Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar

Transport PC IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar

Foobar kullanımı ile ilgili küçük bilgiler vermeden önce temel olarak işletim sistemimizde yapmamız geren ayarlardan bahsetmek istiyorum. Bu ayarlardan daha ileri seviye ayarlarda mevcut ancak her bilgisayar için geçerli veya uyumlu değiller. Aşağıda belirteceğim noktalar bence minimum seviyede gerekli olan ve neredeyse her bilgisayarda sorunsuz çalışacak ayarlardır.

1.Temiz Windows XP Pro SP2 kurulumu
2.XP’ye gereksiz hiçbir eklentinin kurulmaması
3.Ekran ve ses kartlarını disable edilmesi. (USB/firewire kullanıcıları için)
4.Ekranın en düşük çözünürlük ve renk derinliğine getirilmesi
5.İşlemci hızının düşürülmesi
6.Gerekli olmayan tüm donanımların ve sistem bileşenlerinin disable edilmesi
7.Gerekli olmayan tüm servislerin disable edilmesi
8.RAM playback için arka plan hizmetlerinin performans için ayarlanması ve disk belleği dosyasının sıfırlanması

1. Foobar Kurulumu

Öncelikle Foobar sitesinden en son sürüm olan v1.0.3,  www.foobar2000.org/download adresinden indirmemiz gerekiyor. Kuruluma başlamadan önce Foobar’ın sadece Windows platformunda çatıştığını hatırlatmakta fayda var.

Exe dosyasını bilgisayarımıza indirdikten sonra kuruluma başlayabiliriz. Kurulum sırasında custom seçilerek optional features altında album list haricindeki tüm tikler kaldırılmalıdır. Böylece dsp, converter v.b. opsiyonel özellikler Foobar ile beraber yüklenmeyecektir.

Bu sayede components ve dsp pencerelerinin görüntüsü aşağıdaki şekilde olacaktır. (Aşağıdaki paragrafta anlatacağım kernel-streaming ve ASIO DLL dosyaları da resimlerde yer almaktadır.)

Bit-perfect Playback

Bit-perfect çıkış alınabilmesi için Foobar için iki seçeneğimiz var.

Bit-perfect müzik dinleyebilmek için öncelikle DAC’ımızın özelliklerinin bu işleme uygun olması gerekiyor. Örnek olarak 24 bit/96 khz bir parçayı bit-perfect çalabilmemiz için DAC’ımızın seçtiğimiz bağlantı seçeneği üzerinden native olarak minimum 24 bit/96khz desteklemesi gerekiyor. Diğer önemli konu Windows ve Foobar’ın tüm dijital ses ayarlarının maksimum %100 seviyesine ayarlanmış olması.

1. Kernel Streaming

Yine foobarın sitesinden Kernel Streaming support 1.2.2 versiyonunu,www.foobar2000.org/components/view/foo_out_ks linkinden indirmemiz gerekiyor.

İndirme tamamlandıktan sonra dosyayı Foobar klasörünün içerisinde bulunan components klasörünün içine atmamız gerekiyor.

Daha sonra Foobar menüsünden file/preferences/outputtan “KS: Bağlantı yapılan DAC” seçilmesi gerekiyor.

2. Asio/Wasabi

Foobarın kendi sitesinden asio için son sürüm, ASIO support 1.2.7 www.foobar2000.org/components/view/foo_out_asio, Wasabi için son sürüm WASAPI output support 2.1, www.foobar2000.org/components/view/foo_out_wasapi adresinden indireceğiz. XP için ASI, Vista/7 için Wasabi kullanılabilir.

İndirme tamamlandıktan yine sonra dosyayı Foobar klasörünün içerisinde bulunan components klasörünün içine atmamız gerekiyor.

Ayrıca Asio kullanmak için www.asio4all.com sitesinden Version 2.10 indirmemiz ve kurmamız gerekiyor.

Kurulumu yaptıktan sonra Foobar menüsünden file/preferences/outout/Asio Virtual Devices seçilerek asio4all programını tanıtıyoruz.

Daha sonra Foobar menüsünden file/preferences/outputtan “ASIO: Asio4all v2” seçilmesi gerekiyor.

3.Playback optimization

Foobar’ın daha stabil çalması için kendi ayarlarını değiştirerek.

File / Preferences / Advanced / Playback

Fading = Tüm değerler “0”
Full File Buffering Up to “500.000” (500.000 kb değeri elinizdeki en büyük flac değeri olmalı.)
Show error message = tik yok

File / Preferences / Advanced / Networking

Allow Seeking over HTTP = tik yok

File / Preferences / Advanced / Display

VBR Bitrate updates per second = “0”

File / Preferences / Networking

Buffer size = “0”
Enable Dynamic track titles = tik yok

File / Preferences / Playback

Source mode = none
Processing = none

File / Preferences / Playback / DSP

Active DSP penceresi boş

File / Preferences / Playback / Output

Buffer Length = 50 ms
Output Format = 24 Bit

4.Advanced

Foobar kullanıcıları için belki de en önemli farkı yaratacak optimizasyon, real time priority ve tüm servislerin askıya alınma uygulamasıdır.

Öncelikle aşağıdaki linkte yer alan dosyayı indirmemiz gerekiyor.

www.stereomecmuasi.com/eklentiler/foobar.rar

Unzip ettiğimizde içinden 3 adet dosya çıkmış olması gerekiyor. Bunlardan biri “Process.exe”, biri “foobar.bat”, diğeri de “playmusic.bat”

“Process.exe” ve “foobar.bat” dosyalarını doğrudan harddiskimizin C:/ sürücüsünün içine yerleştiriyoruz. “playmusic.bat” dosyasını ise bilgisayarımızın masaüstüne yerleştiriyoruz.

Foobar’ın masa üzerinde bulunan kısa yolunu silmemiz ve Foobar’ı çalıştırmak istediğimizde masaüstümüzde bulunan playmusic.bat dosyana basmamız gerekiyor.

Korhan Dündar

Transport PC ile ilgili tüm sorularınızı, önerilerinizi, kendi deneyimlerinizi ve merak ettiğiniz diğer konuları Stereo Mecmuası forumlarında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu harika rehberi sizler için hazırlayan Sn. Nadir Ersan ve Sn. Korhan Dündar’ın yanında konuya meraklı bir çok katılımcının bilgilerini paylaştığı forum adresimize linkten ulaşabilirsiniz.

Başta Sn. Nadir Ersan olmak üzere Sn. Korhan Dündar’a ve teknik ekibimize böylesine harika bir kaynağı meraklılara, kendi bize dilimizde kazandırdıkları için tüm kalbimle teşekkür etmek isterim.

HakanCez
——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)