Clearaudio Nano Phono Headphone Pikap Katı

Clearaudio benim uzun zamandır uzak durduğum bir markadır. Hemen her Alman malı üründe olduğu gibi gayet iyi işçilik ve üstün kalite standartı Clearaudio ürünlerinde de görülebilir. Ancak zamanında dinlediğim özellikle pikaplarda ortaya çıkan steril ses benim çok tarzım değildi. Steril ses derken anlatmak istediğim pikabın sıcaklığından uzak bir sestir. Buna karşılık Clearaudio pikaplarında her zaman yüksek seviyelerde detay duymak mümkündür. Clearaudio pikapları bu yüzden sisteminize entegre ederken çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyordum. Ancak zaman içerisinde Clearaudio ürün yelpazesini genişletip farklı tatlarda ürünleri de beğeniye sundu. Yuvarlatılmış gövdeler, sandviç yapıdaki şasiler derken adım adım Clearaudio bana daha sıcak gelen analog sesine yaklaşmaya başladı. Clearaudio günümüzde pikap konusunda en geniş ürün yelpazesine sahip firmalardan bir tanesi. Farklı ihtiyaçlara yönelik, farklı beğenilere hitap eden ürünler sayesinde firmanın daha geniş kitlelere hitap eder hale gelmesi bence önemli bir konu.

Clearaudio Nano, bundan bir sene önce deneyip beğendiğim bir ürün. Açıkçası ön yargılarımı değiştiren Clearaudio ürünlerinden bir tanesi. Bunu da açık açık yazmak herkesin yapacağı bir şey değildir sanırım. Biliyorsunuz hifi dünyasında editörler bir markayı sevmedikleri zaman uzun yıllar boyunca o markalarla uğraşırlar. Şahsım adına konuşmak gerekirse bir ürün gerçekten hoşuma gidiyorsa ve çok sevmediğim bir marka ise bile hakkını vermek gerektiğini düşünürüm. Aslına bakarsanız bir markayı niye sevmemeyim bana ne yapmış değil mi? Hoşuma gitmeyen demek daha doğru…

Nano gerçekten ufak tefek bir pikap katı. Ancak oldukça ağır ve güzel gözüküyor. Clearaudio genel üretim kalitesini bu küçücük ürüne iyi yansıtmış. Yuvarlak firma logosu ürünü tam ortasına yerleştirilmiş .Gerçekten şık görünüyor. Bu şıklığın yanında gövde boyuna göre bayağı ağır. Belli ki tek parça alüminyumdan üretilmiş. Bu ağırlık aslında büyük bir avantaj. Bunun en önemli sebebi ucuz pikap katlarında biraz kalın bir kablo taktığınızda pikap katının şahlanması sorununa çözüm oluyor. Tabii ki yine de çok abartmamak lazım ama kalın kablo kullansanız bile Nano yerinden kalkmıyor. Zaten giriş seviyesinde diyebileceğimiz bir pikap katının kablolarını yine benzer fiyat skalasından seçmek mantıklı olur. Sorun yaşamayacağınız garanti.

Benim test ettiğim ürün Nano Phono Headphone adıyla geçiyor. Bu ürününü en önemli özelliği ön tarafında standart 3.5mm kulaklık çıkışının olması. Benim açımdan olmazsa olmaz bir özellik değil ama bir yandan işe yarıyor kesinlikle. Bu inceleme de kulaklık bölümünü değerlendirmeyeceğim bunun sebebi elimde bu testi yapacak kalitede bir kulaklık olmaması. Ancak günlük olarak kullandığım ve genelde basit bir MP3 çalar ile kullandığım kulaklıkla bile güzel performans aldım.

Clearaudio Nano’nun asıl kuvvetli olduğu noktalar kulaklık çıkışı filan değil. Birincisi pikap katının ses kontrolüne sahip olması. Sadece kulaklık ile kullanımda değil pikap katının standart kullanımı sırasında da işe yarıyor bu ses ayar bölümü. Aslında bu oldukça ilginç bir fikir. Diyelim ki, sadece pikap dinleyecekseniz sisteminize bir güç amplifikatörü eklemeniz yeterli olur. Ses seviyesini buradan ayarlayabilirsiniz. Bu bir çok kombinasyona açık bir durum ortaya çıkartıyor. Biliyorsunuz ses ayarlama özelliği olan çok fazla pikap katı yok hele ki bu fiyat seviyelerine. Aslına bakarsanız bu ayarlamanın ses kontrolünden ziyade bir nevi gain kontrolü olduğunu da söylemek gerekli. Tamam yapısı itibarı ile bu ayarı çok hassas şekilde yapamıyoruz. Ancak sırf gain kontrolü olması bile önemli bir avantaj. Bunu nasıl daha rahat anlatabilirim sizlere. Bir senaryo kuralım. Diyelim ki, bir pikap ve bir CD çalar kullanıyorsunuz sisteminizde kaynak olarak. Her iki cihazın ses seviyeleri birbirinden farklı ve bu sizi rahatsız ediyor. Ki bu durum sıkça rastlanan bir konudur. Nano ile pikaptan gelen sesi daha doğrusu gain’i düşürüp arttırarak CD çalarınız ile eşleyebilirsiniz.

Clearaudio Nano’nun asıl kuvvetli noktası bu ufaklığı ters çevirince karşımıza çıkıyor. İlk adımda MM ve MC ayarı gözümüze çarpıyor. Basit bir jumper değişikliği ile pikap katını MM ile MC arasında değiştirebiliyorsunuz.


Yine uzun zamandır bir çok pikap katında görmediğim subsonic filtreye de yer verilmiş. Yine basit bir şekilde jumper değişikliği ile subsonic filtreyi devreye alabilir veya devre dışı bırakabilirsiniz. Subsonic filtreleri eski amplifikatör ve receiver kullananlar mutlaka hatırlayacaklardır. Eskiden pikap dinlerken özellikle de plak kolu park halindeyken bas sürücülerinizin ortalıkta hiçbir şey olmamasına rağmen gümbür gümbür çalışmasına ancak ses yerine bir uğultu çıkardıklarına denk gelmişsinizdir. İşte subsonic filtre sistemi bas frekansların belirli bir kesimini keserek bu sıkıntıyı ortadan kaldırırdı. Günümüzde bu durumla pek karşılaşmıyoruz ama yine de eski alışkanlıklarla arada sırada keşke olsa dediğimiz oluyordur. Nano üzerinde bunun konulması iyi bir ayrıntı. Ama çoğu zaman kapalı durumda duracağını söyleyeyim.

Ancak Nano’nun en güçlü olduğu nokta bu değil. Asıl şenlik pikap katının ayarını MC’ye getirdiğinizde başlıyor. Normalde giriş seviyesi pikap katlarında seçimi MC’ye getirdiğinizde bağlantıları yapar müzik dinlemeye başlarsınız. Nano’da işler böyle yürümüyor. 50, 200, 400 ve 1000 ohm rezistörler kutu içerisinde çıkıyor. Böylelikle MC iğnenizin tam yükleme (load) değerini ayarlamanız mümkün. Diyelim ki sizin iğnenizde bu resiztörler arası bir değer söz konusu. Farklı değerlerdeki resiztörleri kullanarak istediğiniz değeri elde etmeniz mümkün. Hatta farklı yükleme değerleri kullanarak standart dışında tatlar elde edebilir ve gain değeri ile oynayarak nihai çıkışa müdahale edebilirsiniz. Burada bilinmesi gereken nokta bu empedans değerleri ile oynayarak iğnenizin ana karakteri çevresinde farklı tatlar alınabileceği. Clearaudio tasarımcıları bu oyun için güzel bir platform yaratmışlar. Normalde daha üst sınıf ve tabii ki fiziksel olarak daha büyük cihazlarda bu işlemler özel jumper, switch vesaire gibi yardımcı parçalarla daha rahat şekilde yapılabiliyor. Ancak böylesine bir sistemi küçücük bir cihaza sığdırmak mümkün değil. Pikap katının altına eklenmiş 2 adet küçük bölüm ile rezistörleri kendiniz takabiliyorsunuz. Lehim vesaire gerekmiyor. Gayet basit bir sök tak formülü. İşleyiş kesinlikle başarılı ve seçenekler sınırsız. Bu özellik benim gibi fazlaca meraklı analog severlerin ağzını sulandıran bir özellik. İşin güzel tarafı bu işlemleri yaparken resiztörlerin dışarıda kalmasına rağmen ortalıkta hiçbir istenmeyen gürültü oluşmaması. Cihazın tasarımına belli ki ciddi şekilde kafa yorulmuş.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayın

Tags: