Ülkemize yeni giren bir firma olan High Fidelity Cables’ın CT-1 hoparlör kablosu ve CT-1 ara bağlantı kablolarını mercek altına almaya çalışacağım. Hemen her büyük kablo üreticisinin kendi kablolarında kullandığı ve çoğu zaman benzersiz olduğunu iddia ettikleri teknolojiler var. High Fidelity Cables firması ürünlerinde de ilginç bir teknoloji kullanılıyor ve bu konuda patentlere sahipler. Kablolarda kullanılan teknoloji kağıt üzerinde gerçekten çok ilginç duruyor. İsterseniz çok teknik detaya girmeden bu teknolojilere bir bakış atalım.
“Manyetik iletim” teknolojisi Amerikalı “Magnetic Innovations LLC” adlı bir firma tarafından geliştirilerek patentlenmiş. Bu firma havacılık, otomotiv, tıp ve diğer endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere ve klasik kablo üzerinden sinyal aktarımına gelişmiş bir alternatif sunmak üzere “Manyetik iletim” teknolojisini geliştirmiş. Firmanın kurucularından Rick Schultz bu teknolojiyi hifi alanına uyarlamış. Rick Schultz ismi bana yabancı gelmemişti kısa bir araştırma sonucunda bir ara ilginç kabloları ile yabancı hifi platformlarında denk geldiğim Virtual Dynamics firması için çalışmış. İlerleyen yıllarda High Fidelity Cables firması ile “Manyetik iletim” teknolojisini kullanarak bugün mercek altına almaya çalışacağım ürünleri üretmiş.
“Manyetik iletim”in kablolar konusunda bazı avantajlar getirdiği iddia ediliyor. Buradaki temel konu sinyal akışı için kablolar içerisinde manyetik dolayısıyla elektriksel bir yol açmak. Bu yolu açmanın bazı yöntemleri daha doğrusu adımları var. İlk adım, iletici yani kablo üzerinde manyetik güç alanı oluşturmak. High Fidelity Cables içerisinde kullanılan ileticiler yani kabloları oluşturan teller özel olarak seçiliyor. Böylelikle elektrik sinyalinin yani sesleri taşıyan sinyalin çok düzgün bir şekilde manyetik lanı takip etmesi sağlanıyor. Bunu sağlamak için her kablonun başlangıç ve bitiş noktaları manyetik kutup olarak kullanılıyor. Kablonun içerisinde de bu kutuplar arası iletimi düzgün şekilde sağlamak üzere düzenleniyor. Bu durumun kablo üzerinde ek direnç etkisi yaratmaması için işlem oldukça hassas şekilde yapılıyor. İş bununla bitmiyor. Konektörlerde de manyetik güç oluşturmak gerekiyor.
Firma bunu sağlamak için PinLok isimli gerçekten benzerini görmediğim çok ilginç bir konektör geliştirmiş. CT-1 özel bir şekilde tasarlanıp özel bir alaşımla üretildiğinden, bu konektörler kablolara takıldığı an tamamen mıknatıslanmış hale geliyor ve bu bir manyetik alan oluşturuyor. High Fidelity Cables yazılan çizilenlere göre PinLok’ta standart bir konektörün onlarca kat fazlası parça kullanıyor, neredeyse 55 adet parça. Bu konektörler gerçekten hem çok farklılar hemde boylarından beklenmeyecek kadar ağırlar. Hem konektörlerin içerisinde hemde dışlarında bir çok malzeme kullanılmış, farklı alaşım ve polimerler.
Daha fazla ayrıntıya girmeden konuyu şöyle özetleyelim; High Fidelity Cables herhangi bir kablonun içerisinde iletkenler ile yapılan sinyal aktarımını alıp onu manyetik alan oluşturulmuş bir iletken içerisinden aktarıyor. Bu manyetik alan sinyalin büyük bir doğrulukla kablo içerisinde akmasını sağlıyor, böylelikle kayıplar ve kabloların bilinen dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Firma bunun için kabloyu oluşturan tüm bileşenleri yeniden ele alıp özgün tasarımlar yapmış.
Kablolar elime ulaştığında ilk bakışta dikkatimi çeken şey kabloların oldukça iyi şekilde ekranlanmış olması hem ara bağlantı konektörlerini hemde hoparlör kablosunda spade ve banana uçların şimdiye kadar görmediğim kadar özenli ve farklı olmasıydı. Kabloları elinize alınca özellikle konektörlerin ağırlığı kendini hemen fark ettiriyordu. Bir diğer ilginç nokta özellikle konektörlerin bir nevi mıknatıs etkisi olduğu idi. Sistemimde ana kaynak pikap olduğu ve böylesine manyetik etki oluşturabilecek kabloları sisteme takmadan önce işim iş dedim kendi kendime. Hem düşük güçlü vakum tüplü bir ampli kullanan hemde sisteminde pikap olanların bilebileceği üzere bu tarz manyetik etkilerin sonucunda elde ettiğiniz şey bol bol trafo gürültüsü ve hum olacaktır. Biraz korkarak ilk bağlantıları yaptım. Pre-amplifikatörüm ile amplifikatörüm arasına CT-1 Enhanced ara bağlantı kablosunu taktım eş zamanlı olarak hoparlör kabloları da sistemdeki yerlerini aldılar.
Artık denemeye hazırdım! Hemen pikabıma bir plak koyup dinlemeye başladım. En ufak bir sıkıntı yaşamadığım gibi kabloların farklı bir işler yaptığını gördüm. Elimde tek bir ara bağlantı kablo olduğundan denemelerimde CD çalarımdan Matrix X-Sabre DAC’a koaksiyel çıkış alıp DAC’ı direkt amplifikatörüme bağladım. Ayrıca CD çalarımı yine direkt olarak amplifikatörüme bağladım. Bir ara her iki kabloyu ayrı ayrı değerlendireyim diye de düşündüm ancak her iki kabloyu beraber dinleyince ayrılmaz birer ikili olduklarını görüyorsunuz ve ayrı ayrı deneme yapma fikrinden vazgeçiyorsunuz. Baştan uyarayım bu kablolardan bir tanesini sisteminize eklediğiniz zaman diğerini de almak isteyeceksiniz. Yani masrafa gireceksiniz!
Bir yorum ekleyin