Elektrik akımı üretmek için iki ana tür pikap kafası bulunmaktadır. Bunlar mıknatıs hareket (MM) ve bobin hareketli (MC) pikap kafalardır. Birçok hareketli bobin (MC) pikap kafaları yüksek ve düşük çıkış güçleri ile gelir. Aralarındaki farkları daha iyi anlamak için kısaca iki farklı tür olan MM ve MC pikap kafaların elektrik üretme yöntemlerini değerlendirmek gerekmektedir. Gençliğimdeki eğlenceli bir anekdotu anlatmak isterim.
Haydi lisedeki fen sınıfına geri dönelim. Benim 8. sınıf fen bilgisi öğretmenim bize küçük bir el hareketi ile çalışan jeneratörü anlatmayı pek severdi. Jeneratörü anlatma yöntemi oldukça can yakıcıydı. Jeneratörün çıkışlarını bize bağlar ve üretilen akımı hissetmemizi isterdi. Parmaklarımı hissetmediğimi hala hatırlarım. O da her birimizin bilim sınıfta ilgisiz kalmamamız için bu yöntemi bulmuştu. Ancak bu yöntem hem bu konuya ilgimi çekti hemde hala burada öğrendiklerimi hatırlamamı sağladı.
Temelde mıknatıs pikap kafaları (MM) aynen jeneratör gibi çalışır. Bakır sargı içinde hareketli bir mıknatıs tarafından düşük miktarda üretilen gerilim vasıtası ile ses üretilir.
* İğnenin plak üzerindeki girinti çıkıntılar üzerinde hareket etmesiyle, iğne aracılığıyla titreşimler oluşturulur. Birçok plak kaydında plaktaki yivlerdeki titreşimler iki ayrı (sağ ve sol) sinyal üretir.
* İğnedeki vibrasyon içinde mıknatıslı düzenek olan kafaya aktarılır.
* Mıknatıslar iğneden gelen titreşimlerle sarım içinde hareket ederler ve bu bir ufak gerilim yaratırlar.
* Voltaj pikap kafasından, kablolar üzerinden ilerleyerek müzik sistemi içindeki bir amplifikatöre ulaşır ve seyahat sonunda birden Paul Stanley’den Rock and roll all night, and party ev-er-y day” i dinlemeye başlarsınız.
Hareketli mıknatıs pikap kafaları gür, yumuşak ses üretme eğilimindedir. Bunlarda şekil, boyut ve kalite düzeylerinde çeşitler mevcuttur. En güzel yanı birçok MM pikap kafasının iğnelerini tercihe göre değiştirmek mümkündür. Yüksek voltaj çıkışı, çeşitliliği ve iğnelerinin değiştirilebilmesi hareketli mıknatıs (MM) pikap kafaları yeni başlayanlar ve odyofiller için en güzel seçim yapar.
Simdi sizin şöyle sorduğunuzu görüyorum. Brian, madem MM pikap kafalar bu kadar güzel ne diye MC pikap kafaları üretiyorlar?
Siz nazik okuyucular için, anlatmaya çalışayım
MC pikap kafaları, MM pikap kafalarına benzer bir şekilde çalışır. Temel fark MC pikap kafalarda iğne sargıya bağlıdır ve bobin (sargılar) bir mıknatıs etrafında titreşir. Birçok odyofil MC pikap kafalarını tercih ederler. MC pikap kafaları daha iyi tonlamaya, açıklığa, daha geniş bir sahneye sahiptirler ve ayrıca MM’lere göre daha az distorsiyon oluştururlar.
Hareketli bobin (MC) pikap kafaları, meraklılar için, ses sisteminin kurulumunda çok daha fazla aşinalık ve dikkat gerektirir. Yeni baslayanlar için hareketli bobin (MC) pikap kafaları her zaman iyi bir fikir değildir. Birçok MC pikap kafası, MM pikap kafaları için tasarlanmış pre-amplifikatörlerle (pikap katı) çalışmaz. Ayrıca modern receiver’ların bir çoğunda “phono” etiketli pikaplara özel bir giriş bulunmaz. Bu nedenle pikabınızı kullanmak için ayrı bir pre-ampli gerekir. Ayrıca mevcut receiver’ınızdaki pikap katının MM mi MC mi veya her ikisi içinde mi olduğunu bilmeniz gerekir. Nadir görülmekle beraber “phono” girişinin yanında bir anahtar yardımıyla MC ve MM arasında geçiş yapılabilir. (ç/n Harici pre-amplilerde bir çok zaman bu anahtar bulunur)
Bugün birçok pikap kafası üreticisi aynı pikap kafasının yüksek ve düşük çıkış sürümleri üretmek üretmektedir. Örneğin Benz Mikro firması, Benz Gold modelini (0,4mv) ve Benz Silver modelini (2.0mv) üretir. Aynı görüntü, aynı tasarım çizgilerini taşımlarına rağmen bu iki MC pikap kafası iki farklı çıkıştadırlar. Başka üreticilerde hem yüksek hemde düşük çıkışlara sahip ancak birbirleri ile tamamen farklı pikap kafaları üretirler. Yüksek çıkışlı MC pikap kafaları genelde MM pikap kafaları ile kullanılabilen pikap kafaları ile uyum sağlayabilirler.
Eğer pikap katınız yoksa seçenekleriniz neredeyse sınırsızdır. Bu durumda farklı pikap kafalarının ihtiyaçlarına karşılık verebilecek çok yönlü bir pikap katı (örneğin Lehman Black Cube) alabilirsiniz. Böylelikle MM veya MC alacağınız herhangi bir pikap kafası için gerekli tüm ayarları yapabilirsiniz.
Eğer bir MM pikap katınız varsa (ayrı veya amplifikatörünüzle tümleşik) veya bütçeniz bir MC pre-ampli için yeterliyse istediğiniz MM pikap kafasını veya yüksek çıkışlı (Ortofon X MC serisi gibi) bir pikap kafasını tercih edebilirsiniz.
Eğer düşük çıkışlı bir pikap kafası kullanmak istiyor ve mevcut MM pikap katınızı değiştirmek istemiyorsanız, Ear MC3 gibi step up trafoları kullanabilirsiniz.
Eğer hala hangi pikap kafasının sizin için uygun olduğuna karar veremiyorsanız Stereo Mecmuası forumlarına katılın. Size yardımcı olmaktan mutlu oluruz.
Çeviri : Yetkintürk ve Hakancez
Bir yorum ekleyin