MUSES MM20

Sizlere bu yazımda ülkemizde üretilen ve Sigma Ses tarafından meraklılar ile buluşturulan bir pikap katından bahsedeceğim; MUSES MM20 modeli. Muzaffer Günal imzası taşıyan bu minik pikap katı isminden anlaşılacağı gibi MM iğneleri destekliyor. Küçük formda alüminyum bir şasi içerisine yerleştirilmiş pikap katında güç sistemi şasinin içerisine yerleştirilmiş. Giriş olarak bir adet MM girişe sahip olan pikap katında tabii ki topraklama ve çıkışlarda var. Pikap katının elektrik kablosu ise sabit.

MM20’yi iki farklı senaryo kullanarak test ettim. Birinci senaryoda giriş seviyesi bir sistemde nasıl çalacağına bakacak hemen arkasından kendi sistemime bağlayarak imkanlar ölçüsünde en iyi performansı almaya çalışacağım. İlk senaryodaki sistemimiz ProJect Debut modeli pikapların ilk jenerasyonlarından bir tanesi ve aktif bir hoparlör kullanıyorum. Pikabın iğnesi Ortofon OM-5E. Giriş seviyesi bir çok pikapta benzerlerini görebileceğiniz bu iğne, son derece sorunsuz ve fiyatına göre doyurucu iyi bir performansa sahiptir. MM20’yi bu sisteme entegre ettiğimde sessiz arka plan ilk adımda dikkat çekiyor. Baslar yerli yerinde orta frekanslar pikapta olması gerektiği gibi çalıyor.

Tizlerdeki ayrıntılar için cihazın pişmesi gerekli. Her geçen gün durum daha iyiye gidiyor. Birkaç günlük yoğun müzik dinletisinden sonra her şey biraz daha yerine oturuyor. Giriş seviyesi bir pikap katı için gayet güzel bir performans ile karşı karşıyayız.

Pikap katının performans açısından daha iyi bir noktaya gelmesi ile salonun diğer köşesinde bulunan asıl sisteme entegre ediyorum MM20’yi. Burada tabii ki durum çok farklı. SME Series V kolun üzerinde Denon DL103 iğne takılı. Bu iğnenin en önemli özelliği “hum” yapmaya son derece müsait yapısıdır. Sistemde özellikle de pikap ile pre-amplifikatör arasında bir sorun olduğu an hem performans düşer hemde sinir bozucu bir “hum” ile karşılaşma olasılığınız çok yüksektir. Tabii ki MM bir pikap katı ile Denon DL-103 kullanmak imkansız olduğundan araya bir de step-up transformer eklemek gerekiyor. Ortofon firmasının çok eskilerde kalan T20 modeli bir step-up transformer var elimde. Ancak uzun yıllar boyunca cihaz üzerinde bir çok değişiklik yapınca frankeştayn T20 olarak isimlendirmek daha doğru olur bu küçük cihazı. Önce step-up transformer arkasında da MM20’ye bağlantı yapıp buradan pre-amplifikatöre gönderiyoruz iğnenin okuduğu sinyalleri. Evet yol çok uzun ve dolambaçlı. Hifi dünyasında en az cihaz en iyi çözümdür deriz ancak DL103 gibi iğnelerde özellikle de düşük çıkışa sahip MC iğnelerde en iyi performansı sağlayabilmek adına ya çok ayar seçeneği sunan pahalı pikap katları veya üst sınıf MM pikap katları ile kombine edilmiş step-up transformer’lar kullanmak zorundayız.

MM20 oldukça iyi bir analog kurulumunda insanı çok sıkmayan bir performansa sahip. Herkesin sevdiği bir albüm üzerinden Birkaç ayrıntı vereyim. Eagles’ın 1976 tarihli meşhur Hotel California albümünü mercek altına alalım. Bu albümün ilginç özelliklerinden bir tanesi topluluğun kurucularından bir tanesi olan Bernie Leadon’ın topluluktan ayrılıp yerini Joe Walsh’a bırakmasıdır. Tabii ki basçı Randy Meisner’in de son albümüdür Eagles ile. Albüm tüm zamanların en çok satan albümlerinden bir tanesi olmuştur. Amerika’da 20 milyona yaklaşan satış grafiği ile Eagles’ın kariyeri boyunca en çok sattığı albümdür. Albümün iki çok sevilen parçası var Hotel California” ve “New Kid in Town” MM20 incelemesinde herkes tarafından çok sevilen “Hotel California” şarkısını ele alalım. Orijinal ilk baskı plaktan şarkıyı dinlerken gitar tonları gayet keyifli çalıyor. Gitar bölümlerinde kullanılan notaları uzatma (vibrato) bölümleri benim sistemimde olduğundan daha az hacimli duyuluyor. Bu tabii ki normal bir durum. Son derece mütevazi bir cihazı çok daha üst performanslı bir sisteme bağladığınızda tabii ki bu durumları yaşayacaksınız. Ancak cihazların en üst performans noktalarını anlamak için bunu yapmak şart.

Hemen ardından Thorens’İn 125. yılı için üretilen plağa geçelim. Bu plağı sık sık sistemlerin uç noktalarını duyabilmek amacı ile kullanıyorum. Bir şekilde edinmenizi de tavsiye ederim. Albümdeki tüm şarkılar, Acoustic Sounds ve Analog Productions yöneticisi Chad Kassem ve Reference Recordings ekibi tarafından tek tek seçilmiş. Acoustic Sounds bildiğiniz gibi ele aldığı plakları inanılmaz şekilde basan bir firma. Yes’in zaten efsanevi olan albümü Fragile’a yaptıkları inanılmaz baskı ile yaşadığım şoku asla unutamam. Böylesine bir ekip işin içerisinde olunca ortaya çıkan kayıt tek kelime ile mükemmel. Tabii başarının ardında kullanılan ekipmanında büyük önemi bulunmakta. Özel mikrofon-lar, 30ips two track özel analog kayıt cihazlarının yanı sıra plak setindeki şarkıların bir kısmının Amerika’da Kansas Salina kentinde tarihi bir kiliseden dönüştürülmüş Blue Heaven Stüdyoları’nda kaydedilmiş. Ses konusuna yazının sonlarında tekrar döneriz. Bu özel sette bulunan 3 plağın her bir yüzü farklı müzik türlerine ayrılmış. İlk yüz bayan vokallere ithaf edilmiş; Show Biz Kids – Rickie Lee Jones, Nobody’s Buying – Nancy Bryan, Angel from Montgomery – Susan Tedeschi, The Spider and the Fly – Myra Taylor ve Low Spark of High Heeled Boys – Rickie Lee Jones. Bu yüz bizim test amacı ile kullanacağımız yüz olacak. Genel performans son derece başarılı. Pikabın analog tadını insana hatırlatan abartıdan uzak bir performans gösteriyor MM20.

Şimdi daha realist bir bakış açısı ile MM20’yi değerlendirmeye çalışalım. Bu pikap katı giriş seviyesindeki pikapların MM iğneleri ile uyumlu şekilde çalışmak için üretilmiş. Zaten üst sınıflarda sistemler kullanacak meraklıların ilgi alanında değil. Tüm plak severlerin nefret ettiği dip gürültü veya hum olmadan gayet iyi performans gösteren gayet şık bir pikap katı bu. Ülkemizde bu alanda çok fazla seçenek ne yazık ki yok. MM20 size çok ucuza ne idüğü belli olmayan bir pikap katı almak yerine biraz daha fazla para verip çok daha iyi performans verecek, uzun yıllar sizi mutlu edecek bir çözüm sunuyor. İlk pikabına sahip olacak meraklıların alışveriş listelerine koymalarını tavsiye edeceğim bir ürün.

Muses MM20 Pikap Katı
Dağıtıcı: Sigma Ses: www.sigmases.com
Fiyat:  263TL+KDV

Özellikler : Plak okuyucu önyükselteci, orta ve düşük seviye çıkışlı MM – yüksek seviye çıkışlı MC kafalar için, 2,5mV / 47 kOhm / 100pF giriş – 350mV / 220 ohm çıkış, >42 dB kazanç, gürültü düzeyi : -82dB ;(+,+5dB), THD : < %0,015, RIAA sapma oranı: +/- % 0,7, doğrudan 220VAC besleme, alüminyum kasa, altın kaplamalı RCA giriş ve çıkışlar, 115 x 120 x 55 mm (bağlantı uçları ve ayaklar dahil), 422gr