Vovox Textura, Vocalis ve Link Kablolar

Vovox, 2002 yılında materyal mühendisi Jürg Vogt tarafından kurulmuş. 5 yıllık bir araştırma geliştirme sürecinin arkasından ilk ürünlerini meraklılara sunuyor. Müzisyen Kaspar Kramis, bu süreç içerisinde kabloların üretimi ve testlerinde yardımcı olmuş. Bu süreçlerin arkasından firma ilk olarak stüdyo ve profesyonel kullanım amaçlı hemen arkasında da hifi pazarına yönelik ürünlerini pazara sunmuş. Vovox kabloları İsviçre’de elde üretiliyor. Oldukça geniş bir ürün yelpazesi olan firmanın 3 farklı ürününü mercek altına almaya çalışacağız bu yazımızda. Elektrik kablosu Textura, ara bağlantı kablosu Vocalis ve koaksiyel dijital kablo Link Protect…

Vovox Textura, firmanın belki de en çok tanınan ürünlerinden bir tanesi. Firmanın kendi patentli işleme teknolojisi ile hazırlanan yüksek saflıktaki bakır kablolar ile üretilen tek parça teller kullanılan Textura kablolar doğal bir fiber kaplama ve korumaya sahip. Firmanın üretim teknolojisi, verdikleri bilgiye göre son derece ağır bir işleyişe sahip ve bu sayede standart bir kabloya göre çok daha az yüzeye sahip. Yüzeyde oluşan gerilim hemen her türlü kabloda en büyük sıkıntıyı yaratan şey olduğu için önde gelen firmaların neredeyse tamamı bu durumu engelleyebilmek için kendi teknolojilerini geliştiriyorlar. Vovox’un bu konudaki çözümü özel bir üretim prosedürü. Tabii ki, tüm bunların kazanımlarını dinletilerimizde göreceğiz. Bu arada Vovox Textura elektrik kabloları ekranlı değil. Uzun zamandır sistemimde ekransız bir kablo kullanmamıştım. Bakalım ne olacak!

Kabloya dışarıdan bakıldığında çok iddialı bir görüntü ile karşılaşmıyorsunuz. Kaliteli konektörler, klasik siyah kılıflar içerisindeki kablolar çok yabancı olmadığımız bir görüntü. Tabii ki firmanın ufak bir dokunuşu var; hemen her Vovox kabloda olduğu gibi, turuncu siyah firma logosu ve modelinin işlendiği özel bir etiket bulunuyor. Kablo tek parça telden yani solid core olarak üretilmiş. Vovox Textura elektrik kablolarını farklı cihaz kombinasyonları ile denedim. İlk olarak amplifikatörler ile denemelerimde arka plan sessizliği konusunda başarılı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle düşük güçlü lambalı ampli kullanan dostlarımız için önemli bir ayrıntı. Kabloları sisteminize taktığınızda ve standart bir elektrik kablosundan geçiş yaptığınız anda ilk fark ettiğiniz şey bir rahatlama hissi. Bu aslında üst frekanslardaki açıklık ve detay artışı ile alakalı. Ayrıca alt frekansların toparlanması durumunu çok rahatlıkla hissediyorsunuz. Denediğim pre-ampliler’de ve kaynak cihazlarda -ki buna test için bende bulunan SPL Director dahil- bu bahsettiğim etkiler çok daha vurucu hale geliyor. Kabloların stok kablolara göre verdiği, tüm frekanslardaki detay artışı, açıklığı ve alt frekansları derleyip toparlaması etkileri çok ciddi bir upgrade olacaktır. Vovox Textura güç kablosu Eylül 2016 itibarı ile KDV Dahil 383,50 İsviçre Frangı karşılığı 1.157TL’lik bir fiyat etiketine sahip ve kesinlikle çok başarılı bir güç kablosu.

Vovox Vocalis IC direct firmanın orta segmentinde yer alan bir ara bağlantı kablosu. Tıpkı Textura elektrik kablosunda olduğu gibi firmanın özel işleme teknolojisi ile üretilmiş yüksek saflıktaki bakır tek parça telden üretilen Vocalis’te doğal fiber malzeme ile kaplanmış. Bu kabloda da herhangi bir ekranlama bulunmuyor. Dış görünüş olarak Textura ile benzer tasarım çizgileri hemen dikkat çekiyor. Xovox, konektör olarak hepimizin yakından tanıdığı Eichmann BulletPlug’ları tercih etmiş. Kablonun ekranlı olmaması pikap katı ile ampli veya pre ampli arasında kullanım anlamında özellikle de MC iğne kullanıcıları açısından “hum” problemi yaratabilir. Pikap katlarında ve Step Up Transformer’lar için şahsım adına yoğun şekilde ekranlanmış kabloları tercih ediyorum ben.

Vovox Vocalis  ara bağlantı kablosunu ilk olarak pre-amplifikatörü ile güç amplisi arasında denedim. Daha ilk dakikalarda fark ettiğiniz şey, tonlamaların değişmesi oldu. Bu etkiyi daha yoğun olarak aldığım nokta ise DAC ile entegre ampli arasında yaptığım bağlantı oldu. Normalde sistemlerinde pre-ampli ve güç amplisi kullandığınız zaman etkileri daha sağlıklı olarak duyabilmek için çok fazla deneme yapmanız gerekebiliyor. Bunun yanında aynı kablodan tercihan birden fazla olması işleri kolaylaştırıyor. Ben tek bir ara bağlantı kablosu deneyeceğim dönemlerde eğer mümkün olursa entegre ampli ile kaynak arasında kullanmaya çalışıyorum. The Lumineers’ın “Cleopatra albümü gibi minimal albümlerde bu tarz değişiklileri hemen fark ediyorsunuz. Standart bir ara bağlantı kablosu ile piyano tonları son derece yapay iken Vovox Vocalis gibi başarılı kablolar ile işlerin rengi değişiyor. Tabii bunun için kabloyu takar takmaz değil bir süre yaktıktan sonra ve sisteminizde kullandıktan sonra dikkatli dinlemelerinizi yapın. Benim tespitlerime göre Vovox kablolar yanma açısından öyle yüzlerce saat üzerinde çalışılması gereken ürünler değil.  Orta frekanslarda oldukça etkileyici sonuçlar veren Vocalis, eğer imkan olursa Textura gibi bir güç kablosu ile eşlendiğinde sistemde ciddi bir perfomans artışı yapıyor. Vocalis’in sevdiğim yanı herhangi bir frekans bandında çok baskın olmadan tüm sistemin performansını yükselebilmesi oldu. Üst frekansları açık, orta frekanslar tonları son derece doğru bir kablo olduğunu düşünüyorum. Vocalis IC Direct KDV Dahil 438,96 İsviçre Frangı karşılığı 1.324TL’lik bir fiyat etiketine sahip Eylül 2016 itibarı ile.

Bu yazıda ele alacağımız son kablo ise Vovox Link Protect koaksiyel dijital kablo olacak. Aslında bu kablo SPL Director denemelerimde CD çalar ile DAC arasında kullanılmak üzere gelmişti ancak kısaca bu kablodan da bahsetmek isterim.  Daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi bu tarz dijital kablolarda uyulması gereken bazı standartlar var. Ekranlama katmanları ve 75Ohm empedans gibi. Link Protect AD kablo, bu standartları göreceli makul fiyat etiketi ile standart bir koaksiyel dijital kabloya göre öylesine etkili ki. Sahnesinden detayına kadar hemen her alanda stok kabloya göre büyük kazanımlar elde ediyorsunuz. Evet günümüzde dijital kaynak olarak bilgisayarlar ön plana çıksa da, benim gibi hala CD çalar kullanan ve DAC’ları ile kombine eden kullanıcılar için Eylül 2016 itibarı ile KDV Dahil 82,60 İsviçre Frangı karşılığı 249TL’lik bir fiyat etiketi ile çok yüksek meblağlar ödemeden ortalamanın üzerinde performans sunuyor.

Vovox kabloların Stereo Mecmuası’ndaki ilk testini böylelikle tamamlıyoruz. Ancak ilerleyen aylarda tüm sistemi Vovox kablolar ile donatarak ve özellikle hoparlör kablosunu da ekleyerek daha ayrıntılı bir test yapmayı planlıyorum. Gerek üretim kaliteleri gerekse de sisteme yaptıkları katkılar ile Vovox kabloları beğendim. Vovox Textura bir güç kablosu olarak beklentilerimi tam anlamı ile karşıladı. Tabii ki sistemlerimizde tek bir elektrik kablosu bulunmuyor ve kaynak artı amplifikatörü birlikte ele alarak her ikisinin kablolarını yükseltmek en iyi performansı sunacaktır. Vocalis’e gelirsek standart bir kablodan geçtiğiniz anlarda tonların kendini bulması, açık üst frekansları ve çok başarılı orta frekansları ile dikkatimi çekti. Alt frekanslarda da kablo görevini abartmadan yapabiliyor. Ancak asıl iyi performans elektrik kablosu ile birlikte kullanıldığında ortaya çıkıyor. Demek ki, bu ikiliye hoparlör kablolarını da ekleyince performans çarpanı daha da artacak. Ona da ilerleyen aylarda bakış atacağız.

Vovox Kablolar
Textura elektrik kablosu, Vocalis interconnect ve Link Protect AD koaksiyel kablo
Fiyat: inceleme içerisinde belirtilmiştir. 
Temsilci: BL Müzik / www.blmuzik.com

 

Tags: ,