Steljes Audio SA20

Stereo Mecmuası’nın yeni yayın dönemine bahar ve yaz dönemine uygun aynı zamanda eğlenceli bir ürün ile başlamak istedim. Bu yazımda geçmişte birçok ürününe bakış attığımız Steljes Audio firmasının çok fonksiyonlu SA20 radyo/bluetooth müzik çalarını inceleyeceğim. SA20 birçok özelliğe sahip bir ürün; DAB, DAB+ ve FM radyo desteği, Bluetooth üzerinden müzik çalabilme ve tam fonksiyonlu saat/alarm fonksiyonları var. Ben özellikle sayfiyede bu tarz ürünleri kullanmayı seviyorum. İstediğiniz yere taşıyabileceğiniz, boyutuna göre tatminkar ses verebilen ve ihtiyaç duyulabilecek tüm fonksiyonlara sahip olmaları sayesinde vazgeçilmez hale gelebiliyorlar. Sadece sayfiyede değil evinizde de rahatlıkla kullanabileceğiniz ürünler bunlar. Örneğin gün içinde eşiniz mutfakta kullansın akşama alarmlı saat olarak başınızın ucuna koyun. İsterseniz Steljes Audio SA20’ye yakından bakalım…

SA20 çok şık bir tasarıma sahip. Dışı ahşap kaplama olan ürünün deri görünümlü bir taşıma tutacağı var. Ürünün ön kısmı ve üstündeki kontrol bölümü ise krem renginde üretilmiş. Bir yanıyla modern bir yanıyla da retro bir tasarıma sahip. Fotoğraflarını gördüğünüz ürün, mat ceviz kaplamaya sahip ancak siyah meşe ve mat beyaz seçenekleri de bulunuyor. Ürünün ön tarafında üst kısımda renkli bir ekran, hemen altında hoparlör bulunuyor. En altta ise  Steljes Audio logosuna yer verilmiş. Bu tarz taşınabilir hoparlörlerde bence olmaz ise olmaz olan tasarım detaylarından bir tanesi olan hoparlör koruması unutulmamış. Böylelikle hoparlörünüze zarar verme olasılığınız tamamen ortadan kalkıyor.

Ürünün üst kısmında yuvarlak bir tasarıma sahip kontrollere yer verilmiş. Gayet basit ve anlaşılır tasarım sayesinde ürünün kullanımı son derece kolay. Ses ayarı, farklı kontroller, kaynak seçimi bu tuşlar sayesinde yapılıyor. Ayrıca merkezde bulunan yuvarlak kısım sayesinde ekrandaki menülerde kolaylıkla gezebiliyorsunuz. Teknik bilgilere meraklı okuyucularımız için birkaç rakam vermeyi de unutmayalım. Ürün üzerinde 2,5″ full range bir hoparlör ve 4W çıkış verebiliyor. Boyutlar ise 182 x 116 x 100mm, ağırlık ise 1.3Kg. Yani taşıması son derece kolay bir ürün…

Ürünün arka bölümünde orta kısımda radyo anteni konumlandırılmış. Teleskopik yapıdaki antenin dolayısıyla cihazın FM radyo sinyallerini alma açısından hiçbir problemi yok. Hatta şehir içinde anteni ellemeden tüm kanalları başarılı şekilde alabiliyor. Sol tarafta elektrik girişi bulunuyor. Sağda ise 3.5mm stereo analog çıkışı, 3.5mm stereo kulaklık çıkışı ve 3.5mm stereo giriş bulunuyor. Bu çıkışlar sayesinde örneğin hifi sisteminizde eğer yok ise radyo dinleyeceğiniz zaman SA20’yi sisteminize bağlayablir veya daha fazla güç istediğinizde daha kuvvetli bir hoparlöre hatta ampliye çıkış verebilirsiniz.

Ürünün bence en önemli özelliklerinden bir tanesi şarj edilebilir bataryaya sahip olması. Üründe uzun kullanımda bile herhangi bir ısınma gözlemlemedim.

Siz, cihazı kutu içeriğinde gelen adaptör ile kullanırken piller şarj ediliyor. Cihazı elektrik adaptörü olmadan kullanmak istediğimizde pil bölümündeki minik bir siviç sayesinde pilleri aktive edebiliyorsunuz. Bu sayede ürünün kullanım alanları bir anda sonsuz hale geliyor. İster bahçeye çıkartın ister plaja yanınızda götürün! Memleketin birçok yerinde hala soğuklar hüküm sürerken yazdan plajdan bahsetmem biraz garip gelebilir. Bizler Nisan’ın gelmesiyle beraber deniz sezonunu açtığımız için yaz bizim için başladı sayılır. Hatta bizim ufaklı bile Mayıs itibarı ile denize girdi :)

Cihazı ekranından hemen her ayarı yapabilmeniz mümkün. Saat, tarih alarm ayarları, ekolayzır gibi cihazın ses kalitesi ile tüm ayarları bu ekranı ve yukarıdaki kontrolleri kullanarak yapabilmek mümkün. Alarm ayarları demişken isterseniz radyo yayını ile uyandırma gibi seçeneklerin olması da iyi bir özellik.  Ben oldum olası snooze denilen o garip sesler ile uyanmaktan nefret ederim. Hoş uzun zamandır ufaklığın yaygaralarından, uyku ve uyanmak gibi kavramlar konusunda karmaşa yaşadığımız için müzik ile uyanma falan benim için tatlı bir hayal maalesef. Neyse… DAB yayınına denk gelirseniz çalan şarkının kapağına kadar tüm bilgiler bu ekrana geliyor. Ayrıca cihaz ile alakalı tüm bilgiler yine bu ekran vasıtası ile görülebiliyor. Ekranın parlaklık düzeyini de ayarlayabildiğinizi unutmadan ekleyeyim…

Gelelim ses konusuna. Maalesef Türkiye’de DAB ve DAB+ yayınları sınırlı olduğundan bu özelliği layıki ile kullanabilmek mümkün değil. Ancak klasik FM radyo özelliği emrinize amade. Cihazın FM radyo özelliği özellikle şehir içinde çok başarılı. Oturduğum yerde radyo sinyallerinin iyi olması sebebi ile anteni hiç çıkartmadan evin herhangi bir yerinde istediğim her radyoyu dinleyebildim. Bizim evimizde radyoya meraklı olan kişi eşim olduğu için radyo konusuna özellikle kendisi odaklandı. Şehir dışında veya sinyalin daha az olduğu yerlerde ise anten ile başarılı sonuç alabiliyorsunuz. Radyo istasyonlarını ister manuel ister otomatik şekilde bulabiliyor, 10 adet istasyonu hafızaya alabiliyorsunuz. Bu arada radyo yayınında zayıflık veya sorun varsa birkaç ayar seçeneği ile daha dinlenebilir hale getirebilmek mümkün.

Cihazın opsiyonel özelliklerinden bir tanesi ise cep telefonu veya tabletinizi SA20’ye 3,5mm kablo ile bağlamak. Aslında bu özellik bana sorarsanız çok önemli bir özellik. Bunun en önemli sebebi telefon ve dolayısıyla diğer cihazların Bluetooth bağlantı ile harcadıkları enerji ile klasik analog bağlantı ile harcadıkları enerji arasında muazzam bir fark olması. Tamam yanınızda bir kablo taşımanın hayatı kolaylaştırmadığını kabul ediyorum. Ancak sözgelimi elektrik kullanamayacağınız bir yerde daha uzun zaman müzik dinlemek isterseniz klasik bağlantı kesinlikle tercih edilesi.

Cihazın asıl ilgi çekici ve çok kullanılacak özelliği ise malum Bluetooth bağlantı özelliği. Bu sayede telefon, tablet hatta bilgisayarınızdan internet radyolarından tutun, Spotify,  Deezer gibi stream servislerine kadar istediğiniz kaynaklardan müzik dinleyebilmenizin önü açılıyor. Bunun yanında cihazlarınızın içerisinde bulunan müzik dosyalarınızı arzu ettiğiniz programlar ile SA20’ye gönderebilmeniz mümkün. Cihazın Bluetooth bağlantısı ise yeni nesil cihazlarda olduğu gibi son derece kolay şekilde kurulabiliyor ve saniyeler içerisinde müzik dinlemeye başlayabiliyorsunuz.

Gelelim ses kalitesine. Öncelikle şunu söylemem lazım, bu tarz cihazlar tam anlamı ile taşınabilir bir hifi cihazı değiller. Ben bunlara eğlencelik cihazlar diyorum. Ancak bunların eğlencelik olması üç kuruşa satılan ne idüğü belirsiz cihazlardaki karşımıza çıkan arap saçı gibi ses performansı ile kıyaslanmamalı. Belirli bir kalitenin üzerinde sizi tatmin edebilen bir ses deneyimi sunuyorlar. Tabii ki son yıllarda kablosuz müzik pazarı büyüdü ve sonu gelmeyen seçenekler arasında ciddi iddialı ürünlerde bulunuyor. Steljes Audio SA20 bu noktada böylesine iddialı bir cihaz değil. Tamamen eğlence ve kolay kullanıma odaklanmış ses konusunda da tatminkar bir cihaz ve bu deneyimi size sunuyor. Firmanın daha iddialı SA60 gibi modelleri de mevcut. Onları da ilerleyen günlerde mercek altına alacağız.


Gelelim son sözlere. Steljes Audio SA20 harika tasarımı ve tatminkar ses kalitesi ile beğenimi kazandı. Ahşap ile krem renginin uyumu, deri taşıma tutacağı, kolay kullanımı ve anlaşılır menüleri ile kullanım deneyimi anlamında tam puanı hak ediyor. Fiyatına gelirsek KDV dahil yaklaşık 860TL’lik tutar teknoloji marketlerinde satılan Uzakdoğu menşeili ürünlere bakarsanız çok pahalı iken, benzer kalitede daha bilindik markaların ürünlerine göre daha ucuz. Yani hangi noktadan baktığınız çok önemli. Bu tarz bir ürün almak isteyen ve gerek yapım gerekse de ses konusunda “iyi” bir şey almak isteyen meraklıların göz atabileceği bir ürün olmuş. Ürün her zamanki gibi Sigma Ses tarafından hazırlanmış ayrıntılı Türkçe kılavuz ile geliyor. Bu arada ürünü online satın almak isterseniz Sigma Ses’in online mağazasına da bakış atabilirsiniz. Daha da iyi bir cihaza ilgi duyanlar bu modelin ağabeyi olan SA60 incelmesini bekleyebilirler.

Steljes Audio SA20
Taşınabilir DAB/DAB+/FM/Bluetooth Radyo, iki ayrı alarm kurulabilme özelliği, siyah meşe, mat beyaz ve mat ceviz renk seçenekleri. Özellikler: DAB/DAB+/FM Radyo DAB/DAB+ – FM Radyo seçeneklerinin her biri için 10ar adet belleğe alınabilir ön tercih (preset) Bluetooth alıcı Saat/Alarm/Uyku işlevleri TFT Renkli gösterge ,5″ tam yelpaze hoparlör / 4W çıkış 3.5mm stereo analog çıkışı 3.5mm stereo kulaklık çıkışı 3.5mm stereo giriş Şarj edilebilir bataryalı Harici besleme birimi ile birlikte Boyutlar: 182 x 116 x 100mm – Ağırlık: 1.3Kg
Fiyat: 170 Euro (KDV Hariç) Mayıs 2017 itibarı ile
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com