Teac TN-570

Teac firması meraklılara sunduğu pikap seçeneklerini geçen seneden itibaren arttırmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda Teac TN-300 modeline ayrıntılı bir bakış atmıştık. Pikap gerek performansı gerekse de tasarımı ile beğenimi kazanmıştı. Belirli bir fiyat aralığında belki de en şık pikaplardan bir tanesiydi. Teac geçtiğimiz senelerde TN-550 ve TN-570 modellerini duyurduğunda en az TN-300 modeli kadar şık birer pikap bekliyordum ancak nihai tasarım herkes için oldukça şaşırtıcı oldu. Bu incelememizde TN-570 modelini mercek altına alıyor olsak da, TN-550 modeli bu pikabın birebir aynısı. Sadece dijital çıkışlar ve dahili pikap katı farkı var. Gün sonunda bu incelememiz, TN-550 modeline ilgi duyan meraklılar içinde aydınlatıcı olacaktır. İsterseniz ilk önce pikabın tasarımı ile başlayalım.

Pikabı kutusunda çıkarttığınızda gerçekten insanı etkileyen bir tasarım ile karşılaşıyorsunuz. Son dönemlerde elimden geçen uzak ara en şık pikap olduğunu söylersem yanlış olmaz. Aslına bakarsanız tasarım son derece sade. İlk dikkat çeken parıl parıl parıldayan şasi. Şasi aslına 2 farklı malzemeden üretilmiş. Üst kat, ki granit görünümüne sahip, yapay mermerden üretilmiş. Bu yenilikçi malzeme son yılalrda farklı alanlarda kullanılıyor. Klasik mermere göre daha rijit ve içerisinde boşluk barındırmayan bu tasarım pikabın ses rengine bir nevi ince ayar yaparken bir yandan da gövdenin titreşimlere karşı etkinliğini arttırıyor. Daha önce kendi tasarladığım Ereshkigal pikabımda bende benzer bir malzeme kullanmıştım. Bu yazıda pikaplarda granit kullanımı konusunda bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yapay mermer katmanın hemen altında ise MDF alt şasi bulunuyor. Bu şasi tek parça üretilmek yerine içinde arı peteğine benzer hücreler oluşturularak tasarlanmış. Bu tasarımda titreşim önleme konusunda oldukça etkili bir yöntem olarak biliniyor. Teac tasarımcıları , titreşim konusunu oldukça önemsemişler ve bunu yaparken cihazın tasarımının da oldukça şık kalmasını sağlamışlar.

Pikabın platosunda ise The 16mm kalınlığında akrilik rezin kullanılmış. Ereshkigal üzerinde yaptığım denemelerde bir dönem bende akrilik kullanmış ve sonuçlardan memnun kalmıştım. Ancak akrilik malzemeyi düzgün şekilde işlemek sıkıntı olunca ben istemeye istemeye farklı bir malzemeye geçiş yapmıştım. Tabii ki bir DIY projesi ile ciddi bir firmanın üretim kabiliyetleri arasında farklar var ve Teac tasarımcıları cam gibi bir plato üretmişler. Platonun üzerinde kullanabileceğiniz keçe mat kutu içeriğine dahil edilmiş. Opsiyonel olarak ise “Washi” kağıdından üretilmiş bir mat meraklılara sunuluyor. Sırf meraktan ilerleyen zamanlarda bu tarz bir deneme yapmak istiyorum.

Pikabın tasarımı son derece sade demiştim. Cihazın ön bölümünde sol tarafta firma logosu ve model numarası yazıyor. Üst kısımda ise devir ayar düğmesi bulunuyor. Alüminyumda üretilmiş bu düğmenin  bir benzeri TN-300 modelinde de görmüştük. Pikabın motor bölümü sol tarafta bulunuyor ve motor mili yine alüminyum bir kapak ile korunuyor. Kayış şekilde platonun etrafına sarılıyor. Devir otomatik ayarlandığı için motor üzerinde bir işlem yapmanıza gerek yok. Pikap 33 ve 45 devir desteğine sahip ve uzun kullanımda bile elde edilen hızlar son derece stabil. Pikabın hızlarını kontrol altında tutabilmek için cihazın içerisine özel bir mikroçip yerleştirilmiş. Hızı denetleyerek gerekli müdahaleler otomatik olarak yapılıyor. Pikabın ayakları  da alüminyumdan üretilmiş. Kutu içeriğine dahil edilen ek parçalar ile terazi ayarını yapabiliyorsunuz.  Keza 45’lik adaptörü de benzer bir malzemeden üretilmiş. Tüm bu aksesuarlar ve bileşenler pikabın şıklığını arttırıyor bana sorarsanız…

TN-550 ve 570 modelleri için hazırlanan kol tamamen baştan tasarlanmış. Statik dengeli “S” şeklindeki kol içerisinde özel bir kablo kullanılmış. Kol üzerinde en beğendiğim konulardan bir tanesi, kutu içeriğinde gelen bir allen anahtar ile kolun yüksekliğinin ayarlanabilmesi. Böylelikle farklı yüksekliklerdeki iğneleri kullanabileceğiniz gibi, pikabın kullanım ömrünü uzatabilmeniz mümkün. Kolun ayar süreci son derece basit ve yaptığınız ayar stabil olarak kalıyor. Geleneksel bir tasarıma sahip olan kolun kaldırma indirme mekanizması ve anti-skating ayarları da işini gayet güzel yapıyor. Kol ayrılabilir headshell ile geliyor. İlerleyen dönemlerde arzu eden meraklılar farklı headshell’ler ile kollarının performansını farklılaştırabilirler. Ayrıca farklı iğneleri de daha kolay söküp takabilirsiniz.

TN-550 ve 570 modellerinde kutu içeriğinde Audio Technica firmasının AT100E modeli iğnesine yer verilmiş. Bu iğne bir nevi AT95 modelinin geliştirilmiş versiyonu olarak düşünülebilir. Belirli bir seviye pikaplarda sıklıkla görüğümüz bu iğneler hemen her müzik tarzında başarılı performansa imza atabilme potansiyeline sahipler. Yukarıda bahsettiğim gibi TN-550 ve 570 kullanıcıları kollarının limitlerine göre farklı tatlardaki iğneler ile pikaplarını upgrade edebilirler. Bu tarz operasyonlar için MM tarafında Ortofon 2M Red her zaman fiyat performans oranı en yüksek seçenek. Geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Ortofon Quintet Red ise MC iğne konusunu merak eden meraklılara tavsiye edebileceğim iğne olacaktır. Bu arada iğne paketten fabrika tarafından montajlanmış halde geliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey headshell’i yerine takmak ve arka ağırlığı ayarlamak.

Pikabın arka bölümünde sol tarafta toprak çıkışı ve pikabın RCA çıkışları bulunuyor. Hemen yan tarafta dahili pikap katını devre sokup çıkartabileceğiniz siviçe yer verilmiş. Bunların hemen yanında optik çıkış, dijital çıkışın çözünürlük ayarını yapabileceğiniz siviç ve USB çıkışları bulunuyor. Adaptör girişi ve açma kapama düğmesi ise sağ tarafa yerleştirilmiş. Kutu içeriğinde ilk bağlantı için gerekli tüm kabloalr buluyor. Tabii ki bu kabloları ilerleyen dönemlerde daha iyileri ile değiştirmek isteyeceksiniz. Kutu içeriğinde çıkan adaptör ise standart bir adaptör ve uzun kullanım senaryolarında bile ısınma problemi yapmıyor. Ayarlarımızı yapıp denemelere geçelim..

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: ,