Wire World Silver Starlight USB

Bu yazımızda Amerikalı Wire World firmasının USB kablolarında üst segment bir ürün olan Silver Starlight USB kabloyu inceleyeceğiz. Geçtiğimiz günlerde firmanın giriş seviyesi USB kablosu Ultraviolet modelini ve bir üzerindeki Starlight USB modelini incelemiştik. Şimdi üst segmente doğru yol alıyoruz. Tabii ki beklentilerimiz daha yüksek ve daha zorlu testler bekliyor kabloyu.

Wire World tasarımcıları durumun bu olacağını bildiklerinden kendii patentli DNA Helix ismini verdikleri özel bir yapı kullanmışlar bu kabloda. Bu kabloda standart bir USB kablonun iki katı kadar iletken tel kullanılıyor ve empedansı sabitlemek için kablolar özel şekilde birbirlerine sarılıyor. Kablonun yapısı özellikle hızlı veri aktarımı ve bunu yaparken sessiz olması olması için optimize edilmiş. Tüm bu çalışmalar USB girişlerinde de başımıza dert olan jitter’ı azaltabilmek üzere yapılmış. USB’nin en önemli dezavantajının küçükte olsa elektrik sinyalinin veri sinyali ile beraber taşındığını biliyoruz. Wire World tasarımcıları elektrik ileten bölümü tamamen ayrı şekilde tasarlamışlar. İletkenler yine oksijenden arındırılmış bakır üzeri gümüş kaplama. Konektörler ise alüminyumdan ve harika gözüküyorlar. Kavrama sıkılıkları ideal ölçülerde. Kablo koyu gri renkte, diğer Wire World kabloların aksine iddialı bir renk kullanılmamış. Ancak yassı yapısının kalınlığı ve konektörleri ile üst model olduğunu hemen belli ediyor. Kalın olmasına rağmen kontrollü şekilde eğilip bükülebiliyor kablolar.

Testlerime başlamadan önce uzun bir yanma süreci geçiriyor kablolar. Elimdeki tüm DAC’lar ile denemeler yapıyorum. Sürecin sonunda kablo ana sistemimde yerini alıyor. Genel olarak kendi albümlerimden hazırladığım dijital dosyaları kullanıyorum. İlk albüm hemen her okuyucumuzun sahip olduğunu tahmin ettiğim bir albüm. Eric Clapton – Unplugged. Bu albümün dijital edisyonunu hazırlarken elimde bulunan plak baskıları ile bol bol kıyaslama yaparak parametreleri değiştirerek denemeler yaptım. Testlerde kullanmak için güzel bir albüm oldu sonunda. Eric Clapton’ın Unplugged kayıtları yayınlandığı 1992 yılından itibaren kült statüsüne kavuştu. İngiltere’de MTV Unplugged serisi için yapılan kayıt ilerleyen yıllarda bol bol ödül aldı. Albümdeki müthiş ekip şu şekilde; Andy Fairweather-Low – akustik gitar, Ray Cooper – perküsyon. Nathan East – akustik bas. Steve Ferrone – davul. Chuck Leavell – klavye. Katie Kissoon ve Tessa Niles arka vokaller. Albümde deli bir ayrıntı seviyesi var. Hemen her saniye arka planda bir işler oluyor. Özellikle perküsyon ve zillere dikkat. Gitar tonları da ayrıca mercek altında. Wire World Silver Starlight arka plan sessizliğinden tam puan alıyor. Sahneye olumlu katkısının yanında asıl katkısı kesinlikle detay seviyesi. Albümdeki bir çok ayrıntı ön plana çıkmadan var olduğunu bildiğiniz yerden duyuluyor. Bu albümün kaydında gözlerinizi kapattığınızda neredeyse müzisyenlerin oturduğu yeri bile hayal edebilirsiniz. Wire World Silver Starlight’ın sisteme katkısı gayet etkili.

Miles Davis – Someday My Prince Will Come albümüne bir bakış atalım. Albümün hemen her türden baskısı yapıldı. 45’lik baskıları özellikle çok etkileyici bir performansa sahipti. Albümlere yapılan başarılı remaster çalışmaları dolaylı yoldan CD ve dijital edisyonlara da yansıyor. 24bit/192 versiyonunu ben çok sevmedim bu yüzden 24Bit/96KHz ile yola etme kararı aldım. Dijital dünyada bu kararları verip harekete geçmek tabii ki kolay. Delete tuşuna bas ve hayatına devam et. Plak dünyasında ise genelde aldığımız kötü baskılar elimize patlıyor. Neyse… Someday My Prince Will Come Nisan 1961′de üç günde kaydedilmiş bir albüm. Albümde şu müzisyenleri dinleyeceğiz; Miles Davis trompet, Hank Mobley, tenor saksafon, Wynton Kelly piyano, Paul Chamber double bas ve Jimmy Cobb davul. Ayrıca Someday My Prince Will Come ve Thought About You şarkılarında konuk olarak John Coltrane bulunuyor. Albümle aynı adı taşıyan açılış parçası minimal ama müzikal yönden yüksek bir yapıya sahip. Sahne geniş, detay seviyesi yerli yerinde. Özellikle bakır sazların zaman zaman keskinleşen seslerinde yuvarlamalar yok. Yüksek volümlerde rahatsız edicilik devam ediyor. Olması gerektiği gibi. Sahne güzel ancak detay seviyesi çok çok başarılı.

Albümler albümleri kovalıyor… Silver Starlight USB gerçekten iyi iş yapıyor.

Şimdi eğri oturalım doğru konuşalım. Kablonun inceleme gününde yaklaşık 660TL’lik fiyat etiketi bir çok okuyucumuzun DAC’ları için almayı planladığı USB kablolar için ayırdıkları bütçelerden daha yüksek eminim ki. Bu kablo fiyat etiketi sebebi ile orta/ üst segment DAC’ları olup, kablolarına daha geniş bütçe ayırabilecek okuyucularımızın ilgi alanına giriyor. Firmanın meşhur Starlight USB modeli kablosunu incelediğimizde performansını çok beğenmiştik. Silver Starlight USB bu performansa bir kaç kat ek özellikler yapıyor. Çok başarılı bir kablo olarak bu seviyelerde USB kablo arayışındaki okuyucularımızın göz atmasını öneririm.

Wire World Silver Starlight USB
Oksijenden arındırılmış gümüş kaplamalı orta-üst segment USB kablo
Fiyat: yaklaşık 655TL + KDV / online satın almak için tıklayınız
T
emsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

Tags: