Audio Toolmaker shortCut

Bu yazımızda ülkemizden bir pikap üreticisi olan Audio Toolmaker firmasının “shortCut” modeline göz atacağız. İlk önce firmayı daha yakından tanımak için,  web sitesinde kendisini meraklılara nasıl anlatmış ona bakalım;

Pikap ve plaklara olan tutkumuzla yola çıkarak, 11 yıldır sipariş üzerine pikap ürettik. Dünyada ve Türkiye’de pikap ve plaklara olan ilginin giderek artması ile birlikte, yüksek kalitedeki pikap üretimini artık audioToolmaker markasıyla bir iş modeline dönüştürerek, daha fazla sayıda insanı pikap keyfi ile buluşturmaya karar verdik.

Ürünlerimizi dünyadaki iyi bilinen pikap üreticilerinin kalitesi ile yarışacak kalitede üretmeye özen gösteriyoruz. Hatta, kendi geliştirdiğimiz teknikler, teknolojiler ve bilgi birikimlerimize, kullandığımız son derece yüksek kalitedeki malzemeleri de ekleyerek en iyi rakiplerden daha yukarıda bir performansa ulaşmaya çalışıyoruz. Bunu hem önemli uzmanlar, hem de önemli müzisyenlerle test ettik ve etmeye devam ediyoruz. Aldığımız yorumlar ve tavsiyelerin bizi cesaretlendirmesiyle, oldukça yüksek bir düzeye ulaştık.

Bize göre bir pikap, bir enstrümandan çok da farklı değil. Ve enstrümanlarda olduğu gibi, müziğin en doğal ve kaliteli sesle çıkabilmesi için, pikapların da belli bir kalitede üretilmiş olması son derece önemli. Bu sebeple biz, yaptığımız özgün tasarımların üretim kalitesindeki mükemmelliğe yansıması için, en gelişmiş tasarım/üretim programlarını kullanarak CNC üretim araçlarına en hassas fiziksel verileri aktarıyor ve kalitede mükemmelliği yakalamaya çalışıyoruz. Ortaya çıkan ürünleri yüksek seviyedeki test cihazları ile kalite kontrolden geçiriyoruz….

İsterseniz bu kısa tanıtımın ardından pikabın kendisine dönelim ve incelememize başlayalım. Pikabın nihai kutu tasarımı sizler bu yazıyı okurken devam ettiği için bu kısmı atlayarak direkt pikabın tasarımına odaklanalım…

Audio Toolmaker shortCut son derece şık tasarım çizgilerine sahip, kompakt yapıda diyebileceğimiz tasarıma sahip bir pikap. Pikabın ana gövdesinin ahşap kaplaması son derece şık. Stereo Mecmuası’na ulaşan test örneğinin kaplamasında açık renk bir kaplama tercih edilmişti ve fotoğraflarda görebileceğiniz üzere Finite Elemente stand’ımın üzerinde gayet şık durdu. Pikabın ahşap kaplama gövdesinin üat kısmı parlak akrilik bir parça ile sonlandırılmış.  Işık yansımaları ile oldukça hoş bir görüntü sağlıyor. Şasinin ortasında metal plakadan eğimli olarak eklenmiş firma logosu da bu şık görüntüyü tamamlıyor. Gövdenin üzerinde ise özel bir delrinden üretilmiş plato var. Pikabın “skeleton” tarzı yapısı onun son derece kompakt olmasını sağlanmış.

Pikabın mil kısmı inverted bearing dediğimiz tarzda. Günümüzde bir çok üretici titreşimin önlenmesi ve daha stabil dönüş daha doğrusu dönüş merkezi gibi sebeplerle bu yapıyı tercih ediyor. Hatta bazı eski pikap modellerinde üreticiler bu tarz bearing’leri bir yükseltme olarak meraklılara sunuyor. Örneğin benim kendi Michell pikabımda bearing’i üreticinin sunduğu yeni bir model ile değiştirmiştim seneler önce. Bearing kısmı Vanadis 4’ten üretilmiş. Bu malzeme bir İsveç firması tarafından geliştirilen ve özel bir çelik türü. Özellikle küçük ama mukavemetli hareketli mekanizmalar gibi alanlara uygun olarak tasarlanmış bu malzeme Audio Toolmaker tarafından bronz ile beraber pikabın bearing yapısı oluşturulmuş. Bu malzemenin bir diğer özelliği bir kez yağlandıktan sonra çok uzun seneler boyu sıkıntısız çalışabilmesi. Tabii ki her pikap kullanıcının marka modeli ne olursa olsun millerinde kullanılan yağları periyodik olarak kontrol etmelerini tavsiye ederim…

Motor bloğu pikabın ana gövdesinde gibi gözükse de aslında tamamen ayrı bir ünite olarak tasarlanmış. İlk kurulumda şasinin içerisinde kendisine ayrılan bölgeye takmak gerekiyor. Arkasından platoyu takarak kayışı ayarlamanız gerekiyor. Motor üzerindeki parça standart olarak 33 ve 45 devri destekliyor. Audio Toolmaker opsiyon olarak 78 devir için ek parçayı da meraklılara sunuyor. Motor son derece sessiz ve stabil çalışıyor. Uzun saatler boyunca çalıştırmama rağmen gerek devirde gerekse de sıcaklık bakımından herhangi bir sıkıntı yaratmadı. Motor ayrıca küçük yapılı bir adaptör tarafından besleniyor ve ince bir kablo ile elektriği aktarıyor. Açma kapama düğmesi ise motorun altına yerleştirilmiş. Ayrıca üst bölümde pikabın çalıştığını işaret eden minik bir led ışık bulunuyor. Ortalık bir yerlerde olmaması benim açımdan çok akıllıca bir karar olmuş. Karanlıkta gözünüzü almıyor.

Pikap kullanacağınız kola göre ayarlayabileceğiniz bir arm board’a sahip. Yükseklik ve açısını ayarlayabildiğiniz bu plaka metalden üretilmiş. Ayarlanabilir plaka sayesinde 9 ila 12″ boyutlarında arzu ettiğiniz bir kolu pikabınıza takabilmeniz mümkün. Plakanın yan tarafında bulunan bir vidayı uygun allen ile çevirerek bu plakayı serbest bırakabiliyorsunuz. Bu anahtar kutu içeriğinde çıkmadı. Kullanılan vida biraz geniş olduğu için her evde bulunmayabilir diyerek bence pikabın kutu içeriğine eklenmesinde fayda olacaktır. Hoş benim gözlemlerime göre bir çok kullanıcı pikaplarını satın aldıkları kolları ile kullanıyor olsa da, benim gibi çok deneme yapanlar açısından tüm seçeneklerin elinizin altında olması önemli bir artı olacaktır.

Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi son derece tanıdık bir kol ile donatılmış shortCut pikap, 9″ Jelco SA250 modeli. Arzu edilirse biraz daha fazla ödenerek 12″ modeli olan Jelco SA750 ile sipariş verebiliyorsunuz. Tabii ki kendi kolunu kullanmak isteyenler için pikabı kolsuz satın alma seçeneği de mevcut. Jelco SA250 statik dengeli “S” şekilli bir koldur ve defalarca elimden geçen kötü sürpriz yaşamayacağınız son derece stabil bir koldur. Aklınıza gelebilecek tüm ayar seçeneklerini de sunan kol, tam anlamı ile bir fiyat performans canavarıdır bana sorarsanız. Audio Toolmaker bence çok mantıklı bir karar vererek pikabın standart paketine bu kolu eklemiş. Dinlemeler boyunca emektar DL103 ile yoluma devam edeceğim. Kolun çıkartılabilir headshell’i ile ayar yapmak en azından ilk montaj son derece kolay oluyor.

Pikap üç ayak üzerinde yükseliyor. Ayaklar ayarlanabilir (*) olmadığı için pikabın konulacağı sathın düzgün olması dikkat edilecek konulardan bir tanesi. Standı ayarlanabilir olmayan meraklılar bu tarz pikapları ayrı bir stand üzerinde kullanabilirler. Hatta DIY bir çözüm bile tercih edilebilir. Ayakların altına konulacak pullar yine paket içeriğine eklenmiş.

(*) 16 Mayıs 2016 ekleme: bahsi geçen 3 ayak ayarlanabilir yapıda imiş. Üretici bu konuda beni bilgilendirdi. Ben test sırasında zarar vermemek için zorlamamıştım. Küçük bir güç ile ayaklar kolaylıkla ayarlanabiliyor.

Pikabın genel görüntüsü gayet güzel ve alt bileşenleri özenli şekilde üretilmiş demiştim. Dışarıdan bakıldığında hatlar gayet akıcı ve güzel tasarlanmış. Hemen her tasarımda şurası şöyle olsun dediğimiz şeyler vardır ya, sanırım yukarıdaki fotoğraftaki kısım bunlardan bir tanesi. Bu bölüm armboard’u ana gövdeye bağlayan vida sistemi. Armoboard’un kilidini açmak istediğinizde çok güç uygularsanız bu bölümün açısı daha doğrusu vidanın açısı değişebiliyor. Benim gibi her şeyi kurcalayan bir meraklının başına gelecek bir şey ama bir kenarda yazmış olalım. Yine benim gibi çok kurcalamayı seven meraklıların görebileceği bir diğer ayrıntı ise bearing’in dişi kısmının üzerindeki çentikler oldu. Bizzat pikabın tasarımcısına bunu sorduğumda nihai ayarlama sırasında merkezlemenin yapılması esnasında bu çiziklerin balansı sağlamak amacı ile özellikle yapıldığı oldu. Bu bölüm sadece ve sadece pikabı tamamen söktüğünüzde karşınıza çıkıyor. Ayrıca bunu tespit etmem sayesinde her pikabın tek tek elde nihai ayar sürecinini yapıldığı ve gelişmiş ölçüm aletleri ile kontrol edildiğini öğrenmiş olduk. Demek ki fazla merak aslında kötü bir şey değilmiş :)

Pikap için herhangi bir koruma kapağı seçeneği bulunmaması, evde çocukları olan, eşleri temizlik delisi olup gerekli gereksiz herşeyin tozunu alan veya sakar temizlik yardımcısı olan haneler açısından kötü haber. Bence ilerleyen dönemlerde Audio Toolmaker firması burada görebileceğiniz  Michell Unicover tarzı günü kesinlikle kurtaran bir çözümü tüketicilerine sunmalı. Bu kadar güzel tasarım çizgileri olan bir pikabı akvaryum gibi pleksi bir kutu içerisine gömmektense böyle bir çözüm çok daha hoş olacaktır.

İkinci Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız