High Fidelity Magnetic RCA Adapters

High Fidelity Magnetic RCA adaptörleri meraklılara kendi sahip oldukları kablolar ile manyetik iletim teknolojisinin avantajlarını tanıştırmak için tasarlanmış bir ürün. İlk önce manyetik iletim konusuna bir bakış atalım ve incelememize devam edelim. High Fidelity firması kablolar konusunda bambaşka bir yaklaşıma sahip. Daha önce incelediğim High Fidelity Cables CT-1 Speaker ve CT-1 Enhanced Interconnect yazısında manyetik iletim konusunda bilgiler vermeye çalışmıştım. Kısaca özetlemek gerekirse;

“…temel konu sinyal akışı için kablolar içerisinde manyetik dolayısıyla elektriksel bir yol açmak. Bu yolu açmanın bazı yöntemleri daha doğrusu adımları var. İlk adım, iletici yani kablo üzerinde manyetik güç alanı oluşturmak. High Fidelity Cables içerisinde kullanılan ileticiler yani kabloları oluşturan teller özel olarak seçiliyor. Böylelikle elektrik sinyalinin yani sesleri taşıyan sinyalin çok düzgün bir şekilde manyetik alanı takip etmesi sağlanıyor. Bunu sağlamak için her kablonun başlangıç ve bitiş noktaları manyetik kutup olarak kullanılıyor. Kablonun içerisinde de bu kutuplar arası iletimi düzgün şekilde sağlamak üzere düzenleniyor. Bu durumun kablo üzerinde ek direnç etkisi yaratmaması için işlem oldukça hassas şekilde yapılıyor. İş bununla bitmiyor. Konektörlerde de manyetik güç oluşturmak gerekiyor”

High Fidelity Magnetic RCA Adapters’ta olay aslında tam burada başlıyor. Aslında çok basit bir anlatımla bu adaptörler firmanın manyetik iletim teknolojisini içeriyor ve farklı kablolar ile birlikte çalışacak şekilde elden geçirilmiş.

Diyelim ki sisteminizde çok memnun olduğunuz kablolarınız var ve değiştirmeyi düşünmüyorsunuz veya çok az bir gelişim elde etmek için harcayacağınız tutar çok fazla. High Fidelity firmasının iddiası herhangi bir marka model kablo ile bu adaptörleri kullanarak elde ettiğiniz seste gelişim sağlayabileceğiniz. Ürün 2’li veya 4’lü setler halinde satılıyor. Eğer 2’li set satın almayı planlıyorsanız sipariş aşamasında yöne göre sipariş vermelisiniz. İsterseniz kaynak isterseniz amplifikatör yönünde sipariş verebiliyorsunuz. 4’lü sette ise her iki yön için gerekli adaptörler mevcut.Bu adaptörler sayesinde kablolarınız manyetik iletim için birer araç haline geliyor.

Kutu içeriğine göz atalım. Kutu içeriğinde 2 adet kaynak yönünde 2 adet ampli yönünde olmak üzere toplam 4 adet adaptör kullanım bilgileri ve temizlik için kullanılan özel bir kil bulunuyor. Adaptörleri bu özel kili kullanarak temizleyebiliyorsunuz. Yapacağınız çok basit aşağıda görüldüğü şekilde adaptörü elinize alarak kilin içerisine sokuyorsunuz ve tertemiz oluyor. Bu konuda bir bilgi olmamakla beraber benim tahminim manyetik akışı sağlayabilmek için de bu temizlik prosedürü önemli.

Üretici High Fidelity firmasının web sayfasına bakıldığında adaptörlerin kullanımı ile alakalı herhangi bir öneri bulamadım. Bende 3 adımda denemelerimi yapmaya karar verdim. İlk önce kaynak tarafında arkasından ampli tarafında en son olarak ise her iki yönde adaptörleri kullanmak.

Adaptörlerin üzerinde yönlerini gösteren birer ok bulunuyor.  Bu arada şunu hemen söylemeliyim eğer sisteminizin bulunduğu raf sisteminin arkası derin değilse ve cihazlarınız ile raf arasındaki mesafe az ise kullanım sırasında birazcık sorun yaşayabilirsiniz. Manyetik RCA adaptörleri yaklaşık 8cm civarında bir uzunluğa sahip. Buna kendi RCA kablolarınızın konektör boyunu da eklerseniz cihazlarınız ile rafınız arasında yaklaşık olarak 15 ila 20cm’lik bir açıklık olması gerekiyor. Aşağıdaki fotoğraf bir fikir verecektir.

İlk denemelerime kaynak yönünde adaptörleri takarak başlıyorum. CD çalarım ile ara bağlantı kablosu öncesinde manyetik adaptör takılı durumda. İlk olarak CD çalar, arkasında da pikabımı kullanıyorum. Pikabımdaki deneme sırasında  adaptörleri step up transformer ile MM pikap katı arasında kullandım. Her iki denemede de Smoke & Mirrors Percussion Ensemble‘ın ilk albümünü kullandım. Bu albümün plak baskısı CD baskısına göre çok daha başarılı onu söylemek isterim.

Özellikle plak dinletisinde ilk göze çarpan şey, detaylardaki artış oluyor. Dinamizmde de bir farklılık var. CD çalarda daha bariz pikap tarafında etki biraz daha az. Detay seviyesinde ise her iki tarafta da benzer bir durum söz konusu. Ancak burada bahsettiğim artış sisteminizde sanki bir komponenti değiştirmişsiniz gibi değil de, kablonuz sanki biraz daha pişmiş gibi. Farklı frekans bantlarında vurgular, tonlamalarda değişiklik yok veya hissedilebilir değil.

Şimdi tam ters yönde denemelerime devam ediyorum. Bu kez kaynak cihazlardan çıkan kablolar yerine amplifikatöre giriş sırasında manyetik adaptörleri konumlandırıyorum. CD çalar tarafında değişiklikler pek üzerinde konuşulacak noktada değil. Kendinizi zorlayıp odaklandıkça bazı değişiklik kırıntıları duyabilmeniz mümkün. Pikap tarafında ise bir miktar arka plan sessizliği ve dolayısıyla üst frekans detay seviyesinde artış var. Ancak bunlar çok küçük etkiler. Ampli tarafındaki adaptörleri söküp kaynak tarafında takılı halde 2 gün geçirmeye karar veriyorum. Farklı albümler ile denemelerime devam ediyorum.

Burada önemli bir tespitimi paylaşmak isterim. Manyetik adaptörleri sisteminize ilk taktığınız zaman evet belirli farklılıklar hissetseniz de, asıl etki en az bir gün takılı kaldıktan sonra daha kolay fark edilebilir hale geliyor. Sök-taklar sonucunda sadece tablonun bir kısmını görebiliyorsunuz ancak asıl değişiklik biraz sabredince ortaya çıkıyor. Bu arada kablonuzun kalitesi de çok önemli. Üst düzey bir kablo ile daha sıradan bir kablo arasında farklılıkların hissedilebilirliği noktasında büyük bir farklılık var. Ayrıca yine benim tespitlerime göre kablonun ekranlı olup olmaması etkilerin daha hissedilebilir olmasında yine bir diğer kriter. CD çalarım tarafında kullandığım ekransız kablo ile etkiler bariz şekilde azaldı. Tabii ki, farklı ekranlama seviyeleri olan kablolar ile denemeleri genişletmek mümkün olsa da, ben o denli bir çalışma içine girmiyorum…

Asıl merak ettiğim şey ise bir kablonun her iki yönüne manyetik adaptörleri taktığım zaman ortaya çıkacaklar. Farklı tarzlarda albümler kullanarak ilk adımda CD çalar tarafında denemelere başlıyorum. Adaptörleri bir gün boyunca takılı halde bıraktıktan sonra denemelere başlıyorum. Öncelikle üst frekansların detay seviyesi bariz şekilde fark etmiş gözüküyor. Dinamizm seviyesi de bir üst noktaya taşınmış. Hemen her frekans bandında çözünürlük fark etmiş durumda. Özellikle büyük orkestra müziğinde farklar daha kolay hissedilebilir halde. CD çalarıma bu kez bir DAC bağlıyorum ve denemelerimi tekrar ediyorum. DAC ile artan çözünürlüğe ek olarak manyetik adaptörlerin etkisi ile ortaya çıkan tablo çok daha tatmin edici. Hifi sistemlerde her zaman söylediğimiz kaynağın etkisi daha belirgin hale geliyor.

Pikap tarafına geçtiğim zaman ise detay seviyesindeki farklılıklar daha da etkileyici. Tabii bunda kendi sistemimdeki dijital kaynakların analog tarafa göre daha sıradan olmasının etkisi olduğunun altını çizmeliyim. Arka plan sessizliği, detay seviyesindeki artış hemen fark ediliyor. Bana sorarsanız keyifli bir albüm olarak nitelendirebileceğim “The Gil Evans Orchestra Plays the Music of Jimi Hendrix“ten “Castles Made of Sand/Foxey Lady parçasında bile farklıkları görebilmek mümkün. Hazır Jimi Hendrix çalarken albümler tabii ki havalarda uçuşmaya başlıyor. Dinamizm artışı gayet etkileyici ve keyifli!

High Fidelity Magnetic RCA Adapters satın alacaksanız farklı seçenekleriniz var, kaynak tarafı veya ampli tarafını ayrı olarak sipariş edebilmeniz mümkün. Eğer tek bir atım yapacaksanız ampli tarafını direkt pas geçerek kaynak tarafına yatırım yapmanızı öneririm. Ama ben olsam set halinde kullanımı tercih ederim çünkü tablo asıl öyle ortaya çıkıyor. Tabii ki ödenecek faturada tam iki katına çıkıyor.

Fatura demişken isterseniz son değerlendirmeye geçelim. Nisan 2016 itibari ile peşin ödeme ile 1 set yani 2 adet manyetik adaptöre ödemeniz gereken tutar KDV dahil 907 TL civarında. Eğer benim önerdiğim konfigürasyonu seçerseniz bu kez 2 set yani toplam 4 adet manyetik adaptöre ödemeniz gereken tutar KDV dahil 1.724 TL seviyesine çıkıyor. Tabii ki sisteminizde farklı kaynaklar var ise ve sök tak ile uğraşmak istiyorsanız fatura artacaktır. Bir çok okuyucumuz Hakan Bey benim sistemimdeki kabloları toplasanız bu tutarlar etmez diyeceklerdir. Ancak yazının başında dediğim gibi bu ürün sisteminde üst sınıf kablolar bulunup daha üst model bir kabloya geçmek isteyip binlerce TL para harcamak istemeyen meraklıların çok daha azını harcayarak kablolarının verimini bir üst noktaya taşımasını hedefliyor ve bana sorarsanız bunu başarıyor.

High Fidelity Magnetic RCA Adapters
Manyetik adaptörler Çift ve 4’lü set şeklinde satılıyor
Fiyat: 1 set 907 TL, 2 set 1.724 TL (Fiyatlar KDV dahil ve peşin fiyatlardır)  Daha fazla ayrıntı için tıklayınız.
Temsilci: Dükkan Hifi / www.dukkanhifi.com