Ortofon 2M Red

Bu yazımda sizlere oldukça aşina olduğum bir pikap iğnesinden, Ortofon firmasının 2M serisinden Red modelinden bahsedeceğim. 2M serisi Ortofon’un giriş seviyesi “OM” serisinin hemen üzerinde yer alan bir seri. Red bu serinin en alt modeli. Bu serinin en önemli özelliği OM serisine göre daha performanslı olması. 2M serisi içerisinde farklı modellerin yanında mono ve 78 devirlik seçenekleri de var. Yani oldukça geniş bir seri denilebilir. 2M Red modelini incelemeye başladığınızda modern tasarımı dikkat çekiyor. Oldukça keskin hatlara modern görüntüyü desteklerken kullanılan özel plastik malzeme iğnenin ağırlığını azaltıyor. Zaten 2M serisinin ilginç tarafı bu noktada karşımıza çıkıyor. Örneğin mercek altına alacağımız 2M Red modelini ağırlığı 7,2 gram. Bu sayede iğne eski-yeni bir çok kol ile uyumlu. Bu durum çok mantıklı bir yükseltme seçeneği olarak karşımıza çıkartıyor bu iğneleri. Hem kolunuz için ekstra ağırlık satın almak zorunda kalmıyor hemde mesela OM serisine göre performansta büyük bir artış elde edebiliyorsunuz. Stereo Mecmuası forumlarında da bütçesi göreceli dar okuyucularımız için bu iğneyi önermemizin sebebi de bu…

Ortofon 2M Red’in pakedini açtığınız zaman, korumaya sahip iğne, kullanım ve teknik bilgiler kılavuzu, iğneyi monte etmek için kullanabileceğiniz 2 farklı uzunlukta vida seti, bir adet tornavida ve iğne fırçası ile karşılaşıyorsunuz. İğne, Ortofon cephesinde sıklıkla gördüğümüz gibi montaj için oldukça kolay bir yapı sunuyor. Cıvataya gerek olmadan vidalar direkt olarak iğnenin gövdesine giriyor. Cıvata ile uğraşmamak montajı herkes için kolaylaştıran bir olay. Ayrıca iğneyi koruyan bir koruma olması da montaj sırasında Ortofon 2M Red’in başına bir iş gelmemesi için güzel bir önlem ki, bence her pikap kartuşunda bir koruma olması lazım. Paket içeriği sayesinde iğneyi takmak için ekstra bir ekipmana gerek yok. Tornavida gayet küçük ve kesinlikle iş görüyor. Fırçada bir bonus olarak geliyor. Kalitesi gayet güzel, gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Unutmayın arkadan öne kullanacaksınız fırçayı ;)

Ortofon 2M Red iğnenin arkasında hangi kablonun nereye gireceği gayet güzel işaretlenmiş. Kablolarımızı takıp iğnemizi ayarlama sürecine başlayabiliriz artık. Ortofon, iğnenin 1,6 ila 2,0 gram izleme ağırlığında kullanılmasını öneriyor. Fabrika verisi ise optimal performansın 1,8 gram’da elde edildiğini söylüyor olsa da, benim okuyucularımıza tavsiyem verilen aralık ölçüsünde iğneyi farklı ayarlar ile denemeleri. 2,0 grama yaklaştıkça bas performansı artarken, 1,6 grama doğru gittikçe daha rahatlamış bir ses elde etmek mümkün. Sizlerde plaklarınızın durumu, kendi kulak zevkinize göre bu aralıkta ayarlarınızı yapabilirsiniz. Sakın korkmayın ve denemeler yapın. Hem iğnenin tonlarına alışır hemde hoşunuza giden tonları elde edebilirsiniz. Bedavaya bir sürü ayar seçeneğiniz var, işte analog dünyanın güzelliği :)

Ortofon 2M Red iğneyi, kendi analog sistemimde test edeceğim. Michell Gyrodeck’in oldukça geçmişte kalan ama bence en güzel versiyonu (Mk.II Gold) SME Series V kol, Audio Analog pre-ampli içerisindeki MM pikap katı, artı test amacı ile Stereo Mecmuası karargahında bulunan Graham Slee Gram Amp 2 Special Edition ve Reflex M pikap katlarını da bu inceleme de kullanacağım. Bu sistemi sanırım okuyucularımız artık ezberlemişlerdir kaç senedir hiç bir değişiklik yok ve ufukta da bir değişiklik gözükmüyor. Sonuçta 2M Red iğneyi sonuna kadar zorlamak için güzel bir platform oluştu. Farklı geometrilere göre ayarlarımı yaptıktan sonra plaklar dönmeye başlayabilir artık.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: