Steljes Audio NS1


Bugün sizlere ürünleri ülkemizde satışa sunulan yepyeni bir firma olan Steljes Audio’nun NS1 modeli aktif hoparlör sistemini tanıtmak istiyorum. İngiliz firma, Steljes Limited adı altında 1987 yılında kurulmuş. Steljes Audio bu firmanın çatısı altında tüketici ürünleri üretip meraklılara sunan bir alt firma. Üretici çok yeni olduğu için internet üzerinde çok fazla yazı bulamayabilirsiniz. Hazır ülkemize gelmişken hemen bir çift tedarik edip bu markayı sizlerle tanıştırmak istedim. Bu hoparlörün ağabeyi olan NS3 ile alakalı bir diğer yazıyı yakın zamanda sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Stereo Mecmuası’nı sıkı takip eden dostlarımız aktif monitör ve hoparlör sistemlerine karşı özel bir ilgim olduğunu biliyorlardır. Bu tarz hoparlörler, hem yer kazanmak, hem derli toplu olmaları hemde göreceli ekonomik fiyat etiketleri gibi faktörler sebebi ile ben dahil birçok meraklıyı kendilerine çekiyorlar. Bir üniversite öğrencisi veya bütçesi düşük bir meraklı bu tarz hoparlörler ile çok makul fiyatlara keyifli sistemler kurabildikleri gibi, benim gibi farklı oda veya ofislerinde ikinci sistemlerini bu tarz hoparlörler üzerine kuruyorlar. Bunun yanında aralarında benim de olduğum bir grup meraklı masaüstü bilgisayar sistemlerinde tüketici elektroniği firmalarının “berbat” hoparlörleri yerine daha iyi çalan ancak çok fazla da yer kaplamayan aktif sistemler istiyorlar. Steljes Audio NS1 tam bu noktada benim radarıma takıldı.

NS1 hoparlör 155 x 105 x 135mm boyutları ile son derece makul ölçülerde bir hoparlör sistemi. Genelde herkesin kullandığı standart boyutlardaki bilgisayar masalarında kendisine kolaylıkla yer bulabilecek bir boyutta. Ayrıca küçük metrajlı bir oda içerisinde de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Tüm kenarların yuvarlatılmış olduğu hoparlörler böylelikle daha da küçük bir profile sahip oldukları algısını yaratıyor. 7 adet farklı renk seçeneği sunulan hoparlörlerin tamamı piyano lake cilaya sahip. Kutudan çıkartığınızda sizi etkileyeceğine emin olabilirsiniz. Sigma Ses tarafından bana kırmızı rengi gönderildi. Çok da güzeller doğrusu!

Steljes Audio NS1 hoparlör sistemi gücünü kanal başı 35W güç üretebilen “D” sınıfı bir amplifikatörden alıyor. Tahmin edeceğiniz üzere amplifikatör bir hoparlör içerisine yerleştirilmiş durumda. İki yollu hoparlörler üzerinde 3″ camlifi örgülü konili bas/orta sürücü ve  1″ yumuşak kubbe tiz sürücü bulunuyor. Tiz sürücülere ayrılan yuva etrafında metalden çekilen kontur ön panelin şıklığına olumlu etki yapmış. Hoparlörlerin herhangi bir toz koruma kapağı bulunmadığını ekleyeyim unutmadan. Ampli bulunan hoparlörün sağ alt bölümündeki ışık  haricinde herhangi bir düğme veya kontrol bulunmuyor NS1’de…

Hoparlörlerin arka tasarımları aktif monitörlerde görmeye alıştığımız türden. Bir hoparlör içerisine amplifikatör yerleştirilmiş. Diğer hoparlör ise bir çift konektör ile ampli olan çifte bağlanarak gücünü alıyor. Bu hoparlör üzerinde diğer hoparlöre bağlantı hariç herhangi bir giriş ve çıkış bulunmamakta. Ana hoparlörde ise üst kısımda ses kontrol düğmesi ve diğer hoparlöre güç göndermek için bir çift konektör bulunuyor. Bunun hemen altında subwoofer çıkışı ve 3,5mm giriş bağlantısı bulunuyor. En alt kısımda ise adaptör girişi mevcut. Hoparlörün bas refleks portu en alta yerleştirilmiş. Gerek adaptör gerekse de amplifikatörü içeren hoparlörde herhangi bir ısınma tespit etmedim. Gerekli tüm bağlantı kabloları kutu içeriğine dahil edilmiş. Ayrıca hoparlörlerin ön tarafını biraz yükseltmek için 4 adet plastik ayak kutu içeriğine dahil edilmiş. Bunun yanında hoparlör kablosuna takmak isterseniz 4 adet banana bağlantı konektörü de kutu içeriğinde bulunuyor. Kutu içeriği gayet zengin..

Tabii ki bir çok aktif hoparlör incelemesinde yazdığım gibi, ses kontrolünün arka bölümde olması dezavantaj. Sıkışık masalarda bu durum sıkıntı yaratabilir. Eksi puan hanesine ekleyelim…

Hoparlörün en ilginç özelliği ise dahili Bluetooth bağlantısı desteğine sahip olması. apt-X standardını destekleyen bu bağlantı sayesinde kablosuz olarak cep telefonu, tablet ve hatta bilgisayarınızı hoparlörlerinize bağlayabilmeniz mümkün. Standart bağlantı prosedürünü takip ederek saniyeler içerisinde kurulan Bluetooth bağlantısı denediğim hem iOS, hemde Android cihazlarda sorunsuz çalıştı. Aynı şekilde Windows üzerinde de çok kısa sürede bağlantı yapabilmeniz mümkün.

Ben iki farklı senaryoda hoparlörleri denedim. Birinci senaryoda NS1’leri bilgisayar sistemimin yanına kurarak günlük işlerimi yaparken müzik dinledim ve oyun oynarken yine bu hoparlörleri kullandım. İkinci senaryoda ise salonda küçük bir kurulum yaptım. Bu kurulumda genel olarak taşınabilir cihazlarımı kullandım.

İlk olarak masaüstü denemeleri ile başlayalım. Hemen her aktif hoparlörde olduğu gibi konumlandırma konusuna dikkat ederseniz daha iyi performans elde edeceksiniz. Aslında yapacağınız şey çok basit. Tiz sürücülerin kulağınızı nişan alacağı bir konumlandırma yapacaksınız. Bu konuda ayrıntılı bir rehber yayınlamıştım. Arzu ederseniz bir bakış atabilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman hoparlörün sahnesinin önünüzde oluşacağını göreceksiniz ki, Steljes Audio NS1  bu konuda çok başarılı.

İlk denemelerimi bilgisayar oyunları ile yapıyorum. Tabii ki sıkı oyuncuların hoparlörlerinden beklentileri daha farklı olacaktır. Ben daha çok “casual” dediğimiz tarzda meraklıları gözönüne alarak yorum yapacağım. Açıkçası diyalog bölümlerinin tam ortadan sunulması ve detay seviyesi oldukça hoşuma gitti. Tabii ki bol patlamalı veya oraya buraya ateş ettiğiniz sahnelerde biraz daha yoğun bir bas etkisi isteyebilirsiniz. Bu noktada eğer imkan var ise hoparlörleri bir miktar arka duvara yaklaştırmak avantaj sağlayacaktır. Ayrıca subwoofer eklemekte olası. Şahsen ben detay seviyesini daha fazla önemsiyorum ve bu konuda Steljes Audio NS1 ‘i başarılı buldum. Oyun konusu benim için birincil öncelik değil, beklentilerimi karşılıyor NS1…

Masa üzerindeki bilgisayar sistemlerinden film seyrederken ise tıpkı oyunda olduğu gibi belki biraz daha fazla bas arayanlar olacaktır. Özellikle aksiyon ve/veya savaş filmi sevenler açısından eğer çok yoğun beklentileri var ise sizi tatmin etmeyecektir. Sadece Steljes Audio NS1 değil bu segmentteki hemen her hoparlör için benzer bir durum söz konusu. Ancak diyaloglara odaklanmak isteyen, olayın içerisine dahil olmak isteyen meraklıları tatmin edecektir. Benim seyretmeyi sevdiğim filmler genelde arka planda yoğun müzikle desteklenmiş diyalog ağırlıklı filmler olduğu için beklentilerimi karşıladı. Müzik videoları seyredecekseniz, müzik dinlerken yazdığım yorumlara bakmanız daha faydalı olur…

İş müziğe geldiği zaman ise oldukça keyifli bir tablo var. Hemen her tarz müziği dinlerken boyutlarına bakıp almayı tahmin edemeyeceğiniz bir çözünürlük elde ediyorsunuz. Uç noktada elektronik müzik tarzları hariç, alt frekansların eksikliği diye bir şey söz konusu bile değil. Tabii ki bunu yazarken hoparlörün boyutu ve bulunduğu segmenti göz önüne alarak yazıyorum. Handel’in “Dixit Dominus”unu dinlerken daha ilk hareketteki kilise orgunu olması gerektiği gibi sunmasını beklemeyin bu ufaklıklardan.

Ancak işin içerisine küçük formasyonlar, vokal ağırlıklı tarzlar girmeye başladığı zaman işin rengi değişiyor ve Steljes Audio NS1 gerçekten başarılı bir performans sunuyor. Örneğin özel olarak bir solo piyano albümü dinlediğimde detay seviyesinini tahminimden daha iyi olduğunu ve sunumun son derece keyifli olduğunu gördüm. Benim son dönemlerdeki obsesyon albümlerimden Cage: Music for an Aquatic Ballet; Music for Carillon No. 6da detay seviyesi gayet tatmin edici. Albümün oldukça farklı ses efektlerine ve kayıt tekniklerine sahip olduğunu söylemeliyim. Bu albümü bir çok farklı sistemde dinlediğim için artık neredeyse hangi dakika nereye dikkat edileceğini ezbere biliyorum. Steljes Audio NS1 ile hiç fena olmayan bir detay seviyesi ve sahne etkisi elde ediyorum.

Bilgisayarlarımızın yan tarafına konumlandırdığımız bu minik hoparlörler,  gerçekten harika işler yapıyor hatta boyundan büyük işlere imza atabiliyorlar. Söz gelimi, geçtiğimiz haftalarda sırf meraktan kurcaladığım meşhur Logitech firmasının Z623THX hoparlör setinin yanında Steljes Audio NS1’i koyarsanız, yaklaşık 800TL’lik bir hoparlör setinin, bir subwoofer’a sahip olmasına ve THX sertifikasına rağmen sıradan bir albümde bile kulaklarınızı “yaktığını” görebilirsiniz. İşte bu tarz minik aktif hoparlörler burada imdadımıza yetişiyor. Belki evimizde salonlarımızda kurulu sistemlerin performansına yaklaşamıyorlar bile, ancak bizleri,  laptoplarımızın berbat hoparlörleri veya amiyane tabiri ile tomarla paraya satılan  Z623THX gibi sözüm ona hoparlörlerin çirkin seslerinden kurtarıyorlar…

Tabii ki bilgisayarınızdan çaldığınız medyanın kalitesine göre performans etkileniyor. Daha iyi ve yüksek çözünürlüklü kayıtlar ile daha iyi sonuçlar elde ediyorsunuz. Bilgisayarınıza bağlı ses kartı iyiyse veya benim gibi ayrı bir DAC kullanıyorsanız bu bir nevi performans çarpanı olarak etki ediyor. Söz gelimi benim çok sevdiğim albümlerden bir tanesi olan Miles Davis’ten Bitches Brew‘ı bilgisayarın ses kartı üzerinden arkasından ise iFi Nano DSD  kullanarak çaldığımda albümün açılış parçası “Pharaoh’s Dance”in daha açılış notalarında farklılık hemen fark ediliyor. Alt frekans performansı da bir anda değişiyor. Denemelerimi burada bırakmayıp şu sıralar bilgisayar odamda kurulu olan EMT 948 pikabı da Steljes Audio NS1’e bağlayarak yine aynı albümün plağını çalıyorum. Fark muazzam. Tabii burada mantıksız bir şeylerde yok değil, pikabın ucundaki iğne 3.300 Dolar + KDV fiyat etiketli Miyajima Laboratory Kansui. Pikabın fiyatını falan hiç yazmaya gerek yok. Buradaki amaç hoparlörün son noktada ne yapabileceğini görmek. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, ortadaki tablo gayet tatmin edici. Gerek hoparlörün boyutlarını gerekse de tutarını düşünür isek…

Eğer Steljes Audio NS1’i bilgisayar sisteminizin yanı başında kullanıyorsanız kablosuz bağlantı tercihi olan Bluetooth yerine kablolu bağlantıyı tercih etmelisiniz. Bunun da denemelerini yaptım. Aynı albümü veya şarkıyı her iki yöntemi kullanarak hoparlöre gönderdiğinizde çözünürlük seviyesi arttıkça aradaki farklar da belirginleşmeye başlıyor özellikle de üst frekanslarda hemen tespit ediyorsunuz durumu. Hatta standart bir MP3 dosyasında bile benim tercihim çoğu zaman kablolu bağlantıdan yana olurdu. Tabii ki 50 ila 100TL aralığında daha iyi bir ara bağlantı kablosu ile bir miktar daha kazanım elde edebilirsiniz. Benim elimde giriş seviyesi olmayan bir kablo vardı, bu yüzden denemelerimi bu kablo ile yaptım. Gerçekten fark ediyor. Ancak benim kadar abartmanıza gerek yok, iyi ekranlanmış bilindik bir markadan düzgün konektörlere sahip bir kablo gayet güzel iş görecektir.

Gelelim ikinci kullanım senaryosuna. İkinci senaryoda salonun bir köşesine Steljes Audio NS1’leri yerleştirerek denemelerimi yaptım. ProJect’in giriş seviyesi Debut modelini bağladım. Bu durumdaki dinletilerimde tespitlerim şu şekilde. Eğer dinleme mekanınız küçük ise ve dinleme mesafeniz kısa ise Steljes Audio NS1 sizi mutlu edebilir. Ancak dinleme mesafeniz arttıkça hoparlörün etkisi de doğru orantılı olarak azalıyor. Diyelim ki, orta büyüklükteki ofisiniz için bir alternatif arıyorsunuz. Bu durumda ben olsam daha büyük boyutlu NS3 modeline yönelirim. Bu durumda ödemeniz gereken tutar yani fiyat farkı 70 Euro+KDV olacaktır. Ancak hepimiz öğrenci olduk, daha kısıtlı bütçelerde hareket ettik. Böyle bir konumda aradaki fiyat farkını vermek istemeyebilirsiniz. Söz gelimi giriş seviyesi bir pikap ve küçük bir oda da gayet güzel yaşayabilirsiniz NS1 ile.

Günlük kullanım senaryosunda ise kablolu bağlantı yerine tamamen Bluetooth bağlantısına odaklandım. Bu hepimizin yaşadığı bir senaryodur. İşten evinize geldiniz ve yorgunsunuz. Cep telefonunuzdan birkaç parmak hareketi ile müzik çalmak istiyorsunuz. Söz gelimi Spotify kullanacaksınız. Bu durumlarda ses kalitesi birincil önceliğimiz olmaz. İşte bu tarz senaryolarda Steljes Audio NS1’in kablosuz bağlantı özelliği gerçekten çok işe yarıyor. İşin güzel tarafı daha fazlasını istediğiniz zaman kabloyu takabilmek elinizde. Sakın büyük markalarınkiler de dahil olmak üzere son dönemlerde popüler olan pilli Bluetooth hoparlörler ile kıyaslamaya yapmayın. Gerek stereo imajı, gerekse de ses kalitesi olarak Steljes Audio NS1  gibi klasik yapılı stereo hoparlör setleri bu konuda çok daha başarılılar. Sırf bu kullanım kolaylığı bile büyük avantaj. Ben kendi evimdeki aktif hoparlörleri Bluetooth bağlantısı ile kullanabilmek için burada bahsettiğim minik cihazı satın almıştım. Bugün muadilleri 150TL civarında satılır iken, bu özelliğin Steljes Audio NS1’in içerisinde olması da önemli bir nokta…

Steljes Audio NS1, Mayıs 2016 itibarı ile 170 Euro + KDV fiyat etiketine sahip bir aktif hoparlör seti. Bu fiyat içerisinde boyutuna göre gerçekten başarılı bir hoparlör ve aynı zamanda kablosuz müzik çalabileceğiniz bir platform satın almış oluyorsunuz. Verdiğiniz paranın karşılığında son derece sağlam üretilmiş, piyano lake cilalanmış harika renk seçeneklerine sahip son derece şık bir hoparlör sisteminiz oluyor. Kısa dinleme mesafelerinde ve iyi konumlandırma ile daha iyi performans elde edebildiğiniz, mekan büyüdükçe ve dinleme mesafesi uzadıkça etkisinin azaldığı bir hoparlör tabii ki. Benzer boyutlardaki neredeyse tüm hoparlör setleri için aynı şeyleri söyleyebilmek mümkün. Steljes Audio NS1, sınıfının lideri değil, ancak onlara oldukça yakın bir performans verebilme potansiyeline sahip. Ancak işin içerisine fiyat etiketi ve sahip olduğu ek özellikler girince, özellikle bütçesi kısıtlı okuyucularımız açısından işin rengi değişiyor. Steljes Audio NS1 benim beğendiğim bir ürün oldu. Bu arada eklemeden geçmeyeyim, her zaman olduğu gibi Sigma Ses, ürünün kutu içeriğine Türkçe kullanım kılavuzunu eklemeyi unutmamış. Sırf bunun için bile alkışı hak ediyorlar.

Steljes Audio NS1
Tablet/mobil uygulamalar ve masaüstü bilgisayarlar ile, küçük müzik kurulumları için tasarlanmış, stereo aktif hoparlör takımı, 2x35W, 3″ camlifi örgülü konili bas/orta sürücü, 1″ yumuşak kubbe tiz sürücü, 100Hz – 20kHz, D sınıfı dahili stereo yükselteç, 3,5mm Stereo örneksel (analog) giriş, Bluetooth, alt bas (subwoofer) bağlantı çıkışı, 155 x 105 x 135mm, 3,5kg,
Fiyat: 170 Euro + KDV (Mayıs 2016 itibarı ile)
Temsilci: Sigma Ses / www.sigmases.com

Bu incelemede kullanılan tüm Tintin figürleri, aksesuarları ve kitapları Figüratif Dükkan tarafından sağlanmıştır.