Shure SFG-2 Bölüm II

Ben Shure SFG-2 ile ilk tanıştığımda bu değerleri biraz iddialı bulmuştum. Bunun sebebi ürünün yapısıydı. Mekanik bir üründe hepimiz “hassasiyet” için daha rijit bir yapı bekleriz sanırım. SFG-2’nin bir çok bölümü plastikten üretilmiş. Terazi ve ağırlık kısmı ise metal. İlk elinize aldığınızda bu kadar hassas olabilir mi diye sormaktan alamıyorsunuz kendinizi. Hal böyle olunca uzun süre SME V ile karşılaştırma yapmıştım. SME V, gerçekten tank gibi sağlam üretilmiş bir kol. Üzerindeki geniş ayar seçeneklerinin doğruluğu ve hassasiyet oranı son derece yüksek. Hal böyle olunca hem SME V hemde Shure ile ağırlık ayar testleri yapınca bayağı şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Hemen hemen her karşılaştırma da, Shure ve SME üzerinden aynı değerleri okuyunca şaşırmamak elde değil. SFG-2 gibi çok hassas ve sağlam olmadığını düşündüğünüz bir ürün nasıl olur da bu kadar doğru sonuçlar verebilir. Aslında olayın temeli fizik kuralları ve temel mühendislikte yatıyor. Düzgün çalışan bir terazi sistemi oluşturulmuş ve geri kalanı yer çekimi hallediyor!

Shure teraziyi kullanmak çok basit. Diyelim ki, pikap kafanız için 2,2 gramlık bir baskı ayarlamanız lazım. Bu ağırlık 1,5 gramdan fazla olduğundan 1,1 gram ağırlık için terazi üzerinde ayar yapıyoruz. Ayar deyince aklınıza karışık bir şey gelmesin. Basit bir ölçek üzerinde ağırlığın bulunduğu göstergeyi 1,1 grama getirmeniz gerekiyor. Bunun hemen akabinde iğnenizi ölçeğin ucunda bulunan ikinci yive indiriyorsunuz. Daha önce yazdığım gibi 1,5 gram üzeri ağırlıklarda ikinci yiv kullanılıyor. Örneğin 1,4 gram ayarlayacaksak ölçeği 1,4 üzerine getirip, iğneyi ölçeğin birinci yivine indiriyoruz. Shure mühendisleri ürünün arka tarafına bir ayna eklemişler ve istediğiniz ağırlık ile ayarladığınız ağırlık birbiri ile aynı olduğunda aynanın önündeki terazi ile sabit ölçek birbiri ile hizaya geliyor. Tabii gözleri benim gibi bozuk olanlar için aynanın boyutu biraz küçük ancak bu denli küçük bir üründen daha fazlasını bekleyemeyiz sanırım…

Eğer dengeyi bulamazsanız pikap kolunuzdan gerekli ayarları yapıp, iğneyi tekrar terazi üzerine indiriyorsunuz. Optimali bulana kadar bu işlem devam ediyor. Zaten pikaplarla haşır neşir olan herkes bu yazdıklarımı yaşamıştır. Bu noktada Shure’un en sevmediğim özelliği ortaya çıkıyor. Her defasında ağırlık göstergesini yeniden ayarlamak gerekiyor çünkü eğim yüzünden kayması çok basit. Eğer pikabınızla uzun zamandır beraberseniz bu çok sorun olmayacaktır. Çünkü birkaç denemenin ardından ayar işlemini tamamlıyorsunuz. Daha acemi okuyucularımız ise zaman içerisinde daha hızlı ayar yapabilme kapasitesine erişeceklerdir. Zaten amacımız hiçbir zaman hızlı ayar yapmak değil, sağlıklı ayar yapmaktır.

Peki ortalıkta bu kadar fazla ayar ekipmanı varken neden hala Shure’un bu basit terazisini kullanıyoruz. Bence en can alıcı soru bu!

Birinci sebep fiyatı. 30 ile 40 Dolar aralığında bir fiyata alabileceğiniz SFG-2, bu alandaki en ucuz ve etkili çözüm. Digital terazilerin de fiyatları son yıllarda bayağı düşmüş olsa da, ne yazık ki, bir çoğunun hassasiyeti yüksek değil ve yanıltıcı sonuçlar veriyorlar. Dijital terazilerde işin ucuzuna kaçtığınız zaman ortaya çıkan sonuçlar ne yazık ki can sıkıcı oluyor. Özellikle üst sınıf pikap kafaları kullanan okuyucularımızın dijital terazi alırken iyi markalara yönelmesini tavsiye ederim. İşte Shure SFG-2 bu noktada çok iyi bir alternatif. Kendisinden çok daha pahalı satılan ayar ekipmanına son derece yakın sonuçlar alabildiğiniz gibi, paranızın büyük bölümü cebinizde kalıyor! Tabii ki bu iyi bir şey…

İkinci sebep, hassasiyeti. Üretim kalitesi çok yüksek değil ve insana güven vermiyor olabilir. Ancak iş ayar yapmaya ve tartmaya gelince Shure’un dinazor statüsündeki ağırlık ölçeri bekleneni kesinlikle veriyor. Hassasiyet yeterli düzeyde ve kullanımı son derece basit. Biraz dikkat, biraz el alışkanlığı ile çok kısa sürede kullanıma alışıyorsunuz ve uzun süre size sorunsuz şekilde hizmet veriyor.

Shure SFG-2, ülkemizde perakende pazarda satılmadığından dolayı yurt dışından sipariş vermekten başka çaremiz yok. Ürünün fiyatının ucuz olmasından dolayı gümrük sorunu yaşamayacağınızdan endişe etmenize gerek yok. Sadece nakliye ücreti düşük bir siteden sipariş vermeye dikkat edin!

Hakan Cezayirli

Birinci Bölüme Ulaşmak İçin Tıklayınız

Tags: