Audioengine A2

Audioengine 2002 yılında kurulmuş geçmişi çok eski olmayan bir firma. Ancak firmanın kurucuları uzun seneler Harman/Kardon, Gibson Guitar, Alesis Studio Electronics, ve Apple Computer gibi önemli firmalarda çalışmış deneyimli insanlar. 2002 yılında piyasaya sürülen A5 kendi türdaşları içerisinde son derece popüler bir hoparlör. Firma ilerleyen yıllarda A5 ile başlayan ürün yelpazesini genişletmeye başladı. İşte genişleyen ürün yelpazesinin en küçük üyesi olan A2’yi Stereo Mecmuası’nda konuk ediyoruz. Bu arada merak etmeyin A5’de çok yakında ayrıntılı bir incelemeye konu olacak.

Son yıllarda aktif hoparlörler özellikle genç müzik dinleyicilerinin ilgisini çeken ve popülerleşen ürünler. Sadece gençler değil, kısıtlı bir bütçe ile yola koyulan müzikseverler içinde önemli birer seçenek. Ayrıca, oturma odası, ofis ve yazlık gibi ikinci bir sisteme ihtiyacınız olan alanlarda fazla para harcamadan müzik dinleyebilmenizi sağlayacak ürünler. Ayrıca evdeki müziksever ufaklıkları ana müzik setinizden uzak tutabilecek potansiyelleri de var.

A2 aslına bakarsanız hemen her alanda kullanabileceğiniz bir hoparlör. Boyutları oldukça küçük. Bu da onları kolay taşınabilir ürünler sınıfına sokuyor. Onu küçük bir kutu içerisinde ofisinize veya yazlığınıza taşıyabilirsiniz. Audioengine firması ürünün kullanım alanlarını kısaca özetlemiş; iPod ve diğer taşınabilir müzik çalarlar, internet radyo ve network müzik sistemleri (örneğin Logitech’in Squeezebox’ları) taşınabilir ve masa üstü bilgisayarlar, panelleri inceldikçe görüntü olarak kalitesi yükselen ama ses açısından tıknefes hale gelen LCD televizyonlar, telefon, PDA gibi müzik çalarlar ve oyun konsolları. Bende A2’yi uzun zamandır taşınabilir müzik çalar olarak hizmet veren Palm Lifedrive’ım ile kullandım. Bir süre de masa üstü bilgisayarıma bağladım. Bakalım bu ufaklıklar nasıl performans gösterecekler.

Performans konusuna girmeden önce isterseniz hoparlörün teknik özelliklerine kısaca bir göz atalım. A2’nin çıkış gücü maksimum 60W olarak verilmiş. Bu değer anlık olarak yükselebileceği değer. Devamlı olarak 15W güç verebiliyor. Bu değerlere bir çok kişi burun kıvırabilir. Senelerce müzik setlerinde binlerce watt’ı öne çıkartan pazarlama taktiklerini göz önüne alırsak bu gayet normal. Ancak hifi dünyasının derinliklerine girdiğinizde bu değerlerin nasıl abartıldığını anlıyorsunuz. Küçük bir örnek, yaklaşık 4 senedir kullandığım amplifikatörümün toplam çıkış gücü sadece 3W ve çık mutluyum. Anlayacağınız 15W hiç az bir rakam değil. Audioengine mühendisleri ürünü iki yollu olarak tasarlamışlar. Mid ve bas sürücü 2,75” kevlardan üretilmiş. Tiz sürücüsü ise 20mm ipek kubbeli klasik bir tasarım. Sürücüler firmanın hoparlörün bir tanesinin içerisinde bulunan AB sınıfı amplifikatör ile sürülüyor. Bu amplifikatör modüllerinden ampli içerisinde 2 adet var. Firma fazla akım gelmesi ve ısının artması durumunda amplifikatörün zarar görmesini engelleyecek önlemleri de almış. Hoparlörlerin kasası MDF’den üretilmiş ve siyah boyası gayet şık gözüküyor. A2’lerin beyaz renk opsiyonu da mevcut. Tüm siyah renk hoparlörlerde olduğu gibi hoparlörü çok taşıyacaksanız el iziniz kolaylıkla kaplamanın üzerine geçiyor. A2’nin pürüzsüz yüzeyini kolay bir şekilde sildiğinizde eski ışıltılı haline geliyor. Bunu kafaya takacaksanız beyaz rengi tercih edebilirsiniz ;)

Gelelim bağlantı seçeneklerine. Yukarıda gördüğünüz gibi sol hoparlörün arkasında giriş ve çıkışlar için bağlantılar bulunuyor. İki adet giriş seçeneğiniz var. Klasik 1/8” mini jack bağlantısı ve RCA girişler. Özellikle taşınabilir müzik çalar, bilgisayar, PDA kullanıcıları daha çok 1/8” girişleri kullanacaklardır. Ancak örneğin CD çalarınızı, oyun konsolunuzu bağlamak istediğinizde kullanabileceğiniz RCA girişlerinin unutulmamış olmaması önemli bir artı. Onların hemen altında diğer hoparlör ile bağlantıyı yapacağınız terminaller bulunuyor. İsterseniz banana veya spade konektörleri kullanabilme opsiyonunuz mevcut. Hoparlörün sağ tarafında ise ses kontrolü bulunuyor. Ses kontrolü aynı zamanda açma kapama düğmesi olarak kullanılmış. Onun hemen altında ise güç adaptörü girişi bulunuyor. Adaptörün yeterince uzun olduğunu söyleyebilirim ve bende bıraktığı izlenim gayet iyi. Kesinlikle ucuz ve kalitesiz adaptörlere benzemiyor. Daha çok dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız adaptörlere benziyor.

Sağ hoparlör üzerinde ise sadece hoparlör girişi mevcut. Bağlantı tahmin edebileceğiniz gibi son derece basit. Yapmanız gereken şey önce her iki hoparlörü birbirine bağlamak. Arkasından kaynak olarak kullanacağınız cihazı uygun konektör ile bağlamak ve adaptörü takmak. Müzik dinlemeye artık hazırız. Bu arada A2’nin kutusunu açtığınızda ihtiyacınız olan tüm kabloları buluyorsunuz. 2 metrelik bir hoparlör kablosu, 2 metrelik bir 1/8” bağlantı kablosu ve biraz daha kısa bir 1/8”lik bağlantı kablosu daha. Böylelikle örneğin televizyonunuz ile kullanmak istediğinizde 2 metrelik bir açıklık sağlayabiliyorsunuz ki, oldukça yeterli. Bu arada yukarıda yazdığım gibi yeni nesil televizyonlar inceldikçe ses kaliteleri düşüyor. Eğer sizde benim gibi ev sineması sistemi ile uğraşmak istemiyorsanız A2’ler ilginç bir opsiyon olabilirler. Bu arada kutu içerisine hemen hoparlörler hemde aksesuarlar için gerekli torbalar eklenmiş. Böylelilkle oradan oraya giderken hoparlörlerinizi huzur içerisinde taşıyabilirsiniz. Bağlantıları yapmak için gereken süre bir dakikadan az. Yukarıda anlattığım şekilde bağlantıları yaptığınızda artık tek yapmanız gereken müzik çalarınızın “play” tuluna basmak. Eh o zaman vakit kaybetmeyip, Palm Lifedrive üzerindeki Pocket Tunes’un play tuşuna basalım isterseniz!

Dinletilerim esnasında daha çok Lifedrive PDA’mı kullandım. Lifedrive, MP3, WMA, aacPlus, Ogg Vorbis ve WAV formatlarını destekliyor. Benim cihazımda daha çok WAV ve MP3 formatında albümler bulunuyor. Bu ufaklıkların bas performansını merak ettiğimden Alman endüstriyel müzik grubu Rammstein ile deneme yapmaya karar verdim. Herzeleid ve Live Aus Berlin ilk dinlediğim albümlerdi. Laichzeit ve Tier gibi bol elektronik dokunuşlara sahip şarkılarda performans son derece şaşırtıcıydı doğrusu. Küçük boyutlu bir hoparlöre göre çok çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bunun üzerine biraz Portishead, Kraftwerk gibi elektronik müzik örneklerini dinledim. Yine bas performansı son derece etkileyiciydi.

Sanırım artık bu ufaklıkları biraz zorlamanın zamanı gelmişti. Kaotik Immortal albümü Sons Of Northern Darkness albümü zorlama için yeterli olacaktır. One by One ve albüme adını veren Sons of Northern Darkness şarkıları bu ufak hoparlörü zorlayacak karmaşık ve hızlı davul bölümlerine ve son sürat gitar, bas ve karanlık vokallere sahiptir. İşin güzel olan tarafı hoparlörlerin, bilgisayar ile kullanım için üretilmiş Logitech, Creative gibi rakipleri gibi hızlı şekilde distorsiyona girmemesiydi. Bu tarz ufak hoparlörleri Logitech, Creative gibi firmaların ürünleri ile kıyaslayan okuyucularımız olacağına eminim. Hemen yazayım bu ufaklıklar onlardan kat kat üstünler.

Artık dizüstü bilgisayarımda bulunan FLAC dosyalarımı dinlemeye geçebilirim. Listeye bakınca Duke Ellington’ın Ellington Uptown albümü gözüme ilişti. Daha önce plağının incelemesini yazmıştım ve arada sırada dinlediğim ve keyif aldığım bir albümdür. FLAC dosyaları ile işin rengi tabii ki değişiyor bir anda. Bunların hemen arkasında studio master MA Recordings kayıtlarını dinlemeye koyuldum. Bunlarla işin rengi değişiyor. A2’de gerçek performansını göstermeye başlıyor. Modası çoktan geçmiş PDA’mın yerine dizüstü bilgisayarımı kullanmak daha keyifli sonuçlar ortaya çıkarttı. Detay seviyesi hiç fena değil, doyurucu baslar ve genel olarak insanı müziğin içerisine sokan bir performans. Masa üstünde duran ufaklıklar için hiç fena değil.

Sonuç olarak bu hoparlörler, bence, taşınabilir müzik çalar, televizyon ve müzik dinleme amaçlı bilgisayarlar ile kullanmak için son derece uygun ürünler. Alışageldiğimiz masaüstü hoparlörlere göre kesinlikle daha pahalılar ancak daha iyi bas, daha detaylı müzik performansı ile bilgisayarınızı minik bir müzik setine çevirebilecek ışığa kesinlikle sahipler. Yakında A2’lerin büyük abisi ve Audioengine’i uluslararası üne kavuşturan A5’lerde konuğumuz olacaklar. Bizi izlemeye devam edin:)

Daha fazla ayrıntı ve fiyat bilgisi için: Mavi Hifi

HakanCez