Stereo Mecmuası’nın 10 senesi içerisindeyiz. Bu süre içerisinde bazı markalara nedense yer vermediğimizi fark ediyoruz. Bu markalardan bir tanesi de Marantz. Aslında hem ülkemizde hemde dünyada geniş kullanıcı kitlelerine ulaşan bu markanın ürünlerinden bir çoğunu dinleme fırsatım oldu ama denk gelip inceleme formatında herhangi bir yayın yapmamışız. Geç olsun güç olmasın diyerek bazı cihazları, Extreme Audio’dan tedarik ederek incelemeye başladım. Üst seviye ürünler yerine daha giriş seviyesi ürünleri tercih ettim. İlerleyen aylarda gelecek yorumlara ve isteklere göre daha üst modelleri de mercek altına alırız. İlk yazımı Marantz NA6005 Network Audio Player üzerine yazmaya karar verdim. Bu oldukça becerikli bir cihaz ve kullanımı son derece basit. Performansı da gayet tatmin edici. Haydi gelin “NA6005″i yakından tanıyalım.
Cihazın üzerinde modern bir streamer’da görmeyi arzu ettiğiniz hemen her özellik mevcut. İsterseniz adım adım gidelim ve ön panel ile başlayalım. Cihazın ön bölümünde en çok dikkat çeken şey kocaman bir ekran. Bu ekran üzerinden tüm ayarlamalar yapılıyor ve gayet kolaylıkla okunuyor. Arzu edildiğinde ekran kapatılabiliyor bu önemli bir artı puan! Cihazın sol bölümünde açmna kapama düğmesi, hemen yanında da navigasyon tulu bulunuyor. Bunun hemen altında USB girişi ve kaynak seçici bulunuyor. Ekranın hemen sağında ise çalma kontrolleri, kulaklık girişi ve kulaklık çıkışı seviyesi ayarı bulunuyor ki, bu da önemli bir artı puan.
Şasinin metal yapısı, modern ön paneli ile birleştiğinde Marantz’a özgü önü hafif kavisli, sade ama şık gözüken tasarım ile birleştiğinde bu cihazı nerede görürseniz görün markasını hemen anlıyorsunuz. Senelerdir değişmeyen bu tasarım anlayışını şahsım adına beğeniyorum. Cihazın klasik Marantz şampanya rengi seçeneğinin yanında siyah renk opsiyonun da olduğunu unutmadan ekleyeyim. Ben olsam fotoğraflarını gördüğünüz, şampanya rengini seçerim. Gerçekten hoş gözüküyor :)
Cihazın arka bölümünde ise yine sade bir tasarım var. Üst köşelerde bluetooth ve Wifi antenleri var. Bu antenler sayesinde cihazın menzili takdire şayan derece de uzun ve problemsiz. Hemen alt kısımda ise klasik audio çıkışı, birer adet dijital optik giriş ve çıkışa yer verilmiş. Cihaz üzerinde klasik radyo bulunduğu için FM ve AM anten girişlerine de yer verilmiş. Modern kablosuz ağlara bağlanmak için hızlı WPS bağlantı tuşu, Network girişinin yanında ev otomasyonu ve uzaktan kumanda kontrolleri sağ bölüme yerleştirilmiş. Sağ tarafta ise elektrik girişine yer verilmiş.
Cihazı alınca ilk yapmanız gereken iş ağa bağlamak. Kablosuz ve kablolu bağlantı seçenekleriniz var. Ben kablosuz bağlantıyı tercih ettim. Uzun şifreler girmek yerine ağınız destekliyorsa WPS ile kısa bir pin girme olanağı harika. Bir kez ağınıza bağlandığınızda “NA6005” ağ üzerinde medya dosyaları veya sunucularını eğer uygun şekilde ayarladıysanız, kolaylıkla tanıyor. DLNA 1.5 standardı destekleniyor. Eğer yüksek çözünürlüklü dosyaları kablosuz ağ ile gönderecekseniz, ağınızın sağlıklı kurulduğuna ve çekim gücüne dikkat etmelisiniz. Ben en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Cihazın kurulumu son derece basit. Maksimum 5 dakika içerisinde gerekli tüm ayarları yapmış oluyorsunuz. Cihaz üzerinde Apple kullanıcıları için AirPlay özelliği de var ve mükemmelen çalışıyor. Bu arada yazılım güncellemeleri internet üzerinden indirilerek hızlı şekilde kurulabiliyor.
NA6005 üzerinde kullanılan CS4398 analog dijital çevrim yongaseti 2.8 ve 5.6 MHz çözünürlükteki DSD dosyalarını da çalabiliyor. AIFF, ALAC, FLAC da dahil olmak üzere tüm güncel dijital müzik dosyalarını 24Bit/192 kHz çözünürlüğe kadar destekliyor. Marantz tasarımcıları kendi üst seviye cihazlarında kullandıkları jitter önleme teknolojilerini “NA6005” adapte etmişler. DAC kısmında bahsetmişken, cihazın dijital optik girişi vasıtası ile CD çalar, bilgisayar, oyun konsolu gibi cihazlarınız için “NA6005″i harici bir DAC olarak kullanabilmekte mümkün.
Marantz NA6005’in klasik radyo sistemini desteklemesi benim için sürpriz oldu. Ancak sürpriz olmayan tabii ki internet radyoları oldu. Artık görmeye alıştığımız şekilde türe göre filtreleme özelliğinden spesifik aratma yapabilmeye kadar aklınıza gelecek tüm özellikler eklenmiş ve en önemlisi akıcı çalışıyor. Ayrıca Spotify Connect Music desteği de unutulmamış.
Cihazın beraberinde gelen uzaktan kumanda ile “NA6005″in tüm özelliklerini idare edebilmek mümkün. Bu tarz bir cihazda olmazsa olmaz bir diğer özellik ise cep telefonu ve tablet vasıtası ile müzik dosyalarınızı oturduğunuz yerden gönderebilmek ki, tüm modern streamer’larda olduğu gibi “NA6005″te de bu özellik mevcut. Marantz Hi-Fi Remote yazılımını Apple veya Adroid akıllı cihazlar için marketlerinden kolaylıkla indirebilirsiniz. Yazılım konusunda bazı konularda geliştirmeye ihtiyaç var ancak hemen her ay yeni güncellemeler ile geliştiriliyormuş yazılım. Ben testlerim sırasında iki kez yazılım güncellemesine, bir kezde firmware güncellemesine denk geldim.
Bir yorum ekleyin