Tannoy Revolution DC6 Bölüm II

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız

İlk olarak TEAC CR-H500NT ile dinletilerime başladım. Daha ilk notalardan itibaren Revolution DC6’nın farklı bir hoparlör olduğunu anlıyorsunuz. Koaksiyel sürücüler kendisine çok özgü bir sahneye sahiptir, DC6 içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Bazı kurulumlarda -özellikle kule tipi hoparlörlerin çok küçük odalarda kullanıldığı durumlarda- hoparlörlerin sürücülerini ayrı ayrı duyarsınız. DC6’da bunun tam tersi bir durum var, hoparlörü nereye koyarsanız koyun, sürücüleri ayrık şekilde duymak mümkün değil. Bu da dinletileri çok farklı hale getiriyor. Tannoy bu küçük monitörde bas refleks portunu kabinin arka bölümüne yerleştirmiş. Konumlandırma sırasında hoparlörünüzü kendi zevkinize göre yerleştirmek bas performansı açısından belirleyici oluyor. Ben genelde duvardan yarım ila bir metre arasında en keyif aldığım performansı aldım. Bas demişken, hoparlör küçük forumuna rağmen son derece başarılı bir bas performansına sahip. Bazı küçük monitörleri dinleyen okuyucularımız bu şaşırtıcı durumu eminim ki kendi kulakları ile duymuşlardır. Tannoy DC6 tam olarak bu sınıfın içerisinde yer alıyor.

Dinletiler sırasında ağırlıklı olarak plak dinlemeye karar verdim. Son dönemlerde AK Müzik, EMI ve Ekinoks Müzik çok güzel plaklar ithal ettiler ülkemize. Hal böyle olunca asıl ağırlık plaklarda oldu. Tabii bunun yanında Dynavector DV507 pikap kolunu da test için hazırlamak daha kolay oldu.

Dinletilerim sırasında dayanamayıp Verdier Triode Spirit 2A3 amplifikatörümü de devreye soktum. Bu harika amplifikatör 2A3 tüplerle donatılmış ve sadece 3W gücünde. Tannoy ile çok başarılı bir performans ortaya koydu. Ancak amplinin gücü daha fazla olsa çok daha fazla keyif alacağıma eminim. Sonuçta single ended triode (SET) ampliler ile kullanıma uygun değil tabii ki DC6’lar. Ancak güzel bir push pull ampli ile ortaya keyifli sonuçlar çıkacağı belli.

Dinletilerim sırasında ön plana çıkan bazı albümler şu şekilde;

Body And Soul, Billie Holiday’in 1957 yılı albümü. Kariyerinin dördüncü albümünde müzisyene çok iyi bir kadro eşlik ediyor. Ben Webster, tenor saksafon. Harry ‘Sweets’ Edison, trompet. Jimmy Rowles, piyano. Barney Kessel, gitar. Red Mitchell, bas. Larry Bunker- Alvin Stoller davul. Albüm aslında çok garip bir zamanlamaya sahip. Vücudunun alkol ve uyuşturucu tarafından yok edildiği ve arkadaşlıklarının çöktüğü bir dönemde caz standartlarını seslendiriyor. Şarkılarda çok ilgi çekici durumlar söz konusu. Değişen sözler, alışılagelmişin dışında telaffuzlar. Albüm Speaker Corner tarafından basıldı ve AK Müzik tarafından ülkemize ithal edildi. Albümde vokal caz sevenlerin marş olarak nitelendirdikleri şarkılar var. Embraceable You ve Moonlight In Vermont gibi şarkılarda insan bazen Ella Fitzgerald ile kıyaslama yapıyor. Tannoy DC6 vokalleri son derece doğrudan odaya dağıtıyor. Gerçekten çok farklı bir sunum. Özellikle sahne konusuna meraklı okuyucularımızın bir kulak kabartmasını tavsiye edeceğim bir performansa imza atıyor bu minik monitörler.

Yine vokallerin ön plana çıktığı bir albüm, bu kez bir CD’den notlar. Rahmetli Arif Mardin için hazırlanan All My Friend Here. 2010 yılında yayınlanan albüm yazılan çizilenlere göre Mardin hayattayken yapılan son kayıtlar. Mardin hayatı boyunca çok farklı müzik tarzlarından insanlarla çalışmıştı. All My Friend Her albümünde de böylesine bir çeşitlilik var. Ancak Mardin’in beste ve kompozisyonları farklı isimler ve farklı müzik tarzlarından müzisyenler tarafından yorumlanınca son derece zengin bir içerik ortaya çıkmış. Albümün açılış parçası “The Greatest Ears In Town” Bette Midler tarafından seslendirilmiş. Belki de albümün en dikkat çekici şarkılarından bir tanesi. Norah Jones yorumu ile “Longing For You” geniş bir müzisyen topluluğunun dikkat çektiği “All My Friends Are Here” ve ayrıca Chaka Khan vokali ile “So Blue” ve Dr. John vokali ile “Chez Twang’s” albümün dikkatle dinlenmesi gereken şarkıları. Ortaya çıkan performans yine çok başarılı. Farklı müzik tarzlarını olması gerektiği şekilde veren DC6 vokallerde müthiş bir performans gösteriyor. Bence önemli bir nokta Tannoy’un detaylardan ziyade şarkıların genelini ön plana çıkartması. Bu da insanı müziğin içerisine alıyor hemen. Albüm Ekinoks Müzik tarafından ülkemize ithal edilmiş.

Üçüncü Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız