Stereo Mecmuası’nda zaman içerisinde o kadar fazla ürün inceleyip sizlere aktardık ki, zaman içerisinde neyi yayınlayıp neyi yayınlamadığımızı karıştırır hale geldik. Aslında bugün inceleyeceğimiz ürünün seneler önce ilk prototipleri elimize ulaşmış ve üretim öncesinde bazı tespitlerimizi tasarımcıları ile paylaşmıştık. Daha sonra ürün Audiophile Phono Box ismiyle meraklılara sunuldu. Ürün ile alakalı haberlere yer vermiştik ancak incelemesini yayınlamamıştık. Geçtiğimiz aylarda ürün bambaşka bir yol ile elime geçti ve kullanmaya başladım. Bu vesile ile uzun bir kullanım sürecinin arkasından eksik kalan incelemesini yayınlamaya karar verdim.
Audiophile Phono Box, Fil Elektronik tarafından üretilerek meraklılara sunulan bir pikap katı. Ürünün elektronik tasarımı oldukça üst model bir pikap katından alınarak üzerinde önemli değişiklikler yapılmış ve dış tasarımı ise endüstriyel tasarım hocası, dostumuz, Murat Arıkut tarafından yapılmış. Vakti zamanında tasarımı alınan pikap katı ve bu cihazı karşılıklı kıyaslama fırsatı bulmuştum. Sonuçlar çok ama çok şaşırtıcı idi. Bunun sebeplerine bakmadan önce dış tasarıma bakalım.
Oldukça küçük bir tasarıma sahip olan pikap katı iki ayrı bölümden oluşuyor. Birinci kutu, ki fotoğrafını yukarıda görüyorsunuz, elektronik bileşenlere ev sahipliği yapar iken, ikinci bir kutu ise üzerinden oldukça kafa yorulmuş bir güç kaynağı. Elektronik bileşenler alüminyum bir şasi içerisine yerleştirilmiş ve pikap katının hem alt hemde üst bölümü siyah birer akrilik plakaya sahip. Üst plakada ürününü ismine yer verilmiş ayrıca giriş ve çıkışlar işaretlenmiş.
Ürünün arka tarafında ise bir adet giriş ve bir adet çıkış bulunuyor. Tabii ki pikap katlarının vazgeçilmez öğesi topraklama konektörü de unutulmamış. Cihazın orta bölümünde ise elektrik girişi ve topraklama modunu seçebileceğiniz bir siviç bulunuyor. Bu siviç bazı eski cihazlarda rastladığımız bir özellik. Özellikle eski lambalı amplifikatörlerde denk gelebilirsiniz. Bu ayar “hum” yaşanan bazı durumlarda oldukça etkili bir kurtuluş çözümü olabiliyor. Çok nadiren kullanılır ancak bazen hayat kurtarır. Okuyucularımızın çok büyük bir bölümünün hiç ihtiyaç duyacakları bir özellik olmadığını da söyleyeyim. Güç katından pikap katına gelen kablo yeterli uzunluğa sahip.
Audiophile Phono Box tasarım aşamasında üzerinde oldukça kafa yorulmuş bir cihaz. Çok kısa devre yolları kullanılarak tasarlanan cihazın tüm iç kablolaması gümüş kablolar ile yapılmış. Pikap kullanıcılarının başını ağrıtan en önemli sorunlardan bir tanesi olan “hum” sorununu ortadan kaldırabilmek için ürünün besleme katı tamamen dışarı çıkartılmış. Bu besleme katı çok ciddi bir trafo ve voltaj ayarlaması yapan bir devre yapısına sahip. Kullanılan tüm elektronik bileşenler askeri sınıf ve düşük toleranslı ürünlerden seçilmiş. “Miş mış” diye anlatıyorum ancak tasarım aşamalarında bizzat bulunduğum için aslında birinci elden pikap katına oldukça hakimim.
Cihazın içerisinde kullanılan kaliteli elektronik bileşenlere göre fiyatının makul mantıklı tutulabilmesi için şasi konusunda özel bir tasarım yerine yerel olarak tedarik edilebilen alüminyum bir kutu kullanılmıştı. Cihazın alt ve üst bölümlerindeki pleksi plakalar sayesinde ise tasarım sıradanlıktan uzaklaşmayı başardı. Hemde yerel üretim olan ciddi bir sorun olan ve maliyetli şasi konusu çözülmüş güzel bir şekilde oldu!
Audiophile Phono Box hem MC hemde MM iğne desteğine sahip. Pikap katının altındaki siviçler vasıtası ile hem MM ve MC iğne ayarı hemde giriş hassasiyeti ayarı yapılabiliyor. Teknik değerlere gelir isek, MC iğneler için giriş empedansı 470 ohm, MM iğneler için ise 47 Kohm. Giriş hassasiyeti MM iğneler için 0.6 ve 5.0mV, MC iğneler için ise 0.1 ve 0.5mV olarak ayarlanabiliyor. Bu tabloya baktığımızda çok özel iğneler hariç genel olarak standart iğneler ile uyumlu bir pikap katı olduğunu görebiliyoruz.
Gelelim ses performansına. Öncelikle şuradan başlayalım, bu tarz yerel ürünleri veya biraz ileri giderek DIY ürünleri kullanan meraklıların zaman zaman coşup fiyatının bilmem kaç katı ürünlerden iyi çalıyor yorumlarını sıklıkla duyarsanız. Ben ise verdiğiniz paranın karşılığında aldıklarımıza bakmayı tercih ediyorum. Verdiğim fiyata veya harcadığım paraya göre elde ettiklerim tatmin edici mi?
Evet tatmin edici. Öncelikle arka plan sessizliği -ki pikap katları için bence çok önemli bir kriterdir- kesinlikle çok başarılı. Aylardır farklı pikap ve iğnelerle yaptığım dinletilerde herhangi bir “hum” sorununa da rastlamadım.
Farklı müzik tarzlarında plakları döndürdükçe son derece açık bir ses elde edebildiğinizi görüyorsunuz. Detay seviyesi hele ki, orta sınıf bir iğne ile gayet etkileyici oluyor. Söz gelimi Ortofon 2M serisinden “Blue” iğne ile “Red” modelini kıyasladığınızda iğnelerden kaynaklanan detay farkının pikap katı size gayet başarılı şekilde sunabiliyor. Günümüzde giriş seviyesi pikapların bir çoğunda kendi pikap katları bulunuyor. Bu cihazlar üzerindeki giriş seviyesi iğneler ile günü kesinlikle kurtarıyorlar. Ancak ilerleyen dönemlerde iğne konusunda yükseltme yaptığınızda ise pikap katlarını değiştirmek alacağınız performansı daha da yükseltebiliyor. Elbette ki, Ortofon 2M Red modeli gibi bir iğneye yükseltme yapıp verdiğiniz tutarın iki katını pikap katına vermek istemeyebilirsiniz. Ancak daha üst model iğneler kullanmak istediğinizde Audiophile Phono Box çok ciddi bir seçenek olarak mercek altına alınabilir. Aynı şekilde orta seviye bir pikap kullanan meraklılarda varolan sistemlerini geliştirmek için bu pikap katını tercih edebilirler.
Audiophile Phono Box’un en önemli artıları, açık çalması ve harika orta frekanslara sahip olması. Tonlar son derece başarılı. Üst frekanslarda da iddialı bir sunuma sahip. Keskin ancak insanı yormayan başarılı bir sunumu var. Alt frekanslar bence çok kararında bir dengeye sahip. Ne çok ön planda ne de çok geride. Kendi adıma denediğim yüksek çıkışlı MM yapıdaki Boboli Signature veya kısa zaman içerisinde inceleme yazısını okuyacağınız Shelter 201 gibi modellerde çok başarılı sonuçlar aldım. Tabii ki standart veya yakın değerlere sahip orta sınıf MC iğneler ile elde edilen sonuçlar daha da etkileyici hale geliyor. Bence sonuç son derece başarılı…
Gelelim işin fiyat yönüne. Ürün 2016 Ekim ayı itibarı ile KDV dahil 150 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Rekabet ettiği sınıftaki pikap katlarının bir çoğunda olmayan -kısıtlı da olsa- ince ayar seçeneği ve gelişmiş güç katı gibi özellikleri ile kağıt üzerinde bile ön plana çıkıyor. Ses anlamında ise giriş seviyesinin bir tık üzerindeki bir pikap katından tüm beklentilerimi her alanda karşılıyor. Burada en önemli konu sizin bu tarz bir ürüne bakış açınız. Benim eskiden beri hatta perakende sektöründe çalıştığım zamanlardan gelen bir gözlemim var. Genel olarak 100-150TL fiyat aralığındaki yerel elektronik ürünlere sempati ile bakılıyor. Daha üzerindeki tutarlar başta son sahibi olurum korkusu ve ikinci el pazarında talep görmeme olasılığı yüzünden arka plana itiliyor. İşin maddi tarafını düşününce haksız sayılmazsınız. Ancak işin ses özelliklerine gelince verdiğiniz tutara göre elde ettiğiniz ses başarılı ise bence bu denkleme çok bakmamalısınız. Tabii ki bunun yolu, ürünü dinlemek ve kıyaslamaktan geçiyor. En azından pazarımızda böyle bir pikap katı var ve kıyaslayabilmeniz, deneyebilmeniz için Fil Elektronik diğer bir çok firma gibi size farklı seçenekler sunabiliyor. Kulak kabartmanızı öneririm.
Audiophile Phono Box
Analog meraklılarından, analog meraklılarına! Makul fiyata satılan bir pikap katının adaptör yerine ciddi bir güç katına sahip olmasına pek alışkın değilsinizdir. İç kablolamasına özen gösterilip gösterilmediği konusunda da pek emin olamazsınız. Peki Audiophile Phono Box’un tüm iç kablolamasının saf gümüş kablolar kullanılarak yapıldığını söylersek eminim ki şaşırırsınız. Hatta kabloların lehimlemesi için gümüş lehimler kullandık dersek, belki de “daha neler” dersiniz. Pikap katımız MM iğne desteğinin yanında MC desteği sunuyor. Tabii tek sunduğumuz basitçe bir tuşa basıp MM ve MC iğne seçimi yapmak değil. Ürünün altındaki switch’ler sayesinde MM iğneler için 0,6mV ila 6,0mV, MC iğneler için ise 0,1mV ila 0,5mV arası giriş hassasiyetini ayarlayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken pikap katını ters çevirmeniz ve ayarlamanız. Allen veya tornavida ile bir şeyleri açmak, çıkartmak zorunda değilsiniz! Pikap dinleyicilerinin korkulu rüyası “hum” için gerekli önlemler de alındı. Alüminyum şasi kullanıldı ve tüm kablolar özel şekilde kaplandı. Bu arada üst sınıf cihazlarda görmeye alıştığınız farklı topraklama seçeneklerini aktive etmek için tek yapmanız gereken şey cihazın arkasındaki switch’i kullanmak. Dediğimiz gibi Audiophile Phono Box, analog meraklılarından, analog meraklılarına!
Fiyat: 150 Euro (KDV Dahil Ekim 2016 itibarı ile)
Temsilci: Fil Elektronik / www.filelektronik.com
not: Audiophile Phono Box ve MUSES MM20‘nin bizzat Muzaffer Günal ağabey tarafından DL-103’e özelleştirilmiş varyasyonlarını uzun zamandır kullanıyorum.Yerel ürünlerde soru işareti yaratan dayanıklılık konusunda hiç kafayı yormamanızı öneririm.
Bir yorum ekleyin