Dynaudio Excite X14 Bölüm 2

Kritik dinlemeye de bu saatte başlıyorum. İlk olarak hoparlörü zorlamayacak sakin, yumuşak, keyifli bir şarkı seçiyorum. Spyro Gyra’nın “In Modern Times” albümünden Groovin’ For Grover. Groove ritimlerin hâkim olduğu şarkıda bas gitar, saksafon, piyano ve baterinin oluşturduğu bütünlük ve akıcılık karşısında etkilenmemeniz mümkün değil. Her katmanı olanca net ve doğal bir şekilde duymanızın dışında hâlâ arka planda bir takım detayların gizli olduğunu keşfetmeniz insanı mutlu ediyor. Açık, tane tane bir sunum söz konusu.

Ben Harper And The Blind Boys Of Alabama’nın “There Will Be A Light” albümünü koyuyorum arkasından. Bu çok güzel bir albüm olduğu kadar kayıt açısından da ilginç bir çalışmadır. Arka planda birçok detay olmasına rağmen yanlış sistemde baslardan dolayı pek çoğu kulağınıza ulaşamadan yok olur gider. Dynaudio X14’de her şey olması gerektiği gibi. Baslar sıkı ve hızlı; tizlerin ya da orta seslerin üzerine binmiyor. “Where Could I Go” şarkısında zillerin performansı, zamanlama, piyanonun ve gitarın sesindeki doğallık ve genel olarak müzikteki sıcaklık ve akışkanlık ortalamanın çok çok üzerinde. Arka plandaki gitar amfisinden gelen hum sesi bile kulaklarınıza kadar ulaşıyor.

Coldplay’in “A Rush Of Blood To The Head” genel karakteri itibarıyla tizlerin yoğun olduğu ve bas tonlaması nedeniyle parlak ve fazla açık çalan sistemlerde insanı yoran bir albümdür. O yüzden bir sonraki adımda bu albümü tercih ediyorum. Albümün kapanış şarkısında hoparlör neredeyse kayboluyor. Chris Martin adeta odanın içinden size sesleniyor. Hoparlörün başlardaki o kutu efektinden eser yok. “Green Eyes” şarkısında gitarın kasasından gelen sesleri, penanın teller üzerindeki sürtünmesini duyuyorsunuz. Tizlerdeki çözünürlük ve kontrol öyle üst seviyedeki dinlerken sizi asla irite etmiyor. Kimi zaman basların eksikliğini bir parça hissetseniz de totalde sizi mutlu edecek bir performans söz konusu. Pırıltılı ama yormayan, en üstte bile saklı olan tiz sesleri duyabildiğiniz bir sound var karşınızda…

Son olarak sahneyi anlamak adına Mark Knopfler’ın “Screenplaying” albümünü dinlemeye başlıyorum. Knopfler’ın film müziklerinden oluşan albüm, üflemeli çalgıları, klavyeleri, derinliği ve ruhani yanıyla her zaman ilgimi çekmiştir. Eğer günlük hayattan biraz uzaklaşmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz türden bir albümdür. Excite X14, Irish Boy’da kendinizi İrlanda’da hissetmeniz için elinden geleni yapıyor. Geriye ve yukarıya doğru uzayan ziller şarkının masalsı ortamına öyle bir lezzet katıyor ki karşınızda oluşan sahneden etkilenmemeniz mümkün değil. Hem geniş hem de büyük bir sahne söz konusu. Islık, flüt, klavye, bas gitar ve davulun iç içe geçmişliği ve uyumu şapka çıkarılacak cinsten.

Özetle Dynaudio yenilediği Excite serisiyle iyi bir iş çıkarmışa benziyor. Öncelikle şunu söylemeliyim, bu hoparlördeki detay ve çözünürlük seviyesi bu fiyat skalasında sık sık rastlayabileceğiniz türden değil. Bunu kuru ve analitik olmadan başarması ise ayrıca takdir edilecek bir durum. Hatta tam tersine bir o kadar da müzikal bir hoparlör var karşınızda. Pek çok kayıt için affedici olabilen, müziğin bütünlüğünden kopmadan, herhangi bir frekans bandını öne çıkarmadan çalmayı başaran bir hoparlör Dynaudio Excite X14. Birkaç albüm hariç genel olarak doyurucu bas performansı da cabası. İnsan onunla müzik dinlerken çoğu zaman “Daha fazla ne olabilir ki” demeden geçemiyor. Doğal sesi, müzikal ve temiz tonları, detay seviyesi ve baş döndürücü tiz performansıyla kesinlikle övgüyü sonuna kadar hak ediyor. Eğer hakkını verebilecek bir amfiyle eşlersiniz size ses sisteminizin gerçek potansiyelini göstereceğinden emin olabilirsiniz. Satın alma listenizin üst sıralarına gönül rahatlığıyla yazabilirsiniz.

Yazı: Burak Meriç
Fotoğraflar Necati Ufuk Başkır / www.baskir.com

Dynaudio Excite X14
Sensitivity: 85dB (2,83V / 1m) IEC Power Handling: 150W Impedance: 8 Ohm Frequency Response (± 3 dB): 50Hz–23kHz Box Principle: Bass Reflex Rear Ported Crossover: 2 way Crossover Frequency: 1900Hz Woofer: 14cm MSP Tweeter: 28mm soft domeWeight: 6.5kg / 14lb Dimensions (W x H x D): 170 x 282 x 246mm Dimensions with feet/grill (W x H x D): 170 x 282 x 262mm
Fiyat:  1.200Euro (KDV Dahil) Stand 3x: 250Euro (KDV Dahil) (Mayıs 2017 itibarı ile)
Temsilci: Select Hifi / www.select-hifi.com

İlk Sayfaya Geçmek İçin Tıklayınız