Güncel Donanım Tavsiyesi Sayfa 1
3. CPU Soğutucu : CoolerMaster GeminII
Fansız bir CPU soğutucu ünite olarak rehberde önerilen Thermalright SI-128 SE adlı ürünü ülkemiz piyasasında bulmak zor olabilir. Bunun yerine aynı işleve sahip, benzer bir fansız soğutucu ünite olarak CoolerMaster Gemini II kullandık projemizde.
4. Mainboard (Anakart) : GIGABYTE GA-G31M-ES2L
Güncel olarak önerilen anakartlar şunlar:
-GIGABYTE GA-G31M-S2C
-GIGABYTE GA-G31M-ES2L
-GIGABYTE GA-EG45M-UD2H
Grafik yonga setinin anakartta tümleşik olması, TransportPC için önemli bir özellik. Rehberde anlatılan BIOS ayarları, GA-G31M-ES2L esas alınarak verilmiş. Biz de projemizde bu anakartı kullandık. Diğer model anakartların BIOS ayarlarında bazı farklılıklar olabilir.
Transport PC için seçilecek anakartın, mükemmel dijital audio data üretimine yönelik tüm gereksiz sinyal, akım ve data trafiğinden kurtulmak amacıyla elzem fonksiyonları bırakabilmek için gereken BIOS modifikasyonlarına izin vermesi ve mümkün olduğunca gereksiz özellik barındırmaması, sadece sistemin çalışabilmesi için gerekli özelliklere sahip olması önemlidir.
5. RAM (Bellek) : Kingston KHX6400D2UL
Düşük gecikme (low latencies) desteği olan DDR2 533/667 özelliklerine sahip Kingston HyperX serisi bellekler önerilmekte. Sadece tek modül 1GB RAM kullanınız.
6. Hard Disk (HDD) : Seagate ST9320320AS 2.5″ 320GB 8MB SATA 5400 RPM
Sessizlik, serinlik, minimum güç tüketimi ve kapasite açısından Transport PC için rehberde 2.5″ bir dizüstü hard diski önerilmiş. Fiyat performans açısından şu an piyasada en uygunlarından biri Seagate’in 320 GB’lık ST9320320AS modeli. SSD fiyatları da önümüzdeki yıllarda makul fiyatlara inecektir. Bütçesi uygun olanlar SSD’ye geçebilir. Ama günümüzde çok az akım çeken 2.5″ 5400 RPM SATA HDD’ler de Transport PC’nin hedeflenen performansı için çok uygun. Üstelik, cMP+cPlay sayesinde ses dosyası önce belleğe kopyalanıp oradan yürütüldüğü için, dinleme sırasında HDD trafiği de en az seviyeye düşürülmüş oluyor. Bu anlamda Seagate’in ST9320320AS modeli fiyat performans açısından son derece uygun. Bu disk ile yaklaşık 1000 dolayında CD’nizi flac formatında arşivleyebilirsiniz. 5400 RPM olan daha yüksek kapasitede 2.5” HDD’ler de tercih edilebilir. Sistem için 5400 RPM’nin üstünde bir RPM değerinde disk kullanmak güç tüketimi ve titreşim artışı nedeniyle önerilmez.
Dev arşivleri bulunanlar, en küçüğünden SSD bir disk alarak sistemi buna kurabilirler. Arşivleri için de ayrıca 1TB. 3.5” 7200 RPM eSATA özellikli bir depolama ünitesi alarak bunu kendi adaptörü ile prizden besleyip, eSATA portuna bağlayarak kullanabilirler ve arşiv sorununu performans kaybına yol açmadan kökten çözebilirler. 7200 devir ile dönen bu ikinci diskin yaratacağı titreşimin sese olumsuz etki etmemesi için, diski kasanın yanında tutmayınız. USB diskler Transport PC için önerilmez. Özellikle USB bir ses kartı veya DAC kullanılıyorsa…
7. Kasa : Everest SNC-4100L
Cics tarafından verilen donanım listesinde isteğe bağlı olarak Zalman HD160XT model, kendinden LCD ekranlı üst düzey bir HTPC kasa tavsiye edilmiş. Cics’in yazdığı ve cPlay ile kombine çalışan cMP adlı yazılım, bu kasanın ekran ölçüleri ile uyumlu şekilde çalışmakta ve de cPlay kullanırken arşiv yönetimi kolaylığı sağlamaktadır. Üstelik ayrıca bir monitöre de gerek kalmamaktadır.
Aslında Cics’in, cMP² olarak isimlendirdiği ve cPlay + cMP yazılımları ile bir bütün olan Transport PC sistemi, bu kasa temel alınarak hazırlanmış.
Biz projemizde fiyatının yüksek olması, ses performansı açısından bir getirisi olmaması nedeniyle yukarıdaki kasa yerine, aşağıdaki gibi olabildiğince havadar ve standart bir yatay kasa tercih ettik. Burada bizim oluşturduğumuz Transport PC’nin, Cics’in cMP² olarak isimlendirdiği Transport PC’den temelde tek farkı bu kasadır. Kasa konusunda piyasada pek çok seçenek bulunmakta. Kasa ve PSU dahil hiçbir donanımda fan kullanılmayacağı için, kasa seçiminde en önemli ölçüt havadarlıktır. Bunun için, seçeceğiniz kasanın yan ve arka hava peteklerini çıkararak bazı modifikasyonlar yapmanız gerekebilir. Alınacak kasa mümkün ise PSU’suz yani güç ünitesiz satılanlardan olmalıdır. Çünkü kasanın üstünde gelen PSU yerine özel seçtiğimiz PSU kullanılacak
8. Monitör: ASUS 15.6″ VH162D LCD
TransportPC için zorunlu olarak bir monitöre gereksinim duyuluyor. Bu monitörün küçük ve az enerji tüketen özelliklerde olması yeterlidir. Hatta siyah-beyaz bile olabilir. Cics gibi kendinden LCD ekranlı bir HTPC kasa kullanmıyorsanız zorunlu olarak harici bir monitör gerekecektir. Bu amaçla belki de otomobiller için üretilen mini monitör çözümleri de araştırılabilir.
Biz uygulamamızda, piyasada bulabildiğimiz en küçük standart bir 15” LCD monitörü önerdik. Bu monitörü, 5M dolayında uzatma bir monitör kablosu ile dinleme mekanınızda istediğiniz noktaya konumlandırabilir ve dinleme sırasında albüm seçimi, vb. işlemler için sürekli ses sisteminizin yanına gidip gelmekten kurtulabilirsiniz.
9. Mouse (Fare): LOGITECH M305 NANO WIRELESS OPTICAL NB
Biraz lüks gibi dursa da koltuktan kalkmadan dinleme mekanının her yerinden parça değişikliği, vb. işlemleri yapabilmek ve bir uzaktan kumanda olarak kullanabilmek için minimum 5M mesafede etkili bu mouse çok uygun. Biz de projemizde bunu kullandık. USB girişli minik algılayıcısını kasanın arkasına bile taksanız hiçbir bağlantı sorunu yaşamıyorsunuz. İleri Seviye Donanım Modifikasyonları bölümümüzde sözünü ettiğimiz şekilde sisteme ikinci bir ATX PSU ilave etmeyi düşünüyorsanız, algılayıcı bu ikinci PSU’dan besleneceğinden, bu durumda sistemde kullanılan bu tek USB aygıtın ses performansına elektriksel etkisini de sıfırlamış olursunuz.
10. USB Port
USB cihazlar anakart üzerinden 5V güç çekerler. Anakarttaki elektriksel trafiği ve güç tüketimini minimize etmek için, USB aygıtların anakarttan güç çekmeleri önlenmelidir. Bu nedenle anakartın arkasındaki USB girişleri kullanılmayacak. Onun yerine bu ekstra USB port sayesinde güç kabloları ayrılarak molex kablo ile ikinci bir PSU’dan veya 12V-5V adaptöründen besleme yapılacak. Kablosuz farenin USB algılayıcısı ve her türlü USB cihaz bu portlara takılabilir.
11. 12V-5V Molex Çıkışlı Adaptör (PS)
PSU’dan çekilen akımı ve anakart üzerindeki elektriksel trafiği minimize etmek için, Ekstra USB portların ve sisteme dahil edilebilecek diğer SATA Hard Disklerin güç beslemesi için 4 Pin Molex kablo ile kullanılmak üzere 12V-5V molex çıkışı olan bir adaptör gerekmektedir. Piyasada 20-30 TL. dolayında, USB bağlantı özelliği de olan bu tip kitler satılmakta.
12. Molex Çoklayıcı Kablo
12V-5V adaptörüne iki cihaz bağlamak için kullanılabilir.
13. SATA Güç Kablosu
SATA Hard Diskinizi 4Pin Molex güç girişine takmak için kullanılacak.
Sonraki Bölüm: III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu
——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu IV. KISIM: BIOS Ayarları V. KISIM: Windows Ayarları VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)
Bir yorum ekleyin