Graham Slee – Reflex M / PSU1 / MC Performansı

Sevgili Stereo Mecmuası okuyucuları, bildiğiniz üzere bendeniz yani Hakancez bir nevi analog sevdalısıyımdır ve elime imkan geçtiğinde hemen her türlü kombinasyonu denemeye bayılırım. Fazla merak evet iyi değildir ama pikap katı, iğne, pikap ve özellikle kol gördüğümde nedense dayanamıyorum. Hoş son dönemlerde DAC’lar konusunda da yapmadığımı bırakmadım laf aramızda. Tüm bu yazdıklarımı ve çizdiklerimi aslında çok daha basit şekilde yapabilmek mümkün ancak Stereo Mecmuası olarak prensibimiz her zaman okuyucularımızın önünde yeni ufuklar açmak. Bu kez açılım konusuna Graham Slee ürünleri vesile oldu :)

Geçtiğimiz günlerde Reflex M / PSU1 kombinasyonu konusundaki deneyimlerimi sizlere anlatmıştım. Şimdi işleri biraz daha karıştırarak eğlenme zamanımız geldi. Reflex M / PSU1 bence gerçekten çok başarılı bir pikap katıydı ve sadece MM iğnelerle kullanmak bu pikap katına yazık etmek olurdu diye düşünüyorum. Hazır Sigma Ses’ten elime Elevator EXP/ PSU1 ulaşmışken ve elimde farklı step-up transformatörler var iken, MC iğnelerimi sıra sıra Reflex M / PSU1‘i kullanarak denedim. Frankşetayn Ortofon T-20 hikayesini zaten biliyorsunuz. Bazı ufak tefek müdahalelerde bulunduğum bu minik cihaz Denon DL-103 için harika bir arkadaş. Yine evimde konuk ettiğim Nakamichi MCB-100 step up transformer son dönemlerde bayağı değişikliğe uğradı. Kendi MM pikap katımı devre dışı bırakarak çok farklı iğneleri  Reflex M / PSU1 MM pikap katını kullanarak deneme şansım olduğundan bayağı vakit geçirdim.

Denemelerimde genelde Denon DL-103 sabit kalsa da, ZYX Omega G ve Phasemation PP-300 modellerinin yanısıra Ortofon cephesinde de bazı ürünleri denedim. Step up kullanımında MM pikap katı çok önemli bir yere sabit. Performansı tüm sistemin performansını yukarı taşıyabilme potansiyeline sahip.

Thorens’in 125. yılı için hazırlanan plak seti bu tarz testler için kullanılabilecek çok güzel bir set. Albümdeki tüm müzikler, Acoustic Sounds ve Analog Productions yöneticisi Chad Kassem ve Reference Recordings ekibi tarafından tek tek seçilmiş. Acoustic Sounds bildiğiniz gibi ele aldığı plakları inanılmaz şekilde basan bir firma. Özel mikrofonlar, 30ips two track özel analog kayıt cihazlarının yanı sıra plak setindeki şarkıların bir kısmının Amerika’da Kansas Salina kentinde tarihi bir kiliseden dönüştürülmüş Blue Heaven Stüdyoları’nda kaydedilmiş. Bu özel sette bulunan 3 plağın her bir yüzü farklı müzik türlerine ayrılmış. İlk yüz bayan vokallere ithaf edilmiş; Rickie Lee Jones, Nancy Bryan, Susan Tedeschi bu yüzde dinlebileceğimiz isimler. . İlk plağın ikinci yüzünde klasik müziğe yer verilmiş. İkinci plak genel olarak blues müziğe ayrılmış. Wild Child Butler, Jimmie Lee Robinson, Eomot RaSun, Big George Brock, Harry Hypolite, The Staple Singers, Isaac Hayes, Jean Knight, ve son olarak Susan Tedechi’den dinleyebileceğiniz isimler. Son plak ise genel anlamda caz müziğe ayrılmış.  Liste tam bir ünlüler geçidi. Bu plaklardaki eserlerin tamamı ilginizi çekmeyebilir ancak setin önemli bir özelliği var. Yapılan tüm kayıtların referans niteliğinde olması. Söz gelimi aynı sanatçının aynı eserinin yine 180gr’lık baskısı ile bu setteki baskını karşılaştırınca küçük dilinizi yutuyorsunuz.

Özellikle caz bölümü müthiş. Reflex M / PSU1 MM pikap katı sabit durumda. Belirli bir süre sonunda Elevator EXP/ PSU1 de performansı ile sabitleniyor. Bu ikili pikap dünyasında göreceli makul sayılabilecek bir fiyat etiketine sahip olmasına rağmen üst sınıf iğneler ile gerçekten iyi bir kombinasyon olarak görülüyor. Detay seviyesi çok başarılı. Özellikle iyi ayarlanmış bir iğne/kol kombinasyonu ile detay seviyesinin ucu bucağı yok gibi. Show Biz Kids Rickie Lee Jones, Nobody’s Buying Nancy Bryan ve Angel from Montgomery Susan Tedeschi kombosunda elde edilen sahne etkisi müthiş eğlenceli. İncelikli ve detaylı bir sunum var. En önemlisi müzik yolundan sapmıyor sistem. ZYX Omega G ile tabii ki başarım çok üst boyutlarda ancak değerleri son derece “kıl” olan Denon DL-103 ile de durum değişmiyor.

Herbie Hancock’un efsanevi Maiden Voyage (Bluenote ST-46339 180gr) albümünde ustanın tuşeleri tüm gerçekliği ile karşımda. Rudy Van Gelder’in müthiş kaydı ile birbiri ardına akan notlar keyif veriyor. 2A3 lambalı ampliler, piyano konusunda çok başarılı ampliler. 2A3 lambanın karakteri ile çok ilgili bir durum. Benim amplim ile analog setup’ım birleştiğinde ortaya çıkan tablo oldukça keyif verici. Daha önce yazmıştım. Her halükarda çok üst sınıf sistemlerde dinlesem, eve gelip sistemi açtığımda beni üzmeyen bir sistemdir. Bazı dostlardan duyuyorum, üst sınıf bir sistem dinlediğimde eve gelince müzik dinleyemiyorum diye. Bunu yapmamak lazım. Her sistemin kendisine özgü güzellikleri vardır. Dolayısıyla tatlar başkadır. Benim ki farklı sizin ki daha farklı, üçüncü bir sistem ve yine farklı. Bu hobiyi güzelleştiren şey, işte bu renklik ve zenginliktir.. Reflex M / PSU1 ile  Elevator EXP/ PSU1 yine başarı ile iş başında. Albüm caz tarihine mal olmuş bir albüm ve keyifli sunum, sahne dikkat çekiyor.

Reflex M / PSU1 MM performansı ile gerçekten çok hoşuma gitmişti. Hem  Elevator EXP/ PSU1 hemde kendi elimdeki farklı step up transformatörlerle MC iğneler ile performansını daha da ileriye götürüyor.  Gram Amp 2 SE‘ incelemesinde çok yüksek tutarlı bir  iğne, binlerce Dolar değerinde bir pikap/kol kombinasyonu ile kullanmanın mantıksız olduğunu yazmıştım. Reflex M / PSU1 kombinasyonunda işler kesinlikle bir anda değişiyor. Özellikle geniş imkanlar sunan başarılı Elevator EXP/ PSU1 birlikteliğinde bir çok zorlu iğne ile baş edebilecek fiyatı performansına göre gerçekten ucuz sayılabilecek üst sınıf performansa sahip pikap katı elde etmiş oluyorsunuz. Açıkçası bu fiyat seviyelerinde bir MC pikap katı almak yerine iyi bir MM katı ve iyi bir step up’ın neler yapabileceğine dair iyi bir örnek. Hem elinizin altında bir çok seçenek oluyor hemde performansıyla göz dolduran bir kombinasyon elde ediyoruz. Ama tabii ki kötü olan bir şeylerde yok değil. Hayır cebimizden bu cihazlar için çıkan para değil, MM pikap katı ile step-up transformer arasına gereken kablo. Bu kablo için tavsiyem kolunuzdan çıkan kablodan -eğer bulabilirseniz- kullanmanız veya iyi ekranlanmış bir kablo kullanmanız. Reflex M / PSU1 ile  Elevator EXP/ PSU1 analog severlere gönül rahatlığı ile önerebileceğim bir kombinasyon…