ZYX Omega G

Stereo Mecmuası’nda arada sırada Japon firmalarının ürünlerine denk geliyoruz. Bu ürünlerle ilgili yazılarımızda ilk paragraflarda neredeyse istisnasız şekilde ürünlerin sunumlarından bahsediyoruz. Ancak bu kez öyle bir sunumla denk geldim ki, herhalde bunun üzerine bir sunum denk gelmez. Evet bu yazımda ZYX firmasının üst segment Omega G iğnesini mercek altına alıyorum. Ürünün sunumu neredeyse aşmış diyebileceğim için incelemeye bol bol fotoğraf eklemeye çalıştım. İnanın böylesi çok denk gelmez, elimden geldikçe anlatmaya çalışacağım.

ZYX firma olarak çok eski bir firma değil ancak başındaki isim olan Hisayoshi Nakatsuka’nun Japon hifi sahnesindeki varlığı çok eskiye dayanıyor. 1970’lerde Ortofon firmasının baş tasarımcısı olan Nakatsuka, bobin tasarımı ve iğnenin mekanik hareketli kısımları konusunda uzmanlaşmıştı. Ortofon’un Japonya ayağı zaman içerisinde kapanınca Namiki Precision firması ile yine ilginç iğne tasarımlarına imza atmaya devam etti. 80 ve 90’lı yıllarda farklı markaların iğnelerini tasarlayan Nakatsuka, sonunda lkendi firmasını kurar ve ZYX’in hikayesi bu şekilde başlar. Omega firmanın bir nevi orta üzeri segmentinde yer alıyor. Omega modelinin toplamda 3 farklı versiyonu var. “S type” içerisinde 5N gümüş, “X type” içerisinde 6N bakır, “G type” modelinde ise 24K altın kablolar kullanılmış. İnceleyeceğimiz ürün “G type” yani kablolama 24 karat  altın…

ZYX Omega G sayfanın en başında gördüğünüz üzere Japon işi işlemeli bir kesenin içerisinden çıkıyor. Ben ilk gördüğümde bunu bir türlü anlayamadım. Bir süre sonra jeton düştü. Şimdiye kadar böylesine bir şey gördüğümü hatırlamıyorum hifi dünyasında. Bu işlemeli kesenin hemen dışında bir jelatin içerisinde ürünün kullanım kılavuzu ve garanti belgesi bulunuyor. Keseyi açtıktan sonra yine bir kutu ile karşılaşıyoruz.

Bu kez karton bir kutu ile denk geldim. Karton kutuyu yukarıda görüyorsunuz. Firmanın logosu ve kocaman bir Omega işareti bulunuyor. Eh tamam artık iğneyi görelim derken bu kutunun içerisinden bu kez siyaha boyanmış ahşap bir kutu çıkıyor. Kutu tabii ki Paulownia ağacından yapılmış, güzel şekilde cilalanmış. Bildiğiniz üzere bu kutular içlerindeki değerli ürünleri fiziksel darbelerden korumanın yanında onları nemden de koruyorlar. Özellikle Japonya gibi ada ülkelerinde nem ciddi bir sorun. Paulownia ağacının nemden etkilenmeme özelliği sayesinde bu ağaçtan yapılmış kutular içlerindeki nadide ürünleri uzun seneler boyunca koruyabiliyor. Bu satırları hemen her Japon analog ürününde kopyala yapıştır yapıyorum. Sonunda hepimiz ezberleyeceğiz :) Bu kutuyu aşağıda görebilirsiniz.

En azından iğneyi uzaktan da olsa gördük ama kutu açma işlemlerimiz sona ermedi. Ahşap kutunun üzerinde akrilik bir kapak var. Şimdi bu kapağı çıkartarak iğneye ulaşmaya çalışacağız. Fotoğrafı aşağıda görüyorsunuz. Kutunun yan taraflarında XYZ garanti etiketleri bulunuyor. Bu etiketleri çıkarttığınızda iğneye ulaşmak için bir adım daha atmış oluyoruz.

Aşağıda iğnenin son koruma bölümünü görüyorsunuz. Kutu içeriğine ZYX bir de tornavida eklemiş. Bu tornavidayı kullanarak son platformun vidalarını sökmeye başlıyoruz. ZYX kutu içeriğne iğne temizleme fırçası, gereken tüm vidalar ve yazdığım gibi  iğne ile aynı tasarım çizgilerini taşıyan minik bir tornavida eklemiş. Aşağıda görebilirsiniz…

Sonunda iğnemize ulaşmayı başardık değerli okuyucular. ZYX ile ilgili daha önceden bayağı bilgim var. İngiliz arkadaşım Mike Valentine bir süre ZYX iğneleri kullanmıştı ve hayatından çok mutlu olduğunu söylüyordu. Sesini bilemeyeceğim ama iğne özel bir pleksiden üretilmiş gövdeye sahip olduğundan içini tüm çıplaklığı ile görebiliyorsunuz. Çok ilginç bir iğne. Yapısı da çok çok farklı. Japon üretici küçük bir koruma kapağı eklemeyi unutmamış iğneye. Artık iğneyi kola takmaya hazırız.

Tasarımcı Hisayoshi Nakatsuka’nın MC iğne tasarımı konusunda çok kapsamlı bir makalesi var. Çok sayıda madde halinde bir MC iğnenin nasıl tasarlanması gerektiği konusunda ayrıntılı şekilde bilgiler vermiş. İğneye baktığınızda formunun çok farklı olduğunu görüyorsunuz. Bu formun izleri bu maddelerde saklı. Ayrıca tüm metal aksam Cryogenie yani önce ısıtma ardından soğutma işlemi yapılmış. Haydi artık iğneyi kolumuza takalım…

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: