Bu yazımda İngiliz Steljes Audio firmasının ML-30HD modeli hibrid amplisini inceliyoruz. İşin içine lambalar girince Stereo Mecmuası’nda yazdığımız yazıların oldukça zengin içeriğe sahip olduğunu biliyorsunuzdur. Benim kişisel olarak lambalara olan merakım bunun en önemli sebebi. Ancak bugün incelemeyeceğim ürün biraz farklı. Steljes Audio ML-30HD daha çok ilk sistemini kurmak isteyenler ve bunun için fazla para harcamak istemeyenler için bir nevi “all-in-one” yani “hepsi birarada” çözüm sunan bir ürün. Bu yüzden yazı bir incelemeden çok kullanım deneyimlerimi anlattığım bir yazı olacak.
Aslında hibrid ampliye sahip bir çok özelliği bünyesinde barındıran sistemler iPod’ların popüler olduğu dönemlerde ortaya çıkmaya başladı. Alışageldiğimiz hifi tasarımlarına göre daha eğlenceli ve modern tasarım çizgilerinin kullanıldığı, geniş kitlelerin ilgisini çekebilecek fiyat etiketlerinin olduğu ürünler oldukça ilgi gördü. Bu akımın önemli öncülerinden bir tanesi Fatman Audio idi. O dönemlerde cihazlarda bir dock ünitesi bulunuyordu. Zaman içerisinde tasarımlar evrimleşti ve bugün inceleyeceğimiz Steljes Audio ML-30HD gibi ürünler ortaya çıktı. Tabii ki odyofiller veya benim gibi lamba delilerini tatmin edecek ürünler olmadığını baştan söylemeliyim. Ancak bu tarz ürünleri merak eden meraklılar için aydınlatıcı bir yazı olmasını umut ediyorum.
Steljes Audio ML-30HD 120 x 260 x 210 mm boyutları ile son derece kompakt bir cihaz. Fırçalanmış alüminyumdan üretilmiş metal şasi ve üst kısmında bulunan lamba ile oldukça iddialı bir görüntüsü var. Cihazın ön panelinde sol tarafta açma kapama düğmesi bulunuyor. onun hemen yanında kulaklık çıkışı ve sağ tarafta kaynak seçimi ve ses kontrollerine yer verilmiş. Cihazın üst kısmında ise bir adet 6N3 (5670) lamba soketi bulunuyor. lambayı taktıktan sonra metal ve akrilikten üretilmiş lamba korumasını yerine sabitliyorsunuz. Kutu içeriğinde sabitleme için gerekli vida ve allen anahtarı bulunuyor. Kutu içeriği demişken cihazınızı kurmak için bir çift eldiven ve tozlarını temizleyebileceğiniz bir fırça da bulunuyor. Benim kendi asıl lambalı amplim bu cihaza göre kaç kat pahalı olmasına rağmen, içinde hiç böyle aksesuarlar yoktu. Son yıllarda giriş seviyesindeki ürünlerde yaşanan rekabet kutu içeriklerine yansımış durumda. Çok pahalı cihazlarda görmediğiniz özeni bahsi geçen cihazlarda görebiliyorsunuz. Garip ama gerçek :)
Cihazın üzerinde modern ihtiyaçları karşılayacak her türlü özellik bulunuyor. Yukarıdaki giriş seçici düğmeye bir göz atarsanız manzara oldukça şaşırtıcı olacaktır. Steljes Audio ML-30HD üzerinde MM iğneleri destekleyen bir pikap katı bulunuyor. Bilgisayarınızı bağlayabileceğiniz 24 bit / 96 kHz çözünürlüğünde bir DAC yine cihaz içerisine eklenmiş. Kablosuz erişim için Bluetooth 4.0 desteği de unutulmamış. Ayrıca bir adet analog giriş unutulmamış. Bu sayede ek bir cihazınızı ML-30HD’ye bağlayabilmeniz mümkün.
Cihazın arka tarafında ise solda iki çift hoparlör çıkışı, topraklama konektörü ve USB girişi bulunuyor. Bunların sağında ise pikap katı ve analog giriş konektörleri bulunuyor. Şaşırtıcı şekilde cihaz üzerinde bir de “pre out” çıkışına yer verilmiş. Bu sayede örneğin makara teyp veya kaset çalarınızı analog girişe bağlayabilir ve kayıt için pre-out çıkışını kullanabilirsiniz. Bunların hemen yanında Bluetooth anteni ve adaptör girişi bulunuyor. Cihaz direkt olarak elektriğe bağlanmak yerine gücünü kutu içeriğine dahil edilmiş adaptörden alıyor. Uzun çalışma saatlerinden sonra bile ne adaptör ne de cihazın kendisi ısınmıyor.
Cihazın giriş katında bir adet 6N3 (5670) lamba kullanılmış. 5670 lambalar 1940’ların sonlarında Amerika’da üretilmeye başlanmış. Zamanında geniş bir frekans aralığını yükseltmek için tasarlanmış bu lambalar günümüzde çok makul fiyatlara satın alınabiliyor. Arzu ederseniz tabii ki tube-rolling ile uğraşabilirsiniz. Bu tarz cihazlarda görmeye alıştığımız gibi ML-30HD modelinde de bir led lamba vasıtası ile kullanılan vakum lambanın etkisi arttırılmış. Manzara aşağıda;
Bu manzara bana çok hitap etmiyor derseniz led ampülü basit bir izolasyon bandıyla kapatabilirsiniz diyelim ve bu ufak cihazın ses performansı nasıl bir bakış atalım… Her zamanki test prosedürünü uygulayarak kendi amplifikatörüm yerine Steljes Audio ML-30HD’yi koyuyorum ve dinletilerime başlıyorum.
Bir yorum ekleyin