Thorens TD-309 Bölüm 3

Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Thorens TD-309’un paket içeriğindeki iğneden daha üst sınıf bir iğneye geçince pikabın performansı bir anda bir hatta bir kaç adım ileriye gidiyor. Özellikle fiyatı pikabın fiyatı ile mantıklı şekilde orantılanabilir ZYX R-50 Bloom H ve Denon DL-103 meraklıların sonraki adımlarda göz atabileceği iki iğne. Liste daha da arttırılabilir ancak ben elimde bulunan bu iki iğne üzerine yoğunlaştım.

XYZ iğnenin testleri sırasında Olivier Messiaen – Quatuor pour la Fin du Temps plağını dinlemiş ve performansına bayılmıştım. Speakers Corner kataloğundaki bu plak AK Müzik tarafından ülkemize ithal ediliyor. Ancak eser birazcık farklı olduğundan herkese hitap etmeyebilir. Bir şekilde dinleyip satın alın ama eğer beğenirseniz önünüzde yeni kapılar açılacaktır. Ben ilk dinlediğimde aman bu ne ya demiştim. Şu an görüşlerim oldukça farklı….

1992’de ölen piyanist, orgcu, akademisyen ve kuş bilimcisi Messiaen Fransa’nın en önemli çağdaş bestecileri arasında gösterilir. Söz konusu eseri, Zamanın Sonu için Kuartet’i 1940 yılında, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından esir alınmış olduğu Polonya’daki Stalag VIII-A kampında bestelemiştir. Alışılagelmişin dışında (keman, çello, klarnet ve piyano) bir kuartettir. Zira kendisi gibi esir olan müzisyenler için yazmış olup ilk kez 1941 yılında aynı kampta savaş esiri olan 400 kadar arkadaşına ve gardiyanlarına çalınmıştır. Oldukça ağır bir tempoda olmasına karşın Messiaen’ın en belirgin özelliklerinden biri olan çeşitli ritmlerde farklı orkestrasyonlara burada da rastlamak mümkün. 8 bölümden oluşan bu eser bestecinin en önemli eserleri arasında yer alır. Not olarak da Messiaen’ın Deutsche Grammophon tarafından yapılan kayıt süresince çalışmaları bizzat takip ettiğini ve yayınlanmasını onayladığını da not düşelim. Eser, Luben Yordanoff, Albert Tetard, Claude Desurmont ve Daniel Barenboim tarafından icra edilmiş.

Bu plağı dinlerken kendi pikabımı, özel Goldenote unipivot kolumu ve ZYX iğneyi kullanmıştım. Bu kez platform olarak Thorens TD-309 pikap ile TP-92 kombinasyonunu kullanıyorum. Giriş bölümünden itibaren odaklanmaya başlayalım. “Liturgie de cristal” sakin bir hareket. Dört enstrümanı da incelikli şekilde duyabilmek mümkün. Arka arkaya farklı enstrümanlar tarafından tekrarlanan bölümler ve bir anda sakinleşen pasajlarda ikilinin hakimiyeti son derece başarılı. Aynı plağı DL-103 ile dinlerken zerafetten birazcık ödün vermek gerekiyor. ZYX daha keyifli tonlara sahip. TP-92 kol her ikli iğneye de başarılı ile ev sahipliği yapıyor. İkinci hareket olan “Vocalise, pour l’Ange qui annonce la fin du Temps” piyanonun oldukça baskınlığı ile başlıyor. Notalar uzuyor uzuyor bir sonraki notaya kadar. Tizlere indikçe hafifçe kulağınıza çarpıyor notalar. Piyano üzerindeki her tuş kadife dokunuşa sahip olmamalıdır. Bazı tuşelerin dinleyiciyi yorması lazım. Olması gereken bu. Her iki kombinasyonda da bu etkileri alıyoruz. Hatta kendi iğnesi AT-95B ile de durum gayet iyi. Ancak iğne konusunda üst noktalara doğru gidildikçe detay seviyesi, katman hissi artıyor. Keşke imkanınız olsa Miyajima Labs Kansui ile dinleseniz. Thorens TD-309 bir anda hüviyet değiştirip üst sınıfa doğru yol almaya başlıyor.

Aslında tespitlerimi daha da ayrıntılı yazabilirim ama o zaman inceleme yazımız bitmez. Ancak çok önemli bir konu var ve bu çok rahatlıkla tespit edilebiliyor. Thorens TD-309, pikap, kol ve iğnesi ile güzel bir paket. Bu paket gayet keyifli çalıyor ancak ileriye dönük ucu açık bir platform olması bence daha önemli. Farklı fiyat kategorilerinde iğneler ile kullanılabilecek teknik altyapısı var TD-309’un. Bence çok önemli bir konu.

Gelelim sonuç bölümüne. Bana sorarsanız Thorens TD-309 muhteşem bir tasarım. Hani günümüzde moda bir tabir var; ikonografik tasarım diye, işte TD-309 öyle bir şey. Ben bayıldım, eşim bayıldı, evimizde durduğu süre içerisinde gelen giden misafirlerimiz tasarımına bayıldı. Kırmızı lake rengiyle, bir pikap gibi değil de, bir tasarım objesi gibi duruyor. Ancak bu tasarımdan hoşlanmayan okuyucularımızda olabilir. Sanırım bu pikap konusundaki alışveriş kararını etkileyecek en önemli şey tasarıma nasıl baktığınız. Eğer benim gibi düşünüyorsanız kafanızda hiçbir şüphe olmadan satın alabilirsiniz. Bu tarz bir şeyi Stereo Mecmuası’nda sanırım ilk kez yazıyorum. Çünkü bu öylesine bir tasarım ki, sesten önce tasarımı sevip sevmemek konusu mühim. Tasarımı sevdiyseniz ses konusunda hiç şüpheniz olmasın, bu muhteşem tasarım son derece başarılı bir ses kalitesi ile birleşiyor. Ama şeklini şemalini beğenmediyseniz yapacak bir şey yok.

Thorens TD-309’un tabii ki tasarımdan kaynaklanan bazı ufak sıkıntıları da yok değil. Bunlardan en önemlisi toz kapağı. Pikabın şekli itibarı ile bir toz kapağınızın olması çok kolay değil. En güzel çözüm pleksiden bir kutu yaptırmak. Pikabın şekline uygun olanını yaptırmak imkansız ama dikdörtgen bir tasarım işinizi görür. Valla ne yalan söyleyeyim ben bu pikabı toz almasın diye pileksilerin arkasına saklayacağıma, bırakırım ortalıkta dursun, gerekirse her gün tozunu alırım.

Thorens TD-309’un ambalajı açıldığında sizi tam anlamı ile bir paket karşılıyor. Muhteşem tasarımlı bir pikap, insanı şaşırtan bir kol ve paket ile uyum içerisinde bir iğnenin dışında ayar yapmak için gerek duyduğunuz her türlü ekipman kutuya dahil edilmiş. Kol ayarı için harika bir portractor, iğne ağırlığınızı ölçmek için bir terazi ve pikabın konumunu düzenlemek için gereken bir su terazisi içeriğe dahil edilmiş. Pikabın süspansiyon sistemi Thorens cephesinde büyük bir yenilik ve ayarlama süreci son derece basit. Pikap üzerinde motor bloğundan, devre kadar hemen her şeye müdahale etmek mümkün. Kolda aynı şekilde, yüksekliğinden yanal açısına kadar hemen her parametre ile oynayabilirsiniz. Tüm bu lüksün yanında çok iyi hazırlanmış Türkçe kullanım kılavuzu emrinize amade…

Eksik ne var diye sorarsanız oldukça zorlama bir kaç şey yazabilirim. Süspansiyon yükseklik ayarı yaparken kullanılacak allen anahtarı kutu içeriğine dahil edilmemiş. Hoş zaten her şey ayarlı geliyor, ihtiyacınız olmayacak ama ille almak isterseniz artı 1TL masraf yapmanız gerekecek. Kola gelirsek on-the-fly VTA ayarı diyeceğim de komik olmayayım bir yandan, 4-5.000 Dolarlık bazı kollarda (bendeki SME V dahil) bu ayara yer verilmemiş. Belki daha iyi bir iğne koyulabilirdi paket içeriğine, ama o da fiyatı yukarı doğru itecekti. Thorens TD-309’in paket fiyatı 1.144 Euro+KDV. Ancak benim sonraki testlerde kullandığım iğnelerde ortalama fiyat (DL-103 hariç) 1.000 Dolar ve üzeri. Pikabın fiyatına böyle bir maliyet eklemek mantıklı değil. Boşuna zorlamayayım kendimi, size bir şey söyleyeyim mi, pikabın eksiği filan yok.

Tüm olay tasarımı sevip sevmemek. Eğer tasarım hoşunuza gittiyse ve bir pikaba 1.144 Euro+KDV verebilecek bir bütçeniz var ise gönül rahatlığı ile alışveriş listenize yazabilirsiniz. Tasarımın yanında pikabın ses olarak sundukları bu fiyat aralığı söz konusu olduğunda çok çok başarılı. İleriye dönük genişleme seçeneklerini zaten irdeledim. Bu incelemenin yayınlanması ile bu güzel pikabı firmaya geri gönderme zamanım gelmiş demektir işte beni üzen şey o. Bu muhteşem kırmızı tasarıma öylesine alıştım ki, ayrılmak zor olacak neredeyse 3 hafta sonra. Muhteşem bir tasarım, başarılı bir performans, harika bir ürün Thorens TD-309… Bu arada pikabın farklı renk seçeneklerinin yanında mat ve piyano lake seçenekleri de var. Ama kırmızısı pek güzel, evinizin tasarımına uyuyorsa tercih ediniz. Editörünüzün renk seçimi o….

Thorens TD-309
Plak okuyucu. ayaklardan askılı yapı, ayarlanabilir gerilimli kayış sürümlü, tek dairesel hat temaslı alüminyum alt tabla, gürültüsüz – elektronik düzeltimli DC motor, elektronik değişimli 33/45 devir seçimi, 300mm – 2.3 kg cam tabla, boşluksuz yataklı – yanal düzlemsel (azimuth) ve çap sapması (overhang) ayarlı Thorens TP92 kol, AT 95B kafa, manyetik içe kayma önleyici, tamamen elle yönetim, 6.5 kg.
Fiyat: 1.144 Euro+KDV
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: