Tannoy Revolution DC6 Bölüm III

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

Son günlerde takıntılı olduğum bir plak Son House’un Pure Pleasure tarafından yayınlanan Father Of The Delta Blues: The Complete 1965 Session albümü. Albüm 12 ila 14 Nisan 1965 tarihinde Columbia plak şirketinin New York’da bulunan stüdyolarında kaydedilmiş. Albümde seslendirilen şarkıların bir çoğu House tarafından kariyeri boyunca doldurulan 78’liklerden seçilmiş. Seçki, neredeyse tüm önemli House şarkılarını içermesi açısından zaten ilgiyi hak ediyor. Ancak şarkılardaki Son House performansı çok önemli. Öylesine bir kayıt performansı gösteriyor ki, etkilenmemek imkansız. Bazı şarkılarda 1960’larda blues’un yeniden keşfedilmesi akımında başı çeken topluluklardan Canned Heat’ten Alan Wilson’da, House’a eşlik ediyor. Wilson, müzisyenliğinin yanında müzik araştırmaları ile tanınan bir isim. Bazı şarkılarda gitarı, bazı şarkılarda armonikası ile Son House’a eşlik ediyor. Gitarla eşlik ettiği parçalar, Empire State Express, Yonder Comes My Mother, armonika ile eşlik ettikleri ise, Levee Camp Moan. Orijinal kayıtlar ise John Hammond ve Frank Driggs tarafından yapılmış. Plağın kaydı ölümcül güzellikte. Düşük güçlü Verdier ile Tannoy kombinasyonunda bile sonuçlar müthiş.

Rock dinletilerimde yakın zamanda edinerek arşivim için son yılların en büyük bombasını patlattığım (kendi adıma tabii ki) Fransız Magma topluluğunun Üdü Wüdü albümü ön plana çıktı. 1976 yılında yayınlanan albüm bir şekilde basçı Jannick Top’un solo projesi gibi görülebilir. Zaman açısından albümün büyük bölümünü Top’un besteleri kaplar. Özellikle plağın ikinci yüzünü kaplayan “De Futura”ya göz atarsak bu durumu daha iyi anlarız. Son dönemlerde kendi bloğumda bu albüme göz atmıştım. Biraz alıntı yapayım. Albümdeki ekip şu şekilde Christian Vander davul, piyano, klayve, perküsyonlar. Jannick Top – bas, üflemeli aranjmanları, vokal ve sintisayzırlar Klaus Blasquiz, vokal, perküsyon. Alain Hatot – saksafon, flüt. Patrick Gauthier – piyano, sintisayzırlar. Bernard Paganotti – bas, vokal. Stella Vander – vokaller. Lisa, Lucille Cullaz ve Catherine Szpira vokaller. Peki bu albümün bende takıntı olmasının sebebi nedir sorunun cevabını gelirsek. Albümdeki iki şarkı bu noktada ön plana çıkıyor, “Soleil d’Ork” ve “De Futura” De Futura gerçekten önemli bir nokta. Müzik eleştirmeleri tarafından progresif rock ile Zeuhl müzik arasında kurulan önemli bir köprü olmasının yanında bana göre özellikle 1980’lerde ortaya çıkan “Heavy Metal” müzik alt türleri içinde önemli bir yapı taşı. Hatta çok daha ekstrem müziklere açılan çok mühim bir kapı olarak addetmek mümkün. Albüm son derece enerjik ve bir o kadar karmaşık. Vokaller, sert riff’ler, yumuşayan korolu bölümler yani ne arasanız bulabilirsiniz. Tannoy genel performans açısından son derece başarılı ancak hoparlörün konumunu biraz geriye alarak basları arttırdığımda çok daha keyif verici. Bu durumda bir küçük hatırlatma yapmak gerekiyor hoparlörün konumlandırması son derece mühim. Aldığınızda optimum performans için bu konuda biraz mesai harcamalısınız.

Tannoy markasını yeniden Türkiye pazarında görmek güzel. Giriş seviyesinin hemen üzerinde konumlanan Revolution serisinin en küçük modeli DC6 pek ucuz bir ürün değil bunu kabul etmek lazım. 1.580TL’lik (KDV dahil) fiyat etiketi ile iddialı bir performans sunan bir hoparlör. Bunun en önemli sebebi Tannoy’a özgü “Dual Concentric” sürücüler. Klasik hoparlör sürücülerine göre farklılığı daha ilk dakika da anlaşılan bu ilginç sürücülerin kendisine özgü bir sahnesi var. Hoparlörün boyutuna göre şaşırtıcı bas performansı, yeterli detay seviyesi ile raf tipi hoparlörler pazarında ilginç bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. DC6 gerçek performansını göstermek için biraz güç istiyor. İyi bir solid-state veya push pull vakum tüplü ampli ile keyif içerisinde kullanabilmek mümkün. Tüm raf tipi hoparlörlerde olduğu gibi bilinen avantaj ve dezavantajlar DC6 içinde geçerli. Özellikle çok enstrüman/müzisyenli müzik tarzlarında herkese hitap etmeyebilir ancak küçük orkestra ve topluluk müzisyenlerinde bambaşka bir keyif söz konusu. Bu arada merak edenler için DC6’nın dahil olduğu Revolution serisinde kule tipi hoparlörlerde mevcut. İlginç sürücüleri, firmanın kendisine özgü ses rengi ile Tannoy’u yeniden ülkemizde görmek mutluluk verici.

Hakan Cezayirli

Tannoy Revolution DC6
Temsilci: Forum Audio
Fiyat: 1.580TL (KDV Dahil)

Test Sistemi
Exposure Model VIII, Verdier Triode Spirit 2A3 , TEAC CR-H500NT amplifikatör
Goldenote Koala Tube CD Çalar
Ereshkigal / Dynavector DV507MkII / Goldenote Boboli Signature

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız