Ansuz X Serisi Kablolar Signalz, Mainz ve Speakz

Danimarkalı kablo üreticisi Ansuz firmasının en ekonomik serisi olan “X” serisine bir bakış atacağız. Firmanın ülkemize ilk ithal edildiği zamanlarda ilk aklıma gelen şey kablolar yerine bir rün olarak Ansuz olmuştu. Viking’lere göre bu rünik harf Odin’i temsil eder. Kuzey mitolojisine meraklı okuyucularımız var ise, mutlaka bu kelimeye -daha doğrusu rünün okunuşuna- denk gelmişlerdir. Hatta bu rünik harf Hristiyanlık öncesi bir İzlanda şiirinde şöyle anlatılır;

Ağız, her söylevin kaynağıdır,
İlimlerin dayanak noktası
Ve bilgelerin avuntusu
Ve her soylunun mutluluk ve umududur

Bu konuları daha fazla uzatmadan isterseniz biz kablolara geçelim, aksi takdirde sayfalar boyu bu konulardan bahsedebilirim :) Konuyu etraflıca okumak isteyenler şuradan başlayabilirler. Ansuz kabloların tasarım anlamında en önemli özelliği kabloların indüktans değerlerinin çok çok az olması. İndüktans çok temel anlamda bir manyetik alan içerisinde enerji depolama kapasitesidir. Hifi dünyasında kablo üreticileri bu etkileri farklı yöntemlerle azaltmaya çalışmakta. Ansuz firması bu konuda birkaç çözüme sahip. Bunlardan bir tanesi kabloları oluşturan farklı tellerin birbiri ile dik açılar ile ilerlemesi. Ayrıca indüktans ile titreşimleri kontrol altına almak için kullanılan özel parçalar. Ansuz firmasının giriş seviyesi kablolarını barındıran “X” serisinde özel ekranlama ve dik açı konusuna odaklanılmış. “X” serisinden yukarıya çıktıkça teknolojilerde değişiyor.

Tüm “X” serisi bakırdan üretilmiş ve ortak bir tasarım diline sahip. Şeffaf yapılı kılıflar içerisinde kablolar çok ciddi metal telkari bir ekranlamaya sahipler. Kabloların dış kılıfları titreşimlerin sönümlendirilmesi görevini de üstleniyor. Zaten kabloları elinize alınca aşırı derece kalın olmayan bu kabloların böylesine ağır olması insana normal gelmiyor. Ayrıntılı şekilde bakınca metal ekranlamayı fark ediyorsunuz. Hal böyle olunca kabloların çok rahat şekilde kıvrılması da söz konusu olmuyor. Belirli bir forma sahip olan kablolar belirli bir oranda kıvrılabiliyor. Eğer çok alengirli bir yerlerden kablolarınızı geçirmeyi planlıyorsanız “X” serisi ile bayağı zorlanırsınız.

Ansuz X Serisi elektrik kabloları ile başlayalım. Ansuz eğer mümkün ise duvardan gelen elektriği öncelikle kendi elektrik çoklayıcıları ile kullanmayı öneriyor. Benim bunu deneme imkanım olmadı. Ancak elimde 2 set elektrik kablosu olduğu için güç amplifikatörümü ve pre-amplifikatörümü Ansuz kablolar ile kullandım. Ancak arada bir elektrik çoklayıcı kullanmak yerine direkt olarak duvardan gelen prize bağladım. Eğer bir çoklayıcı kullanmak durumundaysanız bu çoklayıcının kablosunu da “X” serisi bir kablo ile değiştirmenizi öneririm. Gelelim güç kablosunun etkisine. Güç kablosu daha takar takmaz sistemde hemen bazı farklılıklar yapıyor. Etki duyulmayacak gibi değil. Sistemin rahatlaması ve özellikle alt frekanslardaki toparlanma hemen dikkat çekiyor. Kabloyu ilk taktığınızda elde ettiğiniz etkiler şaşırtıcı olsa da, herhangi bir frekans bandının ön plana çıkması her zaman tehlikelidir. Bu yüzden bir süre kiritk dinleme yapmadan kabloları yakmaya çalışıyorum. Kablolar çalıştıkça tüm frekans bantlarında bir rahatlama duyuyorsunuz. Alt frekanslardaki tokluk yerli yerinde duruyor ancak bu duruma özellikle üst frekanslardaki açıklık ekleniyor. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Uzun zamandan beri böylesine etkileyici bir elektrik kablosu ile -en azından bu fiyat aralığında- denk gelmemiştim.

X hoparlör kabloları, serinin tasarım dilini aynen yansıtıyor. Benim elimdeki kablonun her iki tarafı banana yapıda. Uçları arzu ettiğiniz şekilde sipariş edebilmeniz mümkün. Bu tarz kablolarda göz ardı edilen çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Ağır kablolarda kullanılan konektörlerin kalitesi çok önemli. Özellikle fazla hassas banana konektörler zaman içerisinde kabloların ağırlığı ile eğilip işin kötüsü kopabiliyorlar. X serisi hoparlör kablosunda kullanılan konektörler gayet sağlam.

Hoparlör kablosu denemelerimde iki farklı senaryo üzerinden devam ettim. İlk önce kendi hoparlör kablolarımı sökerek Ansuz X Serisi kabloları denedim. Direkt olarak Gyrphon PSC Reference kablolar ile kıyaslama yaptım. Gryphon kablolar oldukça uzun zamandır sistemimde bulunuyor. Anzuz’ları ilk taktığım anda yine açıklık dikkat çekiyor. Özellikle orta frekanslar lambalı amplimin verdiği sıcacık tonları hoparlörlere iletiyor. Detay seviyesi gayet etkileyici. Ancak asıl tablo kabloları yaktıkça ortaya çıkıyor. Yandıkça sistemin genel dengesine katkıda bulunan kablolar hemen her frekans bandında etkileyici bir sunuma sahipler. Hoparlör kablosunu ilk taktığınız zaman belki güç kablosu kadar belirgin bir etki göstermiyor ancak kullandıkça ve kablo çalıştıkça etkiler belirginleşiyor.

Ancak asıl şenlik elektrik kabloları ile birlikte kullandığınız zaman ortaya çıkıyor. Her iki kablo yanmış halde sistemi bir yerlerden alıp başka taraflara götürebilme potansiyeline sahipler. Bunun için Smoke & Mirrors Percussion Ensemble plağına bir bakış atmak yeterli olacaktır. Elinde bu plak olan okuyucularımızın sistemleri ölçüsünde detay duyabildiklerini söyleyebilirim. Öylesine detaylı bir kayıt çalışması yapılmış ki, sisteminizin çözünürlüğü arttıkça daha fazla şey duyuyorsunuz. Tabii ki enstrüman seçimi bunda çok önemli bir etken. Elektrik kablosu ve hoparlör kablosu tek başlarına bu detay zenginliğini size sunuyor olsa da, birlikte işlerin rengi çok değişiyor. Ksilofon’daki vuruşların uzamasına şöyle bir bakmak yeterli.

Tabii ki test plağı tadında bir albümde yapılan dinletiler yanıltıcı olabilir. Bu yüzden her zaman dinlediğiniz albümleri dinlemek daha iyidir. Örneğin solo piyanoda durum nedir veya en sevdiğiniz rock albümlerinde nasıl bir performans elde ediyorum gibi noktalar daha net bir tablo ortaya koyacaktır. Ansuz “X” serisinini gerçek başarısı işte burada ortaya çıkıyor. Detaylı bir ses, bunun karşılığında son derece müzikal ve açık bir sunum.

İşin en ilginç tarafı bu etkilerin maksimize etmek isterseniz sisteme son halkayı takmanız gerekiyor yani ara bağlantı kablolarını. Yine X serisinin tasarım dilini taşıyan ara bağlantı kabloları tek başına kullandığınız zaman oldukça iyi bir ara bağlantı kablosu izlenimi verirken, sisteminizdeki tüm kabloları Ansuz yaptığınız zaman bambaşka hikayeler anlatmaya başlıyorlar. Benim bir interconnect’ten birinci beklentim sistemimde düşük güçlü bir ampli ve pikap olduğu için hum sorunu yaratmaması ve mümkün olduğunca temiz bir arka plan sunması. Aynı şeyi güç kablosu içinde söyleyebilirim ancak deneyimlerime göre “hum” sorunlarının büyük çoğunluğu -en azından benim sistemimde- ara bağlantı kablosu temelli oluyor. Bu açılardan Signalz sınıfı kesinlikle geçiyor. Kabloyu yaktıktan sonra sisteminize taktığınız zaman detay seviyesinde belirli bir artış ancak özellikle üst frekanslarda bir açıklık ve orta frekansların bir miktar belirginleşmesini görüyorsunuz. Tonlar gayet başarılı ve herhangi bir sterilleşme olmuyor. Ancak gerçek anlamda performans çarpanı etkisi tüm kabloları bir arada kullandığınızda oluşuyor.

Detay seviyesinde stok bir kablo kombinasyonuna göre resmen patlama yaşanıyor. Haydn: Symphony No. 101 kaydında sessiz arka plan ve tüm frekanslardaki denge hemen dikkat çekiyor. Alt frekanslar toplanmış punch hale gelmiş iken, üst frekanslar açık ve detaylı. Ziller sanki sonsuza kadar uzarken, orta frekanslar bambaşka bir hale bürünmüş durumda. Kaydı bahsettiğim plaklar kadar aşırı özenli olmayan ancak harika bir albüm olan A Moon Shaped Pool tonların güzelliği ve artan detay seviyesine bakmak için güzel bir seçenek. Bu arada benim sistemimin son hali çok sahne odaklı bir sistem değil. Daha doğrusal bir sunumu olduğunu söylemeliyim. Bunda hoparlörlerin büyük payı olsa da, bu kablo kombinasyonunda sahnenin de oluştuğunu ve sistemin doğrusallıktan uzaklaştığını söylemeliyim.

Ansuz X Serisi kabloları denerken dikkatimi çeken bir diğer konu kabloların yanma sürecindeki dönüşümü oldu. Bir gün alt frekans dominant performans gösteren kablolar ertesi gün mid’lerin ön plana fırladığı bir performans göstermeye başladılar. Bunun üzerine yapay yöntemlerle kabloları yakıp tekrar denediğimde ortaya çıkan tablo gerçekten gece ile gündüz gibi. Bu kabloları ilk hali ile dinleyip yorum yapmak yerine sisteminizde bir süre kullanmanız gerekiyor.

Gelelim fiyatlara. Ansuz X Mainz kablonun 1 metrelik fiyatı Eylül 2016 itibarı ile 600 Euro’luk bir fiyat etiketine sahip. Bu fiyat aralığında oldukça etkileyici bir performansı olduğunu söyleyebilirim. Hatta bu fiyatlara bir güç kablosu arayışınız var ise listenizin üst sıralarına denemek için mutlaka yazınız. Ansuz X Speakz kablosu ise  2 metrelik için yine  Eylül 2016 itibarı ile 1.200 Euro. Bu kablo içinde güç kablosu için yazdıklarımı tekrarlayabilirim. Müzikal çalan, detaylı bir kablo. Ara bağlantı kablosu ise 1 metre için 500 Eur’luk bir fiyat etiketine sahip. Ancak buradaki asıl hikaye kabloları bir arada kullandığınız zaman ortaya çıkan sinerji. Açıkçası bence her bir kabloyu tek tek ele almak yerine birlikte sanki bir bütünmüşcesine kullanmak sistemi bambaşka noktalara götürebiliyor.

Tabii ki bu durumda bir cihaz parası ödemek gerektiğinin farkındayım. Eğer seçiminiz Ansuz kablolardan ayana olacak ise bunu uzun vadeli bir upgrade planı gibi düşünüp hareket etmek mantıklı olacaktır. İlk olarak sisteminizin güç kablolarına odaklanın. Akabinde bütçeniz oluştuğunda hoparlör kablosuna ilerleyin ve en son ara bağlantı kabloları ile sisteminizi tamamlayın. Bu fiyat aralıklarında sistemlerindeki kabloları değiştirmek isteyen okuyucularımızın listelerinin üst sıralarına gönül rahatlığı ile yazabilecekleri ürünler!

Ansuz X Serisi Kablolar
Signalz ara bağlantı kablosu, Mainz güç kablosu ve Speakz hoparlör kablosu
Fiyat: X Signalz RCA / RCA 1 metre 500 Euro / X Mainz 1 metre 600 Euro / X Speakz 2 Metre 1.200 Euro (Eylül 2016 itibarı ile)
Audio AVM High End / www.audioavmhighend.com