Transport PC III. KISIM
Montaj ve Windows Kurulumu
Bilgisayarın toplanması (montajlanması) ile ilgili teknik detaylar konumuz ile doğrudan ilgili olmadığı için bu konuya girmeyeceğiz. Montaj konusunda bir teknik servisten veya bu konuda deneyimli bir dostunuzdan yardım almanızı tavsiye ederiz. Eğer yeterli deneyiminiz varsa, yukarıda listelenen donanımları kendiniz de montajlayabilirsiniz. Ancak unutmamalısınız ki bazı montaj hataları donanımlarınızın arızalanmasına veya sistemin doğru çalışmamasına neden olabilir. Orijinal rehberde donanım ve yazılım ile ilgili bazı ayarlamalar, özel olan Zalman HD160XT kasa içindir. Bizim hazırladığımız rehberdeki anlatımlar ise, önerdiğimiz standart kasa ve monitöre göredir.
1. Montajda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
1- Stok işlemci soğutucusu ile kurulum yapacaksanız fanını çıkarmayınız. GeminII soğutucuya geçtikten sonra soğutucuda fan kullanmanıza gerek yoktur. Gene de GeminII soğutucu ile sistemi ilk açtığınızda öncelikle BIOS’a girip işlemci çarpanının BIOS ayarları bölümünde verdiğimiz hız düşürümü ayarlarında olup olmadığını kontrol ediniz.
2- Anakartı kasaya montajlamadan önce ilk olarak işlemciyi sonra da işlemci soğutucusu GeminII’yi kitapçığındaki yönergelere göre anakarta montajlayınız. En sonunda da anakartı kasaya vidalayınız.
3- CD-ROM’u sadece işletim sistemini (Windows XP) kurmak ve anakart chipset sürücülerini CD’den yüklemek için kullanınız. Daha sonra güç ve data kablolarını çıkartarak(!) kasada bırakabilirsiniz veya kasadan tamamen çıkarabilirsiniz. Sonradan yüklemek isteyeceğiniz programları flaş bellek ile Transport PC’ye kopyalayabilirsiniz. Müzik CD’lerinizi başka bir bilgisayarda flac formatında rip’leyebilir ve yine flaş bellek ya da USB harici disk ile Transport PC’ye kopyalayabilirsiniz.
4- PSU’nun kullanılmayan güç kablolarını üstünde bırakmayınız. Çıkarılabilir yapıda olanları çıkarınız.
5- Anakartın ön paneli için olan sadece Power Swich ve Reset Swich kablolarını takınız. HDD Led, Power Led vb. kabloları boşta bırakınız.
6- Kasanın havadarlığı yetersizse, varsa yan ve arka hava peteklerini çıkartınız. Üstündeki petekleri güvenlik için bırakınız. Tavsiye ettiğimiz Everest SNC-4100L model kasanın PSU’sunu çıkarınız. Kasada bulunan PSU yuvasını tamamen çıkartınız. Donanım listesindeki PSU’lardan birini fanı yukarıya gelecek şekilde, egzoz çıkışı kasanın yan hava peteğine bakacak şekilde takınız.
7- Sonuç olarak kasanın içinde titreşime ve güç tüketimine neden olabilecek PSU fanı dışında hiç fan kalmamış olacak. (PSU fanının çıkarılması konusundaki detayları “İleri Seviye Donanım Modifikasyonları” bölümünde okuyabilirsiniz.)
8- Müzik dinleme sırasında kasada prizden gelen güç kablosu, monitör kablosu ve analog ya da dijital çıkış kablosu dışında başka kablo takılı olması önerilmez. Herhangi bir USB Hub, ağ kablosu, USB harici disk, vb. cihaz takılı olması önerilmez. Klavyeye gerek yoktur ve dinleme sırasında takılı olması önerilmez.
9- Ekstra USB Portun güç girişlerini 12V-5V adaptöre veya ikinci ATX PSU’ya yönlendirmek için şunları yapınız: Bir adet molex kablonun dişi tarafını çıkartın. Kırmızı (5V) ve yanındaki siyah (-) kabloların ucunu soyun. Ekstra USB Port’un ucundaki kırmızı (5V) ve siyah (-) kabloların uçlarını da çıkarıp soyun. Molex kablodan gelen aynı renk kırmızı ve siyah kablolarla eşleşecek şekilde klemens ile bir birine ekleyin. Bazı USB portlarının ucunda kırmızı ve siyah kablolar çifter olarak bulunabilir.
Bu durumda kırmızı ve siyah kablolar 2 USB tarafından 1 molex tarafında olacak şekilde eklenecektir. Daha sonra da Molex Y çoğaltma kablonuzun dişi uçlarından birine takın.
Adaptörünüze, toplamda desteklediği Amper değerinin üstünde cihaz bağlamayın. Bizim kullandığımız adaptör 2A akım sağlıyor. 2.5” SATA bir dizüstü hard disk 0.5A, IDE yolundan bağlı bir CD/DWD-ROM 1.3A veya 1.5A, 3.5” 7200 RPM bir hard disk 1.5A akım çeker. Buna göre, toplamda 2A olacak şekilde en fazla iki adet cihaz bağlanabilir. Daha çok cihaz bağlamak isterseniz bir adaptör daha almanız gerekir.
Bağlantılar yapıldıktan sonra, USB portun jakını anakart üstündeki USB konnektörlerden birine takınız. Molex Y çoğaltma kablonuzun erkek ucunu da 12V-5V adaptörünüzün molex girişine takın. Önce her zaman adaptörün prize takılı olduğundan ve bağlıysa hard diskin çalıştığından emin olun. Sonra da sistemi kasadan açın.
Not: Sisteme ikinci bir ATX PSU eklenecekse, bu adaptör yerine yeni PSU’nun molex girişleri kullanılacak.
10 – Önce her zaman 12V-5V adaptörünü çalıştırın, sonra sistemi açın.
Arşiv amaçlı olarak sisteme sonradan dahil edebileceğiniz yüksek kapasiteli 7200 RPM SATA Hard Diskinizin güç kablosunu ve de Ekstra USB portunun Molex güç kablosunu bu adaptöre takınız. PSU’dan anakarta sadece P4 ve P24 güç kabloları bağlı olmalı. PSU’nun sadece bir adet molex kablosu sistemin kurulu olduğu 2.5” 5400 RPM diski beslemeli. Daha sonradan ikinci PSU alacaksanız, bu diskin güç kablosunu ikinci PSU’ya takmalısınız (İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri bölümünde anlatılmıştır).
11 -Sistemin kurulu olduğu 2.5” diski kasada ahşap bir plaka üzerine oturtun. HDD ile ahşap arasında plastik bir tabaka olması daha iyi olabilir. Böylece titreşimi minimize edebilirsiniz. 2.5” sistem diski dışında arşiv için 3.5” 7200 RPM bir disk kullanıyorsanız bunu kasa dışında tutmanız önerilir. Arşiv amaçlı en iyi çözüm eSATA bağlantısı olan bir depolama ünitesi kullanmaktır. Bunu bir adaptör ile anakartın SATA girişlerine bağlayabilirsiniz.
2. Windows Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
1- İşletim sistemi olarak Windows SP2/SP3 Professional Türkçe kurunuz. Tüm Windows ayarları XP SP2 Professional ile denenmiş ve test edilmiştir. Bu ayarlar SP3 ile de çalışmaktadır.
2- Bazı odyofiller, Vista’nın ses kalitesinin XP’den iyi olduğunu savunmaktalar. Vista’nın veya Windows7’nin native ses yazılımı daha iyi olabilir; ancak, işletim sisteminin ses yazılımı burada zaten by-pass edilmektedir. Projede Windows XP SP2 Professional kullanılmasının nedeni, tüm ayarların kapsamlı şekilde bu ortamda test edilmiş ve amaca uygun olarak başarılı sonuç alınmasıdır.
3- Kurulumdan önce Hard Diskinizi “C” ve “D” olarak 2 bölüme ayırınız. Sistemin kurulacağı 1. bölüm için 3 GB yer ayrılması yeterlidir. Kalan diğer tüm miktarı arşiv için ikinci bölüme atayabilirsiniz. Sistem bölümünü yani “C” bölümünü önerilen (default) ayırma birimi (cluster) boyutunda NTFS dosya formatı ile formatlayınız. Arşivin bulunacağı ikinci bölümü ise 64 KB ayırma birimi boyutunda NTFS olarak formatlayınız. Müzik dosyaları genelde büyük boyutlu oldukları için, 64KB ayırma birimi sayesinde disk alanı daha verimli kullanılacaktır.
4- Windows kurulduktan sonra, sistem bölümünü yani “C” bölümünü Norton Ghost gibi bir imaj yedeği alma yazılımı ile yedeklerseniz, elinizde her zaman temiz kurulmuş ve hiç bir işlem yapılmamış XP SP2 Pro TR olmuş olur. Bir aksilik olduğunda imajı kullanabilirsiniz. Ama asıl önemli olan, Transport PC’nin tüm ayarlamaları bittikten sonra, sistemin kararlı ve verimli çalıştığından emin olduktan sonra bir imaj yedeği almaktır. Böylece, sistemde üstesinden gelemeyeceğiniz bir sorun oluştuğunda, saatlerce uğraşarak son halini verdiğiniz noktaya birkaç dakika içinde geri dönebilirsiniz.
Windows kurulumu tamamlandıktan sonra anakartın sürücü CD’sinden sadece (!) şu sürücüleri yükleyiniz:
– Anakart chipset sürücüleri,
– USB sürücüleri,
– Ekran Kartı ve Ağ kartı sürücüleri (Bu sürücüler isteğe bağlıdır ve Transport PC için yüklenmesi tavsiye edilmez!).
-Mouse (fare), klavye, vb. sürücü yüklemeyiniz. Seçilen kablosuz fare ile cMP doğru şekilde çalışacaktır.
Daha sonra, ses kartınızı kasanıza takınız. Sitesinden en son sürücülerini indirip yükleyiniz. Ses kartınız PCI yapıda ise, anakartınızın birinci(!) PCI slotuna takınız. Bazı ses kartlarının sürücüleri verdiğimiz Windows ayarları tamamlandıktan sonra yüklenememektedir. Örneğin E-MU 1212M ses kartı böyledir. O nedenle, Windows ayarlamalarına başlamadan önce ses kartınızın sürücülerini yükleyiniz.
“Real Time” (gerçek zamanlı) modda işlem yapabilme performansı açısından önemli bir değer olan “latency” (gecikme) değerinin sisteminizdeki durumunu, Windows ayarlamaları öncesinde görüp bir yere not almak isteyebilirsiniz. Bunun için DPC Latency Checker adlı ücretsiz yazılımı kullanabilirsiniz. Windows ayarlamaları sonrasında “Current Latency” değerinin 5’in altında olması iyidir. Ayarlamalar sonunda bu değerin 1-2 µs olması gerekir. Ancak, bazı ses kartı sürücüleri, örneğin 1212M bu değerin 7 µs dolayında kalmasına neden olmaktadır.
Sistem kurulduktan sonra teorik olarak 24 saatlik bir yanma süresi gerekebilir.
Sonraki Bölüm: IV. KISIM: BIOS Ayarları
——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu IV. KISIM: BIOS Ayarları V. KISIM: Windows Ayarları VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)
Hakan Bey,
Öncelikle paylaşımınız için teşekkür ederim. Kurulum detayları hala güncel midir? komponentler epey eski de. bulunması zor oluyor. Konfigürasyonun günümüze uyarlanmış versiyonu var mı acaba?
selamlar
Forumlarımızda güncel donanıma uyarlanmış ve özellikle Linux edisyonu için bol bol yazışma mevcut…