İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Bölüm I

Transport PC VIII. KISIM

İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri

1. Kasadaki ATX PSU Üzerindeki İşlemler:

– Örneğin Antec EarthWatts veya Zalman Heatpipe modellerinden birini kullanıyorsanız gerilim potu 12V’a ayarlanabilir. Bunu PSU’nun içinden yapabilirsiniz.

– PSU’nun fanını tamamen çıkarabilirsiniz. Bu, titreşim anlamında ses kalitesi için çok önemlidir. Ancak, fanın kablosunu çıkarıp fanın kendisini PSU’da bırakmak ısınmayı arttıracağından tehlikelidir. Fanın kendisini yerinden tamamen çıkarmalısınız. Bu durumda, eğer sistemde SSD disk kullanıyorsanız titreşim kaynağı olan hiçbir parça kalmamış demektir.

– PSU’dan anakarta giren P4 ve P24 güç kablolarına filtre amaçlı kapasitör bağlanabilir. Doğrusal (Linear) Güç Kaynağı’na geçilmeyecekse kesinlikle önerilen bir modifikasyondur. Bu modifikasyonun uygulanmasının çok olumlu etkisinin olduğu kullanıcılar tarafından belirtilmekte. Kullanılan kapasitörlerin değerlerini şu başlıktaki fotoğrafların en altında bulabilirsiniz.

Şuradaki başlıkta ise İngilizce olarak bu konu ile ilgili farklı bir alternatif uygulama anlatılmakta.

2. İki Adet ATX Güç Kaynağı Kullanmak:

Ses kalitesinde önemli oranda iyileşme sağlayan Güç Ünitesi modifikasyonlarından en önemli ikisinin, Doğrusal Güç Kaynağı’na geçiş ya da anakarta giden güç kablosu yollarına (P4 ve P24) kapasitör bağlamak olduğu belirtilmekte. Cics, Doğrusal Güç Kaynağına geçilmeyecekse, filtre kapasitör kullanımına ek olarak sisteme bir adet daha ATX Güç Kaynağı eklemenin çok olumlu sonuç verdiğini belirtmekte.

Sisteme ikinci bir ATX PSU ilave etmenin amacı kısaca şöyle: Bir PSU ile temiz bir şekilde anakartı beslerken, diğer PSU ile de kirlilik oluşturan diğer bileşenler (HDD, USB, vb.) ile birlikte işlemciyi beslemek.

Dışarıda duracak olan ikinci PSU “Kirli”, kasa içindeki ilk PSU da “Temiz” olarak adlandırılacak.

İkinci bir ATX PSU edinin. Kaliteli ve sessiz olmasına dikkat edin. Donanım bölümünde önerdiğimiz PSU’lardan birisi olabilir. PSU’nun arkasında açma/kapama düğmesi olduğundan emin olun.

-PSU’ların prize giden tüm güç kablolarını(!) çıkarın.

“Kirli” yani ikinci alınan ATX güç kaynağını Transport PC’nin hemen yanında olacak şekilde bir noktaya konumlandırın. PSU’nun tüm güç kablolarını kasanın arkasındaki slot peteklerinden kasa içine alabilirsiniz.

Anakarta takılı olan “Temiz” P4 kablosunu çıkarın ve “Kirli” P4 kablosunu takın. Daha önceden 12V-5V adaptör ile çalıştırılan Ekstra USB portun 4 pin molex girişleri dahil tüm HDD’lerin ve kullanılacaksa CD-ROM’un güç kablolarını “Kirli” PSU’ya takın. (Dinleme sırasında CD-ROM’un tüm güç ve data kablolarını çıkarın!)

P4 kablo

P24 kablo

“Temiz” PSU’dan gelen sadece P24 kablosunun anakartın P24 konnektörüne girdiğinden emin olun. P24 kablo dışında, kasa içindeki “Temiz” PSU’ya başka hiçbir bağlantı olmamalıdır.

“Kirli” PSU’yu çalıştırmak için, onun boşta duran P24 kablosundaki yeşil ucu (PS ON) siyah olanlardan birine (COM) temas ettirmemiz yeterlidir. Bunun için U şekline getirilmiş iki ucu açık plastik yalıtımlı minik bir tel kullanabilirsiniz.

– “Temiz” yani kasa içindeki PSU kapalı durumda iken(!) “Kirli” PSU’nun güç kablosunu prize takıp yukarıdaki şekilde çalıştırın ve “Kirli” PSU’ya bağlı donanımların çalıştığını kontrol edin. Çalışmıyorlarsa tüm bağlantıları kontrol edin.

“Temiz” PSU’nun güç kablosunu prize takıp sistemi kasadan açın. Test için sistemde bir parça çalın örneğin.

Sistemi kapatırken önce normal olarak Windows içinden kapatın. Böylece önce “Temiz” PSU kapanmış olacak. Sonra “Kirli” PSU’yu arkasındaki açma/kapama düğmesinden kapatın. Sistemi açarken önce her zaman(!) “Kirli” yani dışarıdaki PSU’yu açın, sonra kasadan sistemi açın.

Sonuç olarak seste orta bantta iyileşme ve air etkisindeki artış Cics tarafından özellikle belirtilmekte.

3. Doğrusal (Linear) Güç Kaynağı (Anakartta P4 Besleme ve USB cihaz ile HDD’leri adaptör ile çalıştırmak yerine):

Bu konularda yeteri kadar bilgi ve deneyimi olan kullanıcılar, sistemdeki standart 12V ve 5V beslemenin yerini alacak şekilde kendilerine ait doğrusal güç ünitelerini yapabilirler.

4. Hybrid Güç Kaynağı (P24):

Başka bir doğrusal besleme çalışması hibrit olarak adlandırılmış. Bu linkteki anlatımlar elektrik ve elektronik konularında bilgisi olanlar için fikir verici ve yol gösterici olabilir.

12V Pico PSU

 

5. Tam Doğrusal (Pure Linear) Güç Kaynağı (P4, P24 ve ses kartı için):

İnternette Mihaylov takma adlı kullanıcının oluşturduğu doğrusal güç ünitesi, Transport PC için doğrusal güç ünitesi konusundaki modifikasyonların en iyi örneği olarak değerlendirilmekte. Kendisinin İngilizce olarak tüm ayrıntılarını paylaştığı bu konudaki forum başlığına şuradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca kendisinin hazırladığı “Linear PSU” adlı PDF dosyasında pek çok teknik detayı fotoğrafı paylaşmış. Bu dosyayı da şuradan indirebilirsiniz: Linear PSU

Sistemin ve ses kartının ihtiyacı olan 3.3V, 5V ve 12V tüm akımları üreten Mihaylov’un “Doğrusal Güç Ünitesi”nden bazı fotoğraflar:

6. Juli@ Ses Kartı Modifikasyonları:

Dijital ses bilgisi üretimi performansı, tasarım, çok kararlı ASIO sürücüleri ve Transport PC projesine uygunluğu açısından Cics tarafından en çok tavsiye edilen kartı ESI Juli@ ile ilgili oldukça fazla modifikasyon örneği bulunmakta.

İki modülden oluşan bu ses kartının analog modülü, en temiz dijital ses bilgisi üretimi için çıkarılıyor ve kullanılmıyor. Modifikasyonlar, daha küçük olan bu dijital modül üzerinde uygulanıyor. Örneğin dijital sinyal giriş-çıkış noktalarına kapasitör takılıyor ve dijital output için de bir adet BNC konektör monte ediliyor.

İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri Sayfa 2

——————————————————————————————————-
Transport PC Ana Sayfası
ALT BÖLÜMLER: I. KISIM: Transport PC Giriş  II. KISIM: Güncel Donanım Tavsiyesi  III. KISIM: Montaj ve Windows Kurulumu  IV. KISIM: BIOS Ayarları  V. KISIM: Windows Ayarları  VI. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): cMP+cPlay VII. KISIM: İleri Seviye Windows Modifikasyonları VIII. KISIM: İleri Seviye Donanım Modifikasyonu Örnekleri IX. KISIM: Müzik Çalıcı Yazılım (Player): Foobar
FORUM BÖLÜMÜMÜZ: Ulaşmak için tıklayın (Yeni Sekmede Açılır)