ZYX R-50 Bloom H Bölüm 2

Her zaman yazdığım gibi fiyatı ne olursa olsun iğnelerimizi takarken mümkün olduğunca dikkatli olmalı ve optimal ayarları yapmalıyız. İğnemizin okuma sırasında optimal şekilde konumlandırılması hem ses açısından hemde -tabii en önemlisi- plaklarımızın sağlığı açısından çok çok önemli olduğunu unutmayın. ZYX R-50 Bloom H için Stevenson, Loefgren ve Stevenson prensiplerine göre hazırladığım protractorlar ile denemeler yaptım. Loefgren prensibinde en mutlu olduğum sonuçları aldım. Milimetrik farkların nasıl değişik sonuçlar elde etmemize vesile olduğunu bildiğimden gerekirse dakikalar boyu uğraşmaktan hiç üşenmiyorum. Sizlere de aynısını tavsiye ederim…

İlk önce Uriah Heep’in Salisbury albümü mercek altında. Salisbury, İngiliz rock topluluğu Uriah Heep’in ikinci albümü. Bu albüm muhtemelen tüm Uriah Heep diskografisindeki en eşsiz albüm. Albüm genel olarak hard rock kategorisi içerisine sokulabilir olsa da, topluluğun ilk albümü “…Very ‘Eavy …Very ‘Umble”a göre çok ileri bir durumda. Albümün ikinci parçası “The Park” caz dünyasından esintiler dolu. Ayrıca etnik müziğe de hafif hafif göz kırpıyorç Yazılan çizilenlere göre eski bir Bolivya şarkısını alıp üzerine oldukça geniş çaplı bir kompozisyon yapılması ile topluluğun kariyerindeki en önemli milat olarak karşımıza çıkıyor. Evet bu tarz işlere imza atan çok topluluk var ancak Uriah Heep’in klasik tarzı ile birleşince ortaya ilginç bir sonuç çıktığını kabul etmek lazım. Albümün en sevilen şarkısı ise muhtemelen “Lady In Black.” Tam anlamı ile akustik bir hard rock baladı sayılabilir. “Lady In Black”e bir göz atalım. Şarkıyı bilenler arka planda sert ritmlerin üzerinde akustik gitarla girişi ve arkasından giren ritmi ve vokalleri hatırlayacaklardır. Vokaller son derece keyifli ama asıl önemlisi arka bölümdeki sertleşen ritmlerde tat gayet keyifli. Detay ve sahneye söylenecek hiçbir şey yok…

Olivier Messiaen – Quatuor pour la Fin du Temps. 1992’de ölen piyanist, orgcu, akademisyen ve kuş bilimcisi Messiaen Fransa’nın en önemli çağdaş bestecileri arasında gösterilir. Söz konusu eseri, Zamanın Sonu için Kuartet’i 1940 yılında, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından esir alınmış olduğu Polonya’daki Stalag VIII-A kampında bestelemiştir. Alışılagelmişin dışında (keman, çello, klarnet ve piyano) bir kuartettir. Zira kendisi gibi esir olan müzisyenler için yazmış olup ilk kez 1941 yılında aynı kampta savaş esiri olan 400 kadar arkadaşına ve gardiyanlarına çalınmıştır. Oldukça ağır bir tempoda olmasına karşın Messiaen’ın en belirgin özelliklerinden biri olan çeşitli ritmlerde farklı orkestrasyonlara burada da rastlamak mümkün. 8 bölümden oluşan bu eser bestecinin en önemli eserleri arasında yer alır. Not olarak da Messiaen’ın Deutsche Grammophon tarafından yapılan kayıt süresince çalışmaları bizzat takip ettiğini ve yayınlanmasını onayladığını da not düşelim. Eser Luben Yordanoff, Albert Tetard, Claude Desurmont ve Daniel Barenboim tarafından icra edilmiş. Özellikle giriş bölümünü (Liturgie de cristal) hatırlarsanız son derece sakin ancak enstrümanların bu sakinlik içerisinde inip çıktığı pasajlar var. Hemen ardından (Vocalise, pour l’Ange qui annonce la fin du Temps) hareketinde sesler yükselmeye başlar. Bu geçişte özellikle de piyanoda duyduklarım beni çok mutlu etti. Detay seviyesi çok çok başarılı.

Art Blakey and the Jazz Messengers A Night in Tunisia. A Night In Tunisia, bazı eleştirmenler için caz tarihinin dönem noktalarından bir tanesi. Blakey’nin davul konusundaki dehasını gösteren bir albüm. Ancak asıl dehası davul çalışında değil şarkılarda her müzisyene yer vermesi ve onların maksimum performanslarını gösterebilecekleri düzenlemelerin yapılmasıdır. Ekip zaten göz kamaştırıcı Lee Morgan trompet. Wayne Shorter tenor saksofon. Bobby Timmons piyano. Jymie Merritt bas. Art Blakey tabii ki davul. Art Blakey modern bebop tarzı davulun öncülerinden hatta yaratıcılarından bir tanesidir. Çok güçlü bir müzisyendir, çalışında blues, funky hard bop esintileri ve hatta ana akım caz tarzları görülebilir. Neredeyse 30 yıl boyunca Art Blakey ve topluluğu The Jazz Messengers hep genç müzisyenlere yer vermiş ve müzik alanında hep birinci sınıfta yer almıştır. İlk şarkı albüme ismini veren şarkının girişini hatırlarsanız bir anda kısa girizgahın ardından şarkı başlıyor ve detaylı dinlemelerde kimi dinleyeceğimizi şaşırıyoruz. Davullara özellikle dikkat. Ziller şıkır şıkır geliyor. Özellikle Lee Morgan sololarında yüksek pasajlarda notalar kulağımıza sert sert geliyor olması gerektiği gibi.

ZYX R-50 Bloom H, gerçekten müthiş bir iğne. Omega G modelini de çok sevmiştim ama bu bambaşka bir tat bıraktı damağımda. Hemen her şey yerli yerinde tonlamalar, detay seviyesi, sahne… Belki en üst segment gibi insanın başını döndürmüyor ama hemen her müzik tarzında çok çok başarılı performans gösteriyor. Fiyatına geldiğimiz zaman işin rengi tamamen değişiyor. İncelemenin yayınlandığı dönemde 900 Dolar+KDV olan fiyata bakarsak en baştan söylediğim gibi iğneye muhteşem demekten başka yapılabilecek hiçbir şey yok. Dinlenmesini şiddetle tavsiye edeceğim ve bu fiyat segmentinde MC iğne alışveriş listelerinin en başına gönül rahatlığı ile yazılabilecek bir iğne.

ZYX R-50 Bloom H
MC yapılı iğne. Output voltage at 3.54cm/sec., 1kHz: 0.48mV Frequency response 10Hz-40kHz Channel separation: > 25dB (1kHz) Channel balance: < 0.5dB (1kHz) Recommended tracking force: 1.8g Tracking force range 1.5-2g
Fiyat: 900 Dolar + KDV
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: