Shure SFG-2 Bölüm I

Shure, 1925 yılında kurulmuş bir firma. Shure’un geniş kitlelerce tanınmasına imkan veren ürünler başarılı mikrofonları olsa da biz analog severler, firmayı, ürettikleri pikap kafaları ile tanıdık. Aslında Shure ilk kuruluşunda kit olarak satılan vakum tüplü radyolar için parçalar üretiyordu. O dönemde radyo pazarının büyüklüğü sayesinde Shure, tek bir kişinin üretim yaptığı bir firmadan, 100 kişilik bir firmaya dönüştü. Çalışanların bir bölümü kurucu Sidney N. Shure’un aile fertleriydi. Bu büyüme 1929 yılında Amerika’daki büyük ekonomik kriz sırasında kesintiye uğrasa da, Shure’un radyoların yanında mikrofonlara el atması açısından faydalı olmuştu. 1931’de genç bir mühendis olan Ralph Glover, firmanın ilk mikrofonunu geliştirdi. 1950’lerden itibaren firma yeniden büyümeye başlamıştı. 1950’ler boyunca başarılı mikrofonları ile pazarda tanınan Shure, 1958 yılında M3D pikap kafasını geliştirir. Bu muhtemelen stereo çağının ilk önemli pikap kafasıydı. Bu kafa çok uzun süre boyunca üretimde kaldı.

Ancak 1960’larda Shure bambaşka bir teknoloji üzerinde çalışıyordu ve 1964 yılında çalışmalar sonuçlandı. Ortaya çıkan pikap kafası Shure V-15 Stereo “Dynetic Cartridge” idi.

O döneme kadar yapılmış en iyi pikap kafalarından bir tanesi olan V-15, ismini aldığı 15 derecelik dikey izleme açısı, simetrik yarım radyal eliptik iğnesi ve mimarisi ile ilerleyen yıllarda analog dünyasının efsanevi ürünlerinden bir tanesi olacaktı.

Firma üretiminin 2 sene ardından V15 Type II modelini piyasaya sundu. Bu kafa daha iyi izleme hassasiyeti sunuyordu. Ürünün reklamları dünyanın ilk bilgisayarda tasarlanmış pikap kafası şeklinde yapılmıştı. İkinci jenerasyon V-15 neredeyse 7 sene boyunca üretildi ve 1973’de yeniden elden geçirildi. V15 Type III olarak adlandırılan pikap kafası uzun süre üretimde kaldı. Shure günümüzde V15 geleneğini M97xE ile devam ettiriyor. Benzer tasarım anlayışına sahip olan M97xE’yi dünyanın dört bir tarafındaki pikapların üzerinde görebilirsiniz. Ancak konumuz M97 değil!

SFG-2 firmanın çok uzun yıllardır ürettiği bir ağırlık ölçer. Pikap sahiplerinin bir çoğunun ihtiyaç duyduğu bu basit ama etkili bir çözüm. Zaten bunca yıldır üretilmesinin, satışının ve başarısının ardında basitliği çok önemli bir etken.

Shure SFG-2, 0.5 ila 3.0 gram arasında ağırlık ölçebilme kapasitesine sahip. Ürün üzerindeki ölçek 1,5 gram ağırlığa kadar ancak pikap iğnesinin yerleştirildiği bölümdeki ikinci bir ayar noktası sayesinde ölçeğin iki katına kadar tartma işlemi yapılabiliyor. 0,5 ile 1,5 gram arasında firmanın verdiği hassasiyet 0,1 gram ancak 1,5 ile 3 gram arasında bu değer birazcık artıyor ancak ölçülebilecek bir sınırda değil. Örneğin 0,1xx gramlık farklılıklar oluşuyor. Diyelim ki, 1 gramlık baskı ayarladığınızda, gerçek ayar 0,9 ile 1,1 gram aralığında oluyor. Bu durumun bir çok sebebi var ancak kullandığınız pikap kafalarının özelliklerine baktığınızda bu ayar aralığı her zaman kabul sınırlarında. Oda sıcaklığından, kolunuzun yapısına kadar bir çok faktör pikap kafası ayarlarında belirli sapmalara yol açar. Üst model pikap kollarında toleranslar azaldıkça -dolayısıyla fiyatlar arttığında- sapmalar azalıyor.

İkinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: