Geçtiğimiz haftalarda Mavi Hifi’dan Demir Bey ile Stereo Mecmuası’nda bu ay test edeceğimiz ürünleri belirlerken Audioengine sohbeti açıldı. Önümüzdeki aylar içerisinde yeni ürünlerin stoklarında olacağından bahsederken A5+ hoparlörlerden konu açıldı. Kendisine Stereo Mecmuası’nda şimdiye kadar formal bir A5+ incelemesi yazmadığımı söylediğim anda bir çift Audioengine A5+ yola çıkmıştı bile:)
Laf aramızda bende bu durumu geçen gün fark ettim. Forumlarımızda çok fazla Audioengine sohbeti oluyor ve bunlara bir çok yorum yazıyorum. Senelerdir ben de bir A2 kullanıcısıyım. Ancak evime neredeyse altı ayda bir Audioengine A5 konuk olur. Arkadaşlarımın bir çoğunda ikinci veya üçüncü sistem olarak bir A5 mutlaka var, yeni bir şeyler aldıklarında hanımdan “fırça” yiyeceğim korkusuyla bizim ev müsait olduğu için hoparlörler bize konuk geliyorlar. Malum hep aynı hikaye; bizim ürünle yenisini takas ettim, sadece 100TL fark ödedim falan filan. Neyse, bu hoparlörler ile yaşamaya o kadar alışkınım ki, nedense incelemek aklıma gelmemişti. Bir yandan baktığınızda bu yazı şimdiye kadar yazdığım en kolay inceleme yazısı olabilme potansiyeline sahip. Tabii ki, işin kolayına kaçmayıp oturup özel olarak testlerimi yaptım.
Audioengine 2002 yılında kurulmuş geçmişi çok eski olmayan bir firma. Ancak firmanın kurucuları uzun seneler Harman/Kardon, Gibson Guitar, Alesis Studio Electronics, ve Apple Computer gibi önemli firmalarda çalışmış deneyimli insanlar. 2002 yılında piyasaya sürülen A5 kendi başına dev bir devrim yapmıştı. Daha sonra küçük kardeşi A2 ile devrim devam etti. Günümüzde Audioengine firması yeni ürünlerle farklı kategorilerde fiyat/performans oranı yüksek ürünlerle pazardaki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.
A5 ilk çıktığı dönemlerde gerçek anlamda bir devrim olmuştu. Firma, insanların hayatlarında bilgisayarların önemini çok iyi anlayarak hem tasarım hemde performans olarak iyi ölçülüp biçilmiş bir ürün ile pazarı vurmuştu. Aslında firma aktif hoparlör konseptini kendi başına keşfetmiş değil, geçmişten günümüze bir çok önemli aktif hoparlör hifi dünyasında yer almıştı. Audioengine tasarımcılarının keşfettiği şey, bu konsepti alıp, masaüstü hifi dünyası için mükemmelleştirmek oldu. Ürünün boyutlarını sınırlarda tuttular, A5’lere boyutundan büyük bir bas performansı eklediler, son derece kullanıcı dostu bir tasarım yaptılar ve ürün pazarda bomba etkisi yaptı.
Dersine iyi çalışan firma geçtiğimiz seneler içerisinde A5 modelinin geliştirilmiş versiyonu A5+’ı ortaya çıkarttı. A5+ farklı renk seçeneklerine sahip, parlak lake kaplamalara sahip siyah, beyaz ek olarak bambu desenli seçenekler var. İncelememizde beyaz lake A5+ kullandık. Hoparlöre dışarıdan bakıldığında A5 ile benzer özelliklere sahip. İlk bakışta eskiden yukarıda olan USB bağlantısı arkaya alınmış. Bunun haricinde daha iyi bir kabin yapısı ve bas refleks kapısı tasarımı, daha iyi ısı dağıtma sistemi, daha iyi bağlantı noktaları, uzaktan kumanda, ek girişler ve stand kullananlar için hoparlörün altında özel bir vidalama girişi sayabileceğim diğer yenilikler.
Hoparlörü incelemeye başladığımızda amplifikatör ve dolayısıyla tüm giriş çıkışların bir hoparlöre eklendiğini görüyoruz. Tasarımcılar hoparlörün yarısından daha fazlasını soğutma kanallarına ayırmış. Bu kanallar gayet güzel şekilde yuvarlatılmış ve yaralanma ihtimali sıfırlanmış. Hoparlörün sağ tarafında ise giriş ve çıkışlar yerleştirilmiş. İlk giriş standart 3,5mm stereo giriş. Genelde bilgisayarlar, telefonlar ve diğer taşınabilir müzik çalarlar bu girişler ile kullanabilirsiniz. Bunun hemen yanında USB girişi var. USB girişi herhangi bir ses sinyali almak için tasarlanmamış. USB’nin popüler şarj etme özelliğini kullanabilmemiz için eklemiş. Böylelikle taşınabilir müzik çalar veya telefonunuzdan müzik çalarken aynı zamanda cihazınızı şarj edebilmeniz mümkün. Bunların hemen altında bir çift RCA giriş ve RCA çıkış bulunuyor. Bu çıkışlar sistemine subwoofer eklemek isteyen meraklılar düşünülerek eklenmiş. Çok az insanın ihtiyacının olacağını düşünüyorum ama hoparlöre eklenmiş. Bu konektörlerin altında ise hoparlör çıkış var. Bu çıkış, diğer hoparlöre ses sinyalini aktarmak için kullanılıyor. Bunların altında ise elektrik girişi ve açma kapama anahtarı mevcut. Diğer hoparlörde ise sadece bir çift hoparlör girişi bulunuyor. Hoparlör girişlerine ister spade veya banana konektörleri takabilir ayrıca çıplak uçta kullanmak mümkün.
Audiengine A5+ beraberinde bir uzaktan kumanda ile geliyor. Kumanda üzerinde ses açma/kapatma, sessiz ve uyku modu tuşları bulunuyor. Minik ve basit bir uzaktan kumanda, gayet güzel iş görüyor. Amplifikatöre ev sahipliği yapan hoparlörün ön tarafında ise sağda ses açma/kapama düğmesi, sol tarafta ise uyarı ışığı ve uzaktan kumanda alıcısı eklemiş. 2 yollu hoparlörlerin önlerinde herhangi bir ızgara veya koruma bulunmuyor.
Audiengine A5+ kutu içeriğinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm kablolara yer verilmiş. Ayrıca her iki hoparlör için kadifeye benzeyen bir kumaştan üretilmiş özel örtüler bulunuyor. Eğer hoparlörlerinizin tozlanmasına gönlünüz razı olmuyor ise bu kumaş örtüleri kullanabilirsiniz. Bu çok az firmada gördüğümüz bir ayrıntı ve bir çok meraklıyı çok mutlu edecektir.
Audiengine A5+ incelemelerinde 3 ana senaryo kullandım. Neredeyse tüm aktif hoparlör testlerinde aynı yolu izliyorum. İlk senaryomuzda A5+ hoparlörleri kendi masaüstü sistemimde denedim. Tüm pişme süreci boyunca hoparlörleri şekilde kullandım. İkinci senaryomuzda A5+ basit bir hifi sistemin kalbini oluşturdu, ProJect Debut ve basit pikap katımla göreceli toplam fiyat etiketi düşük bir sistem oluşturdum. Son adımda ise hoparlörleri kendi amplifikatörümü ve hoparlörlerimi devre dışı bırakarak asıl kaynak cihazlarımla kullandım.
Merhaba
A5+ için 100 tl ye kadar hoparlör kablosu önerebililirmisiniz klasik gitar ve vokal önemli teşekkürler.
Bu tarz bir yatırım yapmayın derim. Şu yazı faydalı olabilir… http://stereomecmuasi.com/2013/12/rehber-aktif-hoparlorler-ve-kablolama.html
Kutudaki kablolar bu ürünlere yeterli. Bunlar alındığı gibi kullanılacak hazır ürünler. Sonradan yapılan eklemeler performansını etkilemiyor. Kabloyu bırak hoparlör fiyatının iki katı fiyata audiolab m-dac
dac aldım. Sese etkisi neredeyse sıfır. Başka bir dac ile de kıyaslamıyorum. Kıyasladığım anakartın on board ses çipi.
Ben pek sizinle benzer noktada değilim. Bir A5+ kullanıcısı olarak farklı DAC’lar ile farklı tatlar elde etmeyi başardım zaman içerisinde.
Merhaba. Bu hoparlörler tv de kullanılabilir mi ya da tv ye fazla mı gelir?
Gayet başarı ile kullanabilirsiniz.