Cambridge Audio Minx Xi

Cambridge Audio’nun ismini bir kerede tam olarak söyleyemediğim Minx Xi müzik sistemi incelemesine hoş geldiniz. Sanırım “minks zi” şeklinde okumak lazım ama bir kerede söyleyemiyorum ben nedense! Stereo Mecmuası Okuyucu Anketi sonuçlarında takipçilerimiz uygun fiyatlı sistemler kurabilmek konusunda daha fazla incelemeye yer vermemizi istemişlerdi. Cambridge Audio Minx Xi işte tam bu özelliklere sahip bir cihaz. İncelemelerimizde genelde ürünleri sizlere anlatıp en son fiyat performans değerlendirmesi yapıyoruz. Minx Xi incelemesinde bunun tersini yapmak istiyorum. Ağustos 2014 itibarı ile 2.200TL fiyat etiketi olan bu ürün giriş seviyesinde becerikli bir sistem kurmak isteyenler için harika bir başlangıç noktası oluşturabilir. İlerleyen satırlarda göreceğiniz üzere Cambridge Audio tasarımcıları bu minik cihaz üzerine günümüzde bir evde müzik dinleme adına ihtiyaç duyulabilecek hemen her özelliği eklemişler ve en önemlisi fiyatı da makul mantıklı seviyelerde tutmayı başarmışlar…

Cambridge Audio Minx Xi tam anlamı ile “all-in-one” bir cihaz. Cihazın amplifikatör katı 8Ohm’da kanal başı 40W güç üretebiliyor. Cihaz aynı zamanda kablosuz veya kablo ile network çalar yani streamer, bluettooth eklentisi ile telefon veya tabletlerinizden ses aktarabileceğiniz bir kablosuz müzik sistemi, internet radyolarını dinleyecebileceğiniz bir platform ayrıca USB disklerinizdeki müzikleri çalabilen ve ek bağlantılar ile farklı cihazlarınızı bağlayabileceğiniz bir sistem olarak nitelendirilebilir. Tam anlamı ile teknolojik bir oyuncak. Kısaca Minx Xi’ye sadece hoparlör bağlayarak müzik sisteminizi kurabilirsiniz.

Minx Xi’nin çok fazla özelliği olduğundan hemen başlayalım isterseniz. Minx Xi’nin ön paneline baktığımızda son derece sade bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. Boyutları gayet makul hatta midi boyutlarda diyebiliriz. Kaplaması parlak siyah renk. Bu sade tasarımın tam ortasında ekran bulunuyor. Gayet rahat okunabilen ekran gerekli tüm bilgileri kullanıcısına sunuyor. Ön panelin sol tarafında üstte USB girişi var. Bellek veya harddisklerinizi bağlayarak içerisinde bulunan müziklerinizi bu sayede kolaylıkla dinleyebilirsiniz. Bunun hemen altında açma kapama düğmesi ve kulaklık girişi bulunuyor. Kulaklık girişi 3,5mm’lik kulaklıkları destekliyor. Ses çıkış kalitesi fena değil. Ekranın iki yanında kontrol tuşları bulunuyor. Bu tuşlar vasıtası ile bir çok özelliği kontrol etmek mümkün. Sağ tarafta ise ses kontrol düğmesi var. Bu düğme ile menülerde gezebiliyor ve seçimlerinizi onaylayabiliyorsunuz. En sağda ise telefon, iPod benzeri cihazlarını bağlayabileceğiniz 3,5mm’lik bir ses girişi eklenmiş.

Cihazın arka tarafında cihazın küçük boyutuna rağmen çok sayıda giriş eklenmiş. Sol tarafta elektrik girişi, hemen yanında Wifi anteni girişi ve hoparlör çıkışları konulmuş. Cambridge Audio ürünle beraber 4 adet son derece kaliteli gözüken banana uç eklemiş. Çıplak bir kablo kullanacaksanız bu banana uçları kullanabilirsiniz. Yok eğer kablonuz zaten banana uçlara sahip ise ürünle beraber gelen bu uçları kenara koyup direkt olarak kendi konektörlerinizi kullanabilirsiniz. Burada hemen bir not kablolarınızın spade (yengeç) uçlu olmamasına dikkat edin. Yer darlığından dolayı sıkıntı olabiliyor. Hoparlör çıkışlarının hemen yanında yine 2 adet USB girişi var. Bu girişlerden alt kısımda olan firmanın BT100 Bluetooth adaptörünü takmak üzere kullanılıyor. Bunların hemen yanında bir adet subwoofer çıkışı, 2 adet analog giriş, ethernet bağlantısı ve 1 adet optik, 1 adet koaksiyel giriş bulunuyor. Hoparlör çıkışları hariç yerleşim gayet güzel tasarlanmış ve arzu ettiğiniz tarzda kablo kullanabilmeniz mümkün.

Hemen bir eleştiri, Minx Xi üzerinde pikap katı yok. Sistemine pikap eklemek isteyen okuyucularımızın bir pikap katı alması gerekecek.

Ürünün kutu içeriğinden Wifi anteni ve BT100 Bluetooth adaptörü çıkıyor ve kuruluma başlamadan önce her iki konektörü basit şekilde yerine takmanız gerekiyor. Wifi anteni sayesinde cihaz evde varolan internet ağı sayesinde sisteme ekleniyor ve bir streamer haline geliyor. Tabii bunu yaparken ilk kurulumda internet şifrenizi girmeniz gerekecek ve tahmin edeceğiniz üzere uzun bir şifreniz varsa biraz uğraşacaksınız. Ama korkacak bir şey yok bu işlem bir kaç dakikada sona eriyor ve Minx Xi network’ünüzün bir parçası haline geliyor. Eğer kablo kullanacağım derseniz ethernet girişi de emrinize amade.

Ürünün içerisinde gelen uzaktan kumanda gayet iyi bir hissiyat sunuyor. Plastik olmasına rağmen üzerinde uygulanan desenler sayesinde olduğundan daha kaliteli görülüyor uzaktan kumanda. Bu kumanda sayesinde cihazın üzerinde bulunan tuşları kullanmak gerekliliği ortadan kalkıyor. Neredeyse tüm fonksiyonlara ulaşmak mümkün.

Ancak kumanda ile uğraşmak yerine asıl coşku, elinizde Android veya iOS destekli bir telefon ve/veya tablet varsa başlıyor. İlgili cihazların marketlerinden “Stream Magic Remote” isimli yazılımı indirerek bir çok özelliği bu cihazlar üzerinden kullanabilmek mümkün. Ben her iki yazılım ile haşır neşir oldum ancak iOS edisyonu daha çok hoşuma gitti. Internet radyousu seçmekten evinizdeki diğer bilgisayarların içerisindeki medyaya ulaşmaya kadar tüm fonksiyonlar telefon veya tabletle kullanıldığında daha eğlenceli oluyor.

Cihazın testlerinde hemen her özelliğini uzun uzadıya denedim. Denemeler için kendi sistemimdeki amplifikatörü devre dışı bırakarak yerine Minx Xi’i koydum. Bu şekilde denemelerime başladım.  İsterseniz adım adım bu özelliklere kısa bakışlar atalım. BT100 bluetooth adaptörünü taktıktan sonra kolay bir eşleştirme ile telefon, tablet vesaire cihazlarınızdaki müzikleri dinleyebilir hale geliyorsunuz. Cihaz son derece bilindik bir standartı kullanıyor. Evet tahmin edebileceğiniz üzere;  apt-X. Bu algoritmada veri iletişiminde belirli bir sıkıştırma yapılmak zorunda. Yani apt-X ile 16bit ila 24bit dosyalar gönderilebiliyor ancak örnekleme oranında bir düşme oluyor. Ancak yine de CD kalitesinin üzerinde bir veri akışı mümkün. Buradaki amaç kolay bir şekilde telefonunuzdaki müziği sisteme göndermek. Ayrıca örneğin “Youtube”de bir video seyrederken onun sesini de sisteminize aktarmak mümkün. Ses kalitesi tabii ki daha düşük ancak apt-X standartında bu durum gayet normal. En önemli konu, hayatı kolaylaştırıyor mu. Kesinlikle evet. Cihaz üzerinde daha iyi ses kalitesi elde etmek için başka seçenekler var…

Cambridge Audio Minx Xi , WAV, FLAC, Apple Lossless (ALAC) AIFF, OGG Vorbis, AAC, HE AAC and AAC+ ve MP3 formatlarını 24 bit 96kHz çözünürlüğe kadar destekliyor. Özellikle HDD’inizi veya taşınabilir belleğinizi USB port’larına bağlayınca daha iyi bir ses kalitesi almanız mümkün. Minx Xi’nin en şaşırtıcı özelliklerinden bir tanesi büyük harddisklerin içeriğini bile oldukça hızlı olarak listeleyebilmesi. Tabii diskler genişledikçe içerisinde bulunan dosyaları bulmak daha zor hale geliyor ancak özellikle Blueetooth adaptörü kullandığınız zaman dinleyemediğiniz daha üst çözünürlükleri dinleyebildiğiniz için detay seviyesi bir anda artıyor. Ben hemen her tarz albümü dinledim. Genel olarak tatmin edici sonuçlar adım. Detay seviyesi sınıfı geçiyor ve sahne gerçekten çok başarılı. Tabii burada seçeceğiniz hoparlör çok önem kazanıyor. İnce eler sık dokursanız elde edeceğiniz sonuç kesinlikle daha başarılı olacaktır.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız