı sağlayacaktır. Monitörünüzün geçerli çözünürlük değeri kitapçığında belirtilmiştir.

Aynı pencerede Gelişmiş > Bağdaştırıcı menüsünde “Tüm Modları Listele” tuşuna tıklayarak aşağıdaki pencereyi açıyoruz ve ayarladığınız native ekran çözünürlüğüne ait “256 Renk, Varlayılan Yenileme” satırını seçip “Tamam” diyoruz. Windows’u tamamen kapatıp güç kaplosunu kasadan çekiniz ve 15-20 saniye sonra tekrar takıp bilgisayarınızı açınız. Bu ayar sonrasında gücü tamamen kesmek değişikliğin kalıcı olması için gereklidir.

Olması gereken ayarlardan sonra, örnek olarak şu değerlerde bir ekran görülür:

3.6 Grafik İşlemci Sürücülerinin Kaldırılması:

En başta sıfırdan kurduğumuz Windows’a ekran kartı sürücülerinin kurulması gereksiz olduğu için zaten kurmamıştık. Eğer daha önceden ekran kartı sürücüleri kurulduysa, Başlat > Denetim Masası > Program Ekle veya Kaldır takip edilerek kaldırınız. Ekran kartı sürücüleri kaldırıldıktan sonra, buraya kadar yapılan grafiksel ayarlamaların tekrar yapılması gerekebilir.

4. Adım – Güç Tüketimi Ayarları:

Başlat > Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç Düzenleri menüsünde gerekli ayarları aşağıdaki gibi yapınız:

BIOS, aşırı düşük işlemci frekansı ve voltajı amaçlanarak ayarlandığından, burada söz konusu “Güç Düzeni” ayarının “Her Zaman Açık” şeklinde ayarlanması tavsiye edilir.

5. Adım – Performans Ayarları:

Bu adımda gösterilen ayarlar, www.musicxp.net/tuning_tips.php adresindeki bilgiler temel alınarak hazırlanmıştır.

5.1 Arka Plan Hizmetleri ve Sistem Önbelleği Ayarları:

Başlat > Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş > [Performans]Ayarlar > Gelişmiş

Aşağıdaki şekilde ayarlayınız. “Uygula” ve “Tamam” diyerek çıkıp Windows’u yeniden başlatınız.

Bu ayar cMP’nin RAM’den çalma işlemi için kritik seviyede önemlidir.

5.2 Sanal Belleğin İptal Edilmesi:

Başlat > Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş > [Performans]Ayarlar > Gelişmiş > [Sanal Bellek]Değiştir

Bu pencerede “Disk belleği dosyası yok” seçeneğini işaretleyip “Ayarla” tuşuna tıklayınız. “Tamam”, “Uygula”, “Tamam” diyerek çıkıp Windows’u yeniden başlatınız.

Windows Ayarları Sayfa 2

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)