ZYX R-50 Bloom H

Stereo Mecmuası’nda ZYX iğneleri ikinci kez misafir ediyoruz. Bundan önce hatırlayacağınız üzere ZYX Omega G modelini denemiş ve performansına bayılmıştım. Gerçekten şapka uçurtacak bir performans göstermişti Omega G. Tabii ki bu performansın bir maliyeti vardı ve o maliyet 4.900 Dolar + KDV’lik bir fiyat etiketine denk geliyordu. Bir çok okuyucumuzun bir iğneye vermeyeceği bir tutar. O incelemenin sonunda R-50 Bloom modelini mercek altına alacağım demiştim ve ZYX R-50 Bloom H, Stereo Mecmuası karargahına ulaştı.

İsterseniz size kısaca ZYX firmasından bahsedeyim. ZYX firma olarak çok eski bir firma değil ancak başındaki isim olan Hisayoshi Nakatsuka’nın Japon hifi sahnesindeki varlığı çok eskiye dayanıyor. 1970′lerde Ortofon firmasının baş tasarımcısı olan Nakatsuka, bobin tasarımı ve iğnenin mekanik hareketli kısımları konusunda uzmanlaşmıştı. Ortofon’un Japonya ayağı zaman içerisinde kapanınca Namiki Precision firması ile yine ilginç iğne tasarımlarına imza atmaya devam etti. 80 ve 90′lı yıllarda farklı markaların iğnelerini tasarlayan Nakatsuka, sonunda kendi firmasını kurar ve ZYX’in hikayesi bu şekilde başlıyor. Bu hikaye aslında önemli ayrıntılar barındırıyor. Tasarımcı Nakatsuka’nın iğnelere bakış açısını firmanın göreceli uygun fiyatlı modelinde de göreceğiz çünkü…

ZYX Omega G incelemesini okuyan meraklılar kutusunun ve sunumunun muhteşem olduğunu hatırlayacaklardır. Bu kadar zamandır iğnelerle uğraşan bir insan olarak böylesine bir sunumu daha önce gördüğümü pek hatırlamıyorum. ZYX firması hiç beklemediğim şekilde R-50 Bloom H modeli içinde aynı özeni göstermiş. Bu fiyat etiketinde bir iğne için beklediğim son şey.

ZYX R-50 Bloom H ilk resimde görebileceğiniz gibi yine Japon işi işlemeli bir kesenin içerisinden çıkıyor. İğnenin seri numarası yine jelatin üzerindeki bilgi etiketine eklenmiş. Keseyi açtıktan sonra karton kutu ile karşılaşıyoruz. Fotoğrafı yukarıda…

Firmanın logosu ve kocaman bir Omega işareti bulunuyor. Anlaşılan firma her kutuyu özel olarak üretmiş ve bilgiler ve yazılar her kutuda özgün. ZYX modellerinde artık aşina olduğumuz üzere iğneye ulaşmak öyle kolay değil. Karton kutunun içerisinden bu kez ahşap bir kutu daha çıkıyor. Geçen defa kutu siyah renkte idi bu kez doğal ağaç. Daha önce yazdığım gibi bu kutular içlerindeki değerli ürünleri fiziksel darbelerden korumanın yanında onları nemden de koruyorlar.

Yine iğneyi uzaktan da olsa gördük ama kutu açma işlemlerimiz sona ermedi! Ahşap kutunun üzerinde akrilik bir kapak var yine. Şimdi bu kapağı çıkartarak iğneye ulaşmaya çalışacağız. Elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım. Kutunun yan taraflarında XYZ garanti etiketleri bulunuyor. Bu etiketleri çıkarttığınızda iğneye ulaşmak için bir adım daha atmış oluyoruz.

Sonunda iğnenin son koruma bölümüne ulaşmayı başardık. Kutu içeriğine ZYX bir de tornavida eklemiş. Bu tornavidayı kullanarak son platformun vidalarını sökmeye başlıyoruz. ZYX kutu içeriğine iğne temizleme fırçası, gereken tüm vidalar ve yazdığım gibi iğne ile aynı tasarım çizgilerini taşıyan minik bir tornavida eklemiş.

Yine uzun bir ambalaj açma uğraşıdan sonra iğnemizi kolumuza takmaya hazırız. Bu sene biraz değişiklik olsun diyerek Ereshkigal Mk II versiyonu pikabımı daha yoğun olarak kullanacağım. Geçtiğimiz senelerde ayrıntılarını sizlerle paylaştığım ilk versiyona göre bayağı değişiklik ve geliştirmeler yaptığım pikabın üzerinde farklı farklı kollar göreceksiniz. Ancak ben ağırlıklı olarak Bluenote Borghese unipivot kolun oldukça modifiye edilmiş bir versiyonunu kullanacağım. Bu kol normalde perakende pazarda satılan bir kol değil ve oldukça eski. Ben kol üzerinde bazı değişiklikler yaptım. Bu değişikliler sonucunda saf unipivot bir kol olmasına rağmen daha stabil çalışır hale geldi ancak geometrisinde bazı değişikliler oldu. Durum böyle olunca çalışma masama oturup bol bol hesap kitap yapıp, kol için özgün protractorlar çizdim. Bu çalışmalar sessiz sedasız şekilde aylarır devam ediyor ve sonunda insan içine çıkacak hale geldi. Sonuçlardan çok çok memnunum… Bu sene pikaplar konusunda bayağı devinim olacak. Hem Stereo Mecmuası denemeleri için, hemde benim kişisel müzik setim için. Neyse biz şimdi ZYX R-50 Bloom H incelememize geri dönelim.

 İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: