HRT Linestreamer +

Bu yazımda farklı bir ihtiyaca yönelik fiyat performansı yüksek bir ürünü mercek altına almak istiyorum. Stereo Mecmuası’nın dijital kaynaklar bölümünde onlarca DAC yani dijital analog çevirici incelemesi var. Bu defa ADC yani analog dijital çeviricilerden bahsedeceğim sizlere. Bahsedeceğim ürün HRT markasının “Linestreamer+” modeli. HRT firmasının geçmişte bir çok DAC’ını Stereo Mecmuası’na konuk etmiş ve yakından tanımıştık. Bu kez bambaşka bir dünyaya doğru yelken açıyoruz.

ADC’leri neden kullanırız konusu ile başlayalım. Çok basit anlatımla elimizdeki analog kaynaklardan yani pikap, kasetçalar, makara teyp ve benzerlerindeki veriyi yani müzik dosyalarını dijitalleştirmek için kullanıyoruz  analog dijital çeviricileri. Buna ne gerek var diye sorarsanız, birinci amaç -tabii bence- değerli medyanızı dijitalleştirip koruma altına almak. Bu bir plak olabileceği gibi, eski ve nadide bir kasette olabilir. Tabii eşinizde dostunuzda olan medyayı kendiniz için bir kopyasını çıkartmak bir diğer amaç olabilir. Liste kişisel ihtiyaçlara göre uzayabilir..

HRT Linestreamer + son derece basit yapıda bir cihaz. Cihazın bir yüzünde kaynak girişleri bulunuyor. Bu girişlerin her birinin yan tarafında birer kırmızı ışık var. Bu ışıklar cihaz eğer çok fazla gain ile beslendiğinde yani basitçe ses seviyesi fazla açıksa uyarı amacı ile yanıyor. Eskiden kasetçalar ve makara teyplerde kullandığımız kayıt seviyesi gözleme ışıkları ile birebir yapıdalar.

Cihazın arka tarafında ise asenkron yapıdaki USB çıkışı bulunuyor. LineStreamer+ ADC’yi bilgisayarınıza bağladıktan sonra kayıt programını açıp ayarlamaları yaptığınızda bu bölümdeki ışıklar ile o anda kullanmakta olduğunuz örnekleme oranlarını görebiliyorsunuz. Seçenekleriniz 32k, 44k1, 48k, 88k2, ve 96k şeklinde. Cihazın herhangi bir elektrik girişi bulunmuyor. Gücünü USB kablo vasıtası ile bağladığınız bilgisayardan alıyor. HRT ürünlerinin neredeyse tamamında oldığu gibi Native AudioClass 1. sürücüleri sayesinde herhangi bir sürücü kurma ihtiyacınız yok. Windows ve MAC işletim sistemleri kurulu bilgisayarlarda kurulum bir dakikanın altında sürüyor.

Kurulumu yaptıktan sonra makara teyp ve kasetçalarınızın çıkışlarını direkt olarak LineStreamer+’a bağlamanız yeterli. Pikap kullanacaksanız pikap pre-amplinizden çıkış alacaksınız. İşte tam bu noktada yani bağlantıları yapıp kayda hazır hale geldiğimizde ihtiyacımız olan şey bir yazılım. Bu noktada kullanılabilecek en iyi yazılım açık kaynak kodlu “Audacity” yazılımı.

Audacity, Windows ve MAC işletim sistemlerine destek veren (Tabii ki Linux’ta var ama HRT uyumlu değil) özgür, açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım. Yazılımın en önemli özelliği hem kayıt özelliğinin olması hemde düzenleme imkanı sunabilmesi. Bunun yanında üçüncü parti eklenti desteği sayesinde özel bileşenleri kurabilmek mümkün. Örneğin plak kayıtlarında dip sesi yok edebilen özel efektler gibi bir çok bileşeni kütüphanenize eklemeniz mümkün. Zaten ilerleyen haftalarda bu yazılım ile alakalı temel bir rehber yayınlamayı planlıyoruz.

HRT Linestreamer+ özel bir ihtiyaca yönelik bir ürün aslında bir araç demek doğru bile olabilir. Yapacağınız dijitalleştirmenin sonucu sizin kullanacağınız yazılıma hakim olmanız ile direkt olarak alakalı, ADC cihazı ise bir nevi basamak oluşturuyor diyebiliriz. Alışana kadar bol bol deneme yapmak gerekecek ancak belirli bir kaliteyi oturttuğunuzda işlerin daha hızlı ve kolay yürüdüğünü göreceksiniz. Şubat itibarı ile yaklaşık 1.000TL’lik fiyat etiketi olan ürün bu tarz bir ihtiyacı olan meraklıların fiyat kalite oranı yüksek olması sebebi ile birinci tercihi olma potansiyeline sahip.

HRT Linestreamer +
full Scale Sensitivity 2.25 Volts RMS Input Impedance 5k Ohm Frequency Response (20 Hz / 20 kHz) +0 / -.4 dB S/N Ratio (DC to 30 kHz) 104 dB S/N Ratio (A-weighted) 109 dB THD+N (1 kHz Full Scale) .003% THD+N (1kHz -20 dB) .001% Jitter contribution (DC to 30 kHz) > 130 dB below full scale Indicators peak, sample rate & mute Sample Rate up to 96 kHz Bit Depth 24 bit USB transfer protocol asynchronous Power Requirements (bus powered) 450 mA Dimensions 2.9″ x 2.4″ x 5.8″
Fiyat: 1.032,50 TL (KDV Dahi) Şubat 2015 itibarı ile / online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

Tags: