Güncel Donanım Tavsiyesi Bölüm I

Transport PC II. KISIM
Güncel Donanım Tavsiyesi

Aşağıdaki donanım listesi, Cics’in önerdiği güncel listeye göre seçilmiş ve önerilmiştir. Türkiye piyasasında bulunabilirliği açısından örneğin fansız CPU soğutma ünitesi, güç kaynağı (PSU) gibi bazı donanımların amaca yönelik, performansa olumsuz etki etmeyecek şekilde, eşdeğer kalite ve işlevde farklı marka veya modelleri seçilmiştir.

Belirtilen fiyatlar, bir fikir vermesi amacıyla Temmuz 2010 tarihi itibariyle internet’teki çeşitli alışveriş sitelerinden alınmış olan yaklaşık KDV dahil fiyatlardır.

Donanım seçiminde dikkatli olunması ses performansı için önemlidir. Sonuçta, geleneksel CD Player cihazların Real Time (gerçek zamanlı) CD okuma sırasındaki mekaniksel titreşim, eletriksel trafik, hata düzeltme gibi ses performansında sınırlayıcı faktörlerden kurtulmak amacıyla Transport PC oluşturmaya çalışılmaktadır.

Anakart ve İşlemci (CPU)

cMP+cPlay ile tümleşik yapıda olan TransportPC (cMP²) dijital ses bilgisini istenildiğinde çok yüksek kalitede örnekleme (upsampling) yaparak üretebilecek kapasitede tasarlanmıştır. Bu nedenle 45nm. transistör teknolojisi ile üretilmiş, en az 3MB tampon belleğe sahip çift çekirdek Intel Core2 Duo bir işlemci bu amaç için uygundur. Bu tip bir işlemci, sistemin tasarım amacını etkilemeden düşük güç tüketimi ile yeterli işlem yeteneği sağlar.

Intel’in G31 northbridge (kuzeyköprüsü) yonga seti güncel 45nm desteği ve de az güç tüketimi nedeniyle uygundur. Sade temel bileşenleri, üretim kalitesi ve G31 yonga setini kullandıkları için Gigabyte GA-G31M-S2L, GA-G31M-S2L (veya GA-G31M-S2C ya da GA-G45M-UD3) model anakartların içinden, amaçlanan BIOS işlemlerine olanak vermesi, piyasada bulunabilirliği açısından en uygunu olarak GA-G31M-S2L seçildi.

Ekran Kartı

Grafik işlemcinin anakart üzerinde tümleşik olduğu onboard anakartlar Transport PC’nin amacına uygundur. Grafik işlevi gerektiren işlemleri minimuma düşürüleceği, grafiksel işlevler en düşük seviyeye ayarlanacağı ve de grafiksel işlev kontrolü tümden CPU’ya devredileceği için onboard yapıda basit bir grafik işlemci yeterlidir. Yüksek güç tüketimine neden olan, anakart üzerindeki elektriksel trafiği arttıran ve sonuçta ses performansına çok olumsuz etkisi olan PCI bir ekran kartı kullanmayınız.

RAM (Bellek)

Bellekler ses kalitesini etkileyen donanımlardır. Düşük saat hızlarında bile kararlı çalışabilen bir bellek kullanılması önemlidir. 533/667 MHz. hızında çalışan, düşük gecikme sürelerine (low latency) sahip Kingston’s HyperX serisi bellekler ile çok iyi sonuç alınmaktadır. Belleğin düşük gecikme sürelerine sahip olması önemlidir.

DDR belleklere göre daha az güç tüketen DDR2 bellek kullanılması önerilir. Müzik çalma işlemi bellekten yapılacağı için 1GB tek modül bir RAM önerilir. İki adet 512MB yerine 1GB tek modül kullanmaya çalışın. Daha fazla kapasitede ve 1 modülden çok RAM kullanmak güç tüketimi ve elektriksel trafik nedeniyle önerilmez. Düşük kapasiteli bellek kullanılması en iyi performans için en idealidir. Full ayarlı bir Transport PC 256MB bellek ile tüm işlevleri ile en iyi performansta çalışabilmektedir.

Hard Disk (HDD)

Ses performansı açısından kasadaki gürültü ve titreşim konusu kritik düzeyde önemlidir. Kullanılacak hard diskte, en düşük güç tüketimi ve en düşük dönüş hızı aranır. Bu amaçla en uygun hard diskler genellikle diz üstü bilgisayarlarda kullanılan 2.5” boyutunda ve 4500 RPM dönüş hızına sahip SATA hard disklerdir. Günümüzde artık 4500 RPM yerine 5400 RPM olan 2.5” diskler kullanılmakta. SSD bir disk kullanılmayacak ise eğer bulabilirseniz 4500 RPM bir 2.5” disk kullanmanız önerilir.

Yakın gelecekte SSD fiyatları uygun seviyeye indiğinde sıfır titreşim ve çok düşük güç tüketimi özellikleri nedeniyle kesinlikle önerilir.

Sistemde USB disk kullanmayınız. Arşiv depolama amaçlı olarak eSATA bağlantı özelliği bulunan 1 veya 2TB kapasiteye sahip harici bir depolama ünitesi almak en ideal çözümdür. Bu diskinizi kasa arkasına takabileceğiniz bir adet eSATA Port ile kullanabilirsiniz. eSATA Port’un kablolarının ucunu anakart üzerindeki SATA girişlerine takmalısınız.

eSATA Port

Ses Kartı

Transport PC temelde, kendine ait iyi kalitede yazılmış ASIO sürücüleri ile çalışan PCI bir ses kartının S/PDIF dijital çıkışından kaliteli bir RCA kablo ile dijital ses verisini bir DAC’a aktarmayı öngörür ve bu ses kartının analog çıkışı hiç kullanılmaz.

Transport PC’de kullanılacak ses kartının ASIO sürücü desteği olmalıdır. 24 Bit 192 KHz. desteği olan, S/PDIF RCA dijital çıkışa sahip iyi kalite bir ses kartı kullanmanız önerilir.

Donanım listemizde, Cics’in Transport PC için özellikle ASIO sürücülerinin kalitesi ile imalat ve performans kalitesi açısından tavsiye ettiği “Pro Audio” bir ses kartı olan, 24bit 192Khz örnekleme özelliğine sahip ESI Juli@ ses kartını listeye birinci sırada ekledik. Buna alternatif olarak bizim de kullandığımız, ASIO sürücü kalitesi yanında analog çıkış kalitesi açısından da üst düzey bir ses kartı olan E-MU 1212M PCI ses kartını ikinci sıraya yazdık. Bu ses kartının analog çıkışını, iyi bir DAC edininceye kadar çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üst düzey bir DAC alıncaya kadar hi-fi standardında keyifle müzik dinlemenizi sağlayacak Pro Audio sınıfında 24bit 192Khz örnekleme özelliğine sahip üst düzey bir ses kartıdır.

Eğer sisteminizde doğrudan USB bağlantılı tak-çalıştır özellikli bir DAC kullanacaksanız ses kartı almayabilirsiniz. USB bağlantılı DAC cihazınızı sisteme ücretsiz olarak kurabileceğiniz ASIO4ALL sürücüleri ile kullanabilirsiniz. USB DAC kullanmayı planlıyorsanız V.Kısım, 6.Bölümde Transport PC’de USB DAC kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken konuları okumanızı öneririz.

DAC yerine kullanılmak üzere USB bağlantılı ve kaliteli ASIO sürücülerine sahip E-MU 0404 USB2 gibi üst düzey bir harici ses kartı da kullanabilirsiniz. Kullanılacak ses kartının, Transport PC’deki ayarlar ve de cPlay ile sorunsuz çalışabilmesi önemlidir. Uzun ve çok yönlü kullanım deneyimi sonrası, Cics’e göre sürücüleri ve yapısı açısından Transport PC için en sorunsuz ve dijital çıkış kalitesi açısından çok iyi olan, ayrıca pek çok radikal modifikasyona da uygun ses kartı ESI Juli@.

01. PSU (Güç Kaynağı) : Enermax Liberty ELT500AWT 200 TL.
02. CPU (İşlemci) : Intel E7300 Core2 Duo 45nm. 250 TL.
03. CPU Soğutucu : CoolerMaster GeminII 80 TL.
04. Mainboard (Anakart) : GIGABYTE GA-G31M-ES2L 80 TL.
05. RAM (Bellek) : Kingston HyperX (Low Latency) 50 TL.
06. Hard Disk : Seagate ST9320320AS 2.5” 5400 RPM 320GB 90 TL.
07. Kasa : Everest SNC-4100L 85 TL.
08. Monitör: ASUS 15.6″ VH162D LCD 180 TL.
09. Mouse (Fare): LOGITECH V450 Nano Cordless Mouse 40 TL.
10. Ekstra USB Port 10 TL.
11. 12V-5V Molex Çıkışlı Adaptör (PS) 30 TL.
12. Molex çoklayıcı kablo 3 TL.
13. SATA güç kablosu 3 TL.

(Dinleme sırasında kullanılmayacak olan donanımlar)

14. Klavye (sadece kurulum için; geçici temin edilebilir) 15 TL.
15. CD-ROM (IDE) (sadece kurulum için; geçici temin edilebilir) 40 TL.

Toplam (Yaklaşık) 1.156 TL.

14. Ses kartı
A) ESI Juli@ 350 TL.
B) E-MU 1212M PCI 400 TL.

1. PSU (Güç Kaynağı) : Enermax ECO 80+ II 500W

Transport PC için en önemli donanımlardan birisi, sistemdeki güç kaynağıdır. Transport PC için kullanılacak güç kaynağının ne kadar güç sağladığından çok malzeme kalitesinin, elektriksel anlamda verimliliğinin ve en iyi DC stabilitesi ve regülasyonu sağlayıp sağlamadığının önemi önceliklidir. Bu nedenle, rehberde kalitesi ve Transport PC’ye uygunluğu açısından Antec EarthWatts veya Zalman Heatpipe modeli önerilmiş. Bulunabilirse özellikle Zalman ZM500-HP veya ZM600-HP modellerini öneriyoruz. Çünkü fanını çıkardığınızda “Headpipe” özelliği, PSU’ya pasif soğutma işlevi kazandırıyor.

Kullanılacak PSU’nun parçalarının kalitesi, Active PFC özelliği, çalışma verimliliği ve sessizliği önemli ölçütlerdir.

Bu projede, dünyada kalitesi kabul edilmiş Enermax marka Liberty ELT500AWT model bir PSU kullanıldı. Zalman ZM600-HP bulunamazsa, Enermax’ın başlıkta önerilen güncel modeli kullanılabilir.

PSU alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da şu: Tüm BIOS ve Windows ayarlamaları yapıldıktan sonra(!) ileri bir donanım modifikasyonu olan CPU fanını tamamen çıkarmayı planlıyorsanız, aldığınız PSU’nun pasif soğutmaya elverişli olduğundan emin olmalısınız. Zalman Headpipe modelleri bu işleme uygundur. Önerdiğimiz Enermax modellerinin ise özellikle yaz aylarında fansız çalıştırılmaları riskli olabilir.

2. CPU (İşlemci) : Intel E7300 Core2 Duo, 3MB Cache, 45nm.

cMP+cPlay ikilisini 96 KHz. ve üstü upsampling yaparak ve 145.68db ayarında kullanmayı planlıyorsanız, en az 3 MB tampon belleğe sahip, en az çift çekirdek (Core2 Duo) 45nm. teknolojisi ile üretilmiş bir işlemci seçmelisiniz. 45 nm işlemcilerin içinde az enerji harcayan ve az ısınanlardan 3MB tampon belleğe sahip E7200 önerilmiş rehberde. Biz projede fiyat performans açısından E7300 model Intel bir işlemci kullandık. Aralarındaki fark, ön tanımlı olarak birinin 2.52 GHz. diğerinin ise 2.66 GHz. hızında çalışması. Sonuçta işlemci çarpanı düşürülerek (yaklaşık 970MHz.) hız düşürümü yapılacağı için 7300 ile 7200 kullanmak arasında bir fark olmayacak. İntelin E7200 ve üzeri bir işlemcisi rahatlıkla seçilebilir.

Intel’in en güncel i3 serisi 32nm. işlemcileri de elbette tercih edilebilir. Böylece daha az güç tüketimi ile verimlilik konusunda daha iyi başarım yakalanabilir. Ancak, fiyatına ve özelliklerine göre Transport PC için 3MB tampon bellekli E7200 ve üzeri çift çekirdekli işlemciler hala uygunlar.

Güncel Donanım Tavsiyesi Sayfa 2

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)