Ortofon 2M Red Bölüm 2

Oscar Peterson And Nelson Riddle The Trio And Orchestra. Nelson Riddle ismi ilk bakışta çok tanımadığınız bir isim olabilir. Ancak uzun yıllar kurduğu büyük orkestralarla ortalığı kasıp kavuran Riddle, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Dean Martin, Nat King Cole gibi önemli isimlerle çalışmış. Bu isimlerle çalışırken onun aranjör ve besteci kimliği ön plana çıkıyor. Zaten Sinatra onun için gelmiş geçmiş en önemli aranjörlerden bir tanesidir demiştir. Oscar Peterson ise piyano virtüözü olmasının yanında farklı toplulukları ile caz müzikte kendisine haklı olarak önemli bir isim yapmış ve ülkemizde de caz dinleyicileri tarafından çok sevilen bir isim. İkili bir araya geldiğinde bir tarafta Riddle’ın kompozisyonları bir tarafta da Peterson’ın doğuştan gelen müzik kabiliyeti ile dinlenmesi keyifli bir albüm çıkmış ortaya. Albümde ben bu melodiyi bir yerlerden hatırlıyorum cümlesini bol bol söyleyeceksiniz. Hemen söyleyelim albümdeki bir çok melodi Duke Ellington, Thelonious Monk, Benny Goodman gibi önemli isimlerden tanıdık. 1964 yılında Verve etiketi ile yayınlanan albüm insanı sıkmayan bol swing’li yapısı ile dikkat çekiyor. Sistemden süzülen tonlar gayet başarılı. Dinamik çalan bir yapısı var Ortofon 2M Red’in. Bunda iğnenin standart gain’in biraz yüksek olmasının da etkisi tabii ki var. Plak izlerini takip konusunda sıkıntı yok.

Orff Carmina Burana André Previn + London Symphony LP.. Stereo Mecmuası okuyucularının bir çok Carmina Burana kaydı ile denk geldiğine eminim. Ancak bu biraz özel. André Previn’in altın dönemi ve London Symphony Orchestra’nın üst sınıf icra ile EMI’nin o dönem kayıt mühendisleri Christopher Bishop ve Christopher Parker birleşince ortaya zaman meydan okuyan bir kayıt çıkmış. 1975 yılında yayınlanan kayıt hemen bir efsane haline gelmiş ve o dönemlerde EMI plağın hem stereo hemde quadraphonic versiyonlarını basmış. Bende plağın EMI tarafından daha sonradan basılmış bir edisyonu var. Ancak meraklılar Hi-Q Records firmasının kendi Supercuts 180g Vinyl formatında bastığı edisyonuna da göz atabilirler. Bendeki plak standart bir baskı ancak iyi bildiğim bir plak. Ortofon 2M Red, büyük abilerinin izinde bir performansa sahip. Tabii ki Ortofon’un üst seviye MC iğnelerindeki detay seviyesi yok. Ancak ortadaki performans fiyat aralığına göre çok başarılı. Sahne yerli yerinde. Tonlamalar temiz. Plak zamanın izlerini taşıyor olsa da, plak izlerinden ayrılmadan çalıyor 2M Red. Klasik müzik dinleyicilerinin iğnenin izleme ağırlığını 2 grama yaklaştırmalarını tavsiye ediyorum. Daha iyi performans almak mümkün oluyor.

Jimi Hendrix Blues. Hemen herkes Jimi Hendrix’i hard rock ve psychedelic çalışmaları ile tanıyor olsa da, farklı müzik alanlarında yaptığı albümlerde var. Blues bunlardan sadece bir tanesi. Blues kökenli üçüncü albümü olan bu çift plaklık albüm 1966 ila 1970 arasında kaydedilen blues cover’larından oluşuyor. Albert King ve Muddy Waters klasiklerinin yanında, kendi bestesi “Hear My Train A-Comin” şarkısına dikkat. Orijinal analog teyplerden hazırlanan albüm 180Gr plağa basılmış. İlk baskıda bulunan tüm notları içeren açılır kapaklı plakta ayrıca nadir resimlerde eklenmiş. Plağın Music On Vinyl baskısını dinliyorum. Baskı özenli, kalitesi gayet başarılı. Albümde her telden gitar tonu var. Ortofon 2M Red’in dinamik yapısı kendisini gösteriyor. Tonlar eğlenceli ve zevk ile dinleniyor. Bu albümde sahneden fazla bahsedemeyiz 2M Red kayda uygun şekilde hoparlöre yaslanan bir performans gösteriyor. Bence 2M Red ile rock ve alternatif tarzlar oldukça başarılı.

Daha önceden defalarca dinlediğim Ortofon 2M Red, giriş seviyesinde bence harika fiyat performansı olan bir iğne. Kurulum ihtiyaçlarının asgari düzeyde olması sayesinde eski veya yeni bir çok pikap ile uyum içerisinde kullanılabilir olması önemli bir avantaj. Hemen her müzik tarzında başarılı bir performans sergiliyor ancak başarımı arttırmak için hemen her iğnede olduğu gibi ağırlıklarla oynamak mümkün. Hemen her müzik tarzında, giriş seviyesi ve onun bir tık üzerindeki pikaplarla kullanılmasını önerebileceğim, bence çok güzel bir seçenek. Özellikle giriş seviyesndeki pikaplarda görmeye alıştığımız OM serisi iğnelerin yerine kullanılarak müthiş bir fiyat performans oranına sahip bir upgrade yapabilme olasılığını plak severlere hatırlatmayı da unutmayalım yazının sonunda…

Ortofon 2M Red
MM yapılı iğne. Output voltage at 1000 Hz, 5cm/sec. 5,5 mV Frequency range at – 3dB 20-22.000 Hz Frequency response 20-20.000 Hz + 3 / – 1 dB Stylus type Elliptical Stylus tip radius r/R 8/18 µm Tracking force range 1,6-2,0g (16-20 mN) Tracking force, recommended 1,8 g (18 mN) Cartridge weight 7,2 g
Fiyat: 243 TL (KDV Dahil)
Temsilci: Forum Audio / www.forumaudio.com

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: