AudioEngine HD6 Wireless Speakers Bölüm 2

Denemelerime bluetooth bağlantısı ile başlamak istiyorum. Bu tarz hoparlörlerde kullanım büyük bir kolaylık sağlayan bluetooth bağlantısını yapmak son derece basit. Cihazın kutu içeriğinde yer verilen antenin sayesinde menzil oldukça geniş. Çok kısa bir eşleşmenin ardından yaptığım denemelerde gayet keyifli sonuçlar alıyorum. Bu arada bu denemeler esnasında AudioEngine’in yeni hoparlörlerine oldukça özendiği hemen belli oluyor. Benim gibi A5+ kullanıcılarının ilk dikkat çekeceği şey, üst frekanslardaki detay seviyesi ve alt frekansların etkisinin daha da etkileyici hale gelmiş olması. Bluetooth bağlantısı, ses kalitesi yönünden iddialı bir bağlantı şekli olmasa da, ortaya çıkan sonuç gayet tatmin edici.

Denemelerime standart girişleri ilk önce kendi sistemimdeki pikabı arkasında da çalışma odamda bulunan ProJect Debut pikap ile devam ediyorum. İlk önce solo piyano albümlerini dinlemeye başlıyorum. Arkasından da farklı plaklar ile denemelere başlıyorum. Örneğin Herbie Hancock’un meşhur Maiden Voyage albümünde daha açılış parçasında yeni hoparlörler farkını gösteriyor. Gerek Freddie Hubbard’ın trompetleri gerekse de Tony Williams’ın davulları özellikle de zillerde hem A2 hemde A5 ailesine göre farklılıklar çok dikkat çekici.

Büyük orkestra müziğinde sürücülerin elden geçirilmesinin sonuçları daha da etkileyici hale geliyor. Özellikle Michell Gyrodec pikabımda  A5+ ile yaptığım mukayeseli dinletilerde sahneden tutun, detay seviyesine kadar çok fazla farklılık tespit ettim. Klasik müzik, rock veya daha popüler müzik tarzları bu sonuç hiç değişmiyor. AudioEngine HD6 ile yavaş yavaş masaüstü ve küçük boyutlu odalardan çıkıp, orta boyutlardaki dinleme odalarını hedeflemeye başlamış diyebiliriz.  AudioEngine yazılarında sık sık bahsettiğim cüssesinden beklemeyecek performanslar konusu burada bambaşka bir noktaya gelmiş. Eğer hoparlörün konumlandırması ile uğraşıp, güzel bir stant üzerine yerleştirirseniz orta büyüklükteki bir odayı çok rahatlıkla müzik ile doldurabiliyor HD6.

Görünen o ki, AudioEngine yavaş yavaş bilgisayarlar ile kullanılan hoparlörleri üreten firma imajından çıkıp, daha büyük üreticilerin bulunduğu bir lige girmeye hazırlanıyor. Bunu yapmak için gerek hoparlörün kozmetiğinde gerekse de ses yapısında büyük gelişme kaydedilmiş.

Optik bağlantı dolayısıyla hoparlöre entegre edilmiş DAC denemelerimde ise iki farklı senaryo kullandım. İlk senaryoda AudioEngine HD6’ları bilgisayar sitemime taşıyıp dizüstü bilgisayarımdan bağlantı yaptım. Buradaki tek sorun günümüzde Apple ve orta/üst sınıf dizüstü bilgisayarlar haricinde optik çıkışa sahip çok fazla ürün olmaması. Masaüstü tarafında ise son yıllarda onboard ses kartlarına sahip bilgisayarlarda bile optik çıkışa daha fazla rastlıyoruz. Şu hoparlöre bir de USB girişi eklenseymiş muhteşem olacakmış doğrusu. Bilgisayarımın mini optik çıkışından bağlantımı yapıp hem seçtiğim müzik parçalarını hemde günlük kullanımda oynadığım oyun ve seyrettiğim filmlerin seslerini HD6 kullanarak dinliyorum. Tablo çok başarılı. Ecnebilerin near field monitör dedikleri yakından dinlenebilir monitör karakteri AudioEngine’nin çok başarılı olduğu bir konu.

DAC üzerinden dinlediğiniz parçaları bir de 3.5mm stereo bağlantı ile dinlediğiniz zaman hemen DAC’a geri dönmek istiyorsunuz. Arada büyük bir fark oluyor. Özellikle kayıpsız müzik dosyalarında eğer kayıtta başarılı ise detay seviyesi çok çok başarılı. Ancak asıl ilginç durum AudioEngine’lerin zaten başarılı olan alt frekans performansının daha da artmış olması. Özellikle film ve oyunlarda bu çok kolaylıkla fark ediliyor. A5+ ile subwwofer kullanma ihtiyacı duyan okuyucularımızın olduğunu biliyorum. HD6 ile böyle bir ihtiyacınız olacağını hiç zannetmiyorum. Oyun ve filmlere geldiğimiz zaman evet çevresel ses sevenlere belki çok hitap etmeyecektir ancak atmosfer çok başarılı şekilde oluşuyor ve yeni tiz sürücülerin etkisi ile özellikle konuşmalar neredeyse kristal berraklığında….

Denemelerime CD çalarımı dijital girişten bağlayarak devam ediyorum. Hatta biraz farklı bir deneme yapabilmek için yeni PS4 Pro’yu optik giriş, SACD çalarımı ise klasik RCA girişlerinden bağlayarak aynı CD ile denemelerime devam ediyorum. İşin acı tarafı iyi bir optik kablo kullanılarak HD6’ya bağlanan PS4 Pro, SACD çalar ile kafa kafaya hatta çoğu zaman daha iyi sonuçlar veriyor. Tabii ki daha güncel ve üst model bir CD çalar kullanıyorsanız RCA tarafında daha iyi sonuçlar almanız muhtemel olabilir. Ancak şu bir gerçek ki, eğer elinizin altında giriş seviyesi CD çalar veya bir oyun konsolu varsa bir müzik kaynağı olarak çok rahatlıkla kullanabilmeniz mümkün.

AudioEngine HD6 üzerine eklenen yeni özellikler sayesinde bağlantı seçenekleri çok zenginleşmiş durumda. CD çalar, bilgisayar veya oyun konsolunuzu optik girişe bağlayabilir, eğer kullanıyorsanız pikabınızı klasik RCA bağlantıyı kullanarak hoparlörlerinize bağlayabilirsiniz. Cep telefonu veya tabletiniz bluetooth üzerinden bağlandığında geriye hala kullanılmamış bir 3,5mm stereo girişi kalıyor ki, şu durumda evdeki bir çok cihazı sisteme bağlamış durumdayız. Bu da sade sistemler kurmayı seven, benim gibi meraklılar açısından önemli bir artı.

Geçmişten bugüne AudioEngine’nin bu denli başarılı olmasının sebebi hiç olmayan bir konsepti ortaya çıkartması değildi. Zaten varolan aktif hoparlör yapısını alıp, masaüstü kullanıma göre yeniden yorumlamaları firmanın başarısının altındaki anahtardı. HD6 ile ayrı bir kulvara doğru gitmeyi hedefleyen Amerikalı firmanın bu yolda başarılı bir iş yaptığını düşünüyorum. Şimdi kafanızda oluşması olası sorulara cevap vermeye çalışayım. Çünkü bende aynı soruları kendime sordum. Yanıtları birlikte arayalım.

Bu yeni hoparlörler 990 Dolar karşılığı Ocak 2017 itibarı ile yaklaşık 3.400TL’Lik bir fiyat etiketine sahipler. Benzer fiyat etiketlerine yakın bir tutara raf tipi bir hoparlör ve amplifikatör ile entegre edilmiş bir streamer alabilmeniz mümkün. Burada seçim tamamen kişisel zevkinize kalmış. AudioEngine HD6 modelinin kendisine özgü bir ses karakteri var. Ve hemen her açıdan başarılı bir tablo ortaya koyuyor. Bunu yaparken son derece az yer kaplayan bir çözüme sahip olabiliyorsunuz. Öte yandan sistem kurmaya giderseniz ince eleyip sık dokuyarak belki daha iyi çalan daha doğrusu size daha fazla hitap eden bir setup ortaya koymanız mümkün. Bu iki seçeneğin kendi artıları var ve ikisi de yanlış değil.  A5+ daha uygun bir fiyat etiketine sahip olduğu için o dönemlerde böyle sorular sormamız gerekmiyordu. HD6 ile farklı bir lige girmenin getirdiği soru işaretleri bunlar….

En çok sorulacak sorulardan bir tanesi benim gibi  A5+ kullanıcılarından gelecektir. AudioEngine HD6’ya upgrade yapmak gerekli mi. Açıkçası her iki hoparlörü yan yana koyduğunuzda sese dair baktığım her kriterde HD6 üstün. Bütçeniz geniş ise tabii ki böyle bir değişiklik yapabilirsiniz. Ancak işin içerisine fiyatlar girdiğinde her iki hoparlör arasındaki 400 Dolarlık fark az değil. AudioEngine cephesinden örnek vermek gerekirse söz gelimi 250 Dolar’lık D1 DAC’ı satın alarak ve araya da Wire World Ultraviolet gibi 50 Dolarlık fiyat performans oranı yüksek bir USB kablo eklediğiniz zaman A5+ hoparlörlerinizi bambaşka bir noktaya getirebilmeniz mümkün. Bence eğer bir  A5+ kullanıcısı iseniz hoparlörlerinizin hala çok iyi olduğunu ve apar topar bir upgrade yapmanıza gerek olmadığını bilin…


AudioEngine HD6 yukarıdaki paragrafta bahsettiğim gibi 990 Dolar karşılığı Ocak 2017 itibarı ile yaklaşık 3.400TL’Lik bir fiyat etiketine sahip. Bu tutar Türkiye şartları açısından bilgisayarınızın yanında kullanacağınız bir hoparlör için çok ucuz bir rakam değil. Monitör tipi hoparlörlerin bilgisayar odalarına yeni yeni girdiği bir dönemde, çok az okuyucumuzun AudioEngine HD6 için rahatlıkla bütçe ayırabileceğini düşünüyorum. Ancak eğer bu bütçeyi ayırabiliyorsanız, çok iddialı bir ses elde edeceğinizi de söylemem lazım. Ancak HD6 gibi bir hoparlörü sadece masaüstünüzde değil, çok rahatlıkla orta büyüklükteki salonunuzda veya dinleme odanızda da kullanabilirsiniz. Aynı şekilde ofis için bir sistem kurmak istiyorsanız yine çok iyi bir seçenek HD6. Aslına bakarsanız iş dönüyor dolaşıyor bütçeye takılıyor. Belki de lafı hiç uzatmadan şöyle bir yorum yapmak daha iyi olur. Eğer bütçeniz yeterli ise AudioEngine HD6 gerek masaüstünde gerekse de uygun bir dinleti odasında büyük hoparlör üreticilerinin benzer ürünlerinden ne bekliyorsanız, bunları karşılayabilen bir hoparlör. Tasarımıyla, ses kalitesi ile kesinlikle tavsiye edebileceğim bir ürün olmuş.

AudioEngine HD6 Wireless Speakers
Yol Sayısı 2 Adet Sürücü 2 Cm Frekans Aralığı 50Hz-22kHz ±1.5dB Hz Analog Giriş (RCA) var Amplifikatör Gücü (RMS) 50 Watt RMS 75 Watt peak Watt Boyutlar (H*W*D) (30cm) x 7.25” (18.5cm) x 10” (25cm) cm Ağırlık 8 aktif 5.5 kg pasif
Fiyat: 990 Dolar (KDV Dahil) Ocak 2017 itibarı ile 3.478TL
Temsilci: Mavi Hifi / www.mavihifi.com

İlk Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız