Müzik Çalıcı Yazılım Bölüm II

Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay Sayfa 1

Sürücülerini yüklemeden tak-çalıştır şekilde üç tuşlu kablosuz bir fare ile cMP ve cPlay uzaktan kumanda edilebilmektedir:

2. cPlay (Stereo Audio Player):

cPlay, en iyi kalitede dijital audio veri üretimi amacıyla, Cics tarafından Transport PC için özel yazılmış, minimalist yapıda bir müzik çalıcı yazılımdır.

cPlay’in her güncel sürümü, dört ayrı işlemci komut seti için dört ayrı dosya olarak yayınlanmaktadır: SSE2, SSE3, SSSE3 ve SSE4. Bunlardan SSE2 ve SSE3 komut setine Pentium 4 tabanlı işlemciler sahiptir. Intel işlemcilerin son nesil Core Duo, Core2 Duo, Quad Core gibi işlemcileri daha yeni olan SSSE3 veya SSE4.1 komut setlerine sahiptir. cPlay’i sitesinden indirirken, işlemcinizin desteklediği en iyi komut setini bilmeniz gerekir. Bunun için ücretsiz CPU-Z yazılımını kullanabilirsiniz.

Intel Core2 Duo E7300 işlemcimiz SSE4.1 komut setine sahip olduğu için cPlay’in SSE4 için olan setup dosyasını kullandık.

Sisteminizde bir önceki sürüm kurulu ise, yeni sürümünü kurmadan önce eskisini Denetim Masası>Program Ekle veya Kaldır yolunu kullanarak kaldırmalısınız. Son sürümü kurduktan sonra, c:\program files\cics Play konumunda bulunan cicsPlay.bat dosyasından masaüstüne bir kısa yol oluşturup çift tıklayarak “Real Time” modda çalıştırabilirsiniz. Ama tavsiye edilen, her zaman cMP ile birlikte kullanmaktır. cMP’nin ayar dosyasında cPlay’i tanımladıktan sonra, cMP içinden bir müzik parçası çalmaya başladığınızda cPlay çalışacaktır.

Bazılarına göre ilkel, bazılarına göre minimalist ve sade bir ara yüzü bulunmakta cPlay’in. Üst bantta, çalınan dosyanın örnekleme değeri ile seçilen çıkış (output rate) değeri ve Albüm-Artist bilgisi gösterilmektedir. Okunan CUE dosyasındaki bilgilere göre parça bilgileri görüntülenir. Alt bantta ise kontrol tuşları yer alır.

cPlay’in temel özellikleri şöyle sıralanabilir:

1- Sistemde yüklü olan sadece ASIO tabanlı sürücüler ile çalışır.

2- İki kanal ses çıkışı temelinde tasarlanmıştır.

3- FLAC ve WAV formatındaki dosyaları yürütebilir.

4- Arşivdeki ses dosyalarını ve albüm bilgilerini CUE dosyalarını okuyarak algılar.

5- Çalınacak ses dosyasını WAV ise olduğu gibi, FLAC ise açılmış olarak (decoded) RAM’e kopyalar ve çalma işlemini RAM’den okuyarak gerçekleştirir.

6- İstenildiğinde 24Bit 192Khz. seviyesinde upsampling yaparken bile en az seviyede işlemci gücü gerektirir. Bu durum, sistemde önemli oranda downclock (hız düşürümü) uygulamasına olanak verir.

7- Windows’un svchost and lsass servisleri durdurulduğunda çalışması etkilenmez.

8- Arşiv yönetimi ve ses performansı açısından cMP ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.

Ayarlar:

ASIO: Ayar penceresinin sol üst kısmındaki ASIO ayar bölümünde, kullandığınız ses kartının kendi ASIO sürücülerini ya da ASIO sürücüsü olmayan ses kartları için ise sisteme yüklediğiniz ücretsiz ASIO4ALL sürücülerini seçebilirsiniz.

ASIO, Buffer, AWE ve Output bölümlerinde yapılacak ayar değişiklikleri cPlay’in yeniden başlatılmasını gerektirir.

Output Rate: Player bölümünde Output satırında sample rate (örnekleme değeri) değerleri bulunmaktadır. Analog ses sinyaline dönüştürülmek üzere DAC’a veya ses kartına gönderilen dijital ses bilgisinin hangi örnekleme değerinde üretileceği buradan seçilir. Başka bir deyişle, parçanın upsampling yapılarak mı yoksa native (asıl değerinde) mı çalınacağını buradan seçebilirsiniz. Burada ayarlanacak değerin en az WAV veya FLAC dosyasının kendi değerinde olması ses performansı açısından önemlidir. Bu günlerde Hi-fi dünyasında, bir parçanın upsampling edilerek dinlenildiğinde mi yoksa native yani kendi çözünürlüğünde dinlenildiğinde mi daha doğru veya keyifli olduğu konusunda da değişik fikirler bulunmaktadır. Artık buna sizin kulaklarınız karar verecek.

Burada seçilen output rate (ses çıkış değeri) sonrasında dikkat edilmesi gereken konu, eğer gerekiyorsa(!) ses kartınıza da bu değeri girmektir. Pro audio sınıfındaki ses kartlarının bir bölümü, gelen dijital ses bilgisinin örnekleme oranını kendine ait ASIO sürücüleri sayesinde otomatik(!) olarak algılayabilirken, bazılarında ise bu değer sizin tarafınızdan girilmelidir. Örneğin E-MU 0404 USB2 ses kartı otomatik algılarken 1212M manuel giriş gerektirmektedir.

Buffer: CPU ve RAM ile ilgili kaynak tüketimini etkileyen bir ayar olduğu için Cics, buffer konusuna önem verilmesi gerektiğini belirtmekte.

Buffer bölümündeki ayarlar, optimum ses performansı için işlemcinizin L2 tampon bellek miktarına göre ayarlanmalıdır. Tampon belleğiniz 2 MB ise Auto kullanılabilir. 96k’nın üzeri çıkış değeri için Small, 96k ve altındaki değerlerde ise Medium en uygunudur.

2MB’ın altındaki L2 tampon bellekler için ise her örnekleme değeri için en uygunu Small’dur. Auto ayarı 48k ve altındaki değerler için buffer’ı otomatik olarak Large olarak ayarlar.

L2 tampon belleğiniz 2MB’tan fazla ise Medium veya Large’dan birini seçebilirsiniz. Buna dinleyerek karar verebilirsiniz.

Tiny ayarını ise VST plugin kullanacaksanız seçmelisiniz.

İşlemcinizin L2 tampon belleğini yukarıda değindiğimiz ücretsiz CPU-Z yazılımı ile öğrenebilirsiniz.

Resempler: Size en güzel geleni, dinleyerek bulmanızın en doğrusu olacağını düşündüğümüz DSP ve SRC (Secret Rabbit Code) ayarları bölümü.

Playback: Çalma işleminin döngüsünü buradan ayarlayabilirsiniz. Repeat: Albüm veya parçayı tekrar çal. Stop: Bittiğinde dur. Exit: Bittiğinde çık. Random: Listeyi karıştırarak çal.

Timer: Çalma sırasında parça süresini gösterir. Tüm Yazılım ayarları tamamlandığında performans açısından seçilmemesi(!) tavsiye edilir.

Minimise: Çalma sırasında cPlay’in simge durumuna küçültür.

Autoplay: cPlay açıldığında dosya otomatik çalmaya başlatılır.

AWE: Gelişmiş RAM tahsisi sağlar. (Özel ayrıcalık ataması gerektirir. VII. KISIM: İleri Seviye Yazılım Modifikasyonları bölümünde anlatılmıştır.)

cMP: cMP ile birlikte kullanırken, cPlay içinden “Dosya Aç” sembolünü etkisizleştirmelisiniz. Aksi halde bu tuşa tıklanması kilitlenmeye neden olabilir. Çünkü cMP çalışırken Windows’ta File Browsing (dosya ve klasör görüntüleme) çalışmaz.

VST safe: VST plugin kullanılacağı durumda seçilmelidir. İki kanal stereo müzik dinlemeyi hedefleyenler için gerekli olmayan bir işlev.

Diagnostic: Açılışta, cPlay ve sistem ile ilgili bir takım yararlı bilgileri gösterir.

cPlay ve cMP ile ilgili tüm ayarların detaylı anlatımlarını ve işlevlerinin tasarlanma nedenlerinin teknik gerekçelerini Cics’in sayfasında bulabilirsiniz.

cPlay+cMP İkilisinin Alternatifi: foobar2000

Transport PC’de cPlay+cMP ikilisine alternatif olarak, “Real Time” modda ve “RAM Load” yöntemiyle çalıştırılmak koşulu ile performans için özel ayarlarıyla foobar2000 de kullanabilirsiniz. Ancak, bizim yaptığımız dinleme denemelerinde cPlay+cMP ikilisi özellikle üst frekanslarda ve detayda foobar2000’den bir miktar daha iyi performans göstermiştir. Foobar2000’in arşiv yönetim avantajı adına bu farktan yoksun kalmak da pekala tercih edilebilir.

Foobar2000 kullananların dikkate almaları gereken bir nokta da şudur. Transport PC’nin işlemci gücü ve güç tüketimi, sıkıştırılmış flac formatlı dosyalar dikkate alınarak cPlay çalışacak kadar en düşük seviyeye ayarlanmıştır. cPlay, FLAC dosyayı RAM’e açarak (decode) atmakta ve çalma sırasında açmak için sistem kaynağı kullanılmamaktadır. Ayrıca FLAC formatı, decode sırasında en az işlemci gücü gerektiren formatlardan biridir.

Foobar2000, rehberimize göre tam ayarlanmış Transport PC’de FLAC dosyaları çalabilirken APE, WV, TAK gibi kayıpsız sıkıştırılmış diğer ses dosyalarını çalarken seste takılmalar olabilmektedir. Bunun nedeni, foobar2000’in ses dosyasını decode ederek çalması olabilir. Bu işlem için 970MHz.’e düşürülmüş işlemci gücü FLAC dışında yetmiyor olabilir. Foobar2000 kullanmayı planlıyor ve arşiviniz sadece FLAC veya WAV dosyalarından oluşmuyorsa, işlemci hızınızı 1.2GHz. veya daha yukarıda tutmanız gerekebilir.

Sonraki Bölüm: VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)