Citronic – QR5

Citronic sektöründe yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösteren bir firma. Gerek profesyonel seslendirme sistemleri, gerek DJ sistemleri ve ev ses sistemleri konusunda faaliyet gösteren bir firma. 30 yıldır özellikle DJ ekipmanları konusunda geniş bir ürün yelpazesi pazara sunan Citronic’i ilk kez Stereo Mecmuası’na konuk ediyoruz. İlk ürün QR5 kodlu aktif monitör sistemi.

Artık bildiğiniz üzere Stereo Mecmuası’nda bol bol aktif monitör ağırlıyoruz. Bende şahsım adına bu tarz monitörleri çok seviyorum, sevmenin ötesinde de evde birkaç aktif monitörüm var ve keyifle kullanıyorum. Aktif monitörlerin hayat kurtardığını söylüyoruz ancak bizim özellikle odaklandığımız nokta, düşük bütçeye sahip okuyucularımızın başlangıç seviyesi sistemler kurmasında aktif monitörlerin getirdiği avantajlar. Geçmişte gerek bilişim sektöründen gerek hifi dünyasından bir çok aktif monitörü mercek altına almıştık. Bu defa pro-audio dünyasına bir uzanalım. Citronic QR5 bir yönüyle DJ dünyasına bir yönüyle de pro-audio dünyasına göz kırpan bir ürün. Asıl ilginç yanı ve Stereo Mecmuası’na konuk etmeye karar vermemizin sebebi fiyatı. Ocak ayının son haftası itibarı ile 380TL civarındaki fiyatı oldukça avantajlı. Ve asıl önemlisi Stereo Mecmuası’nda incelediğimiz benzer ürünlere bütçesi yetmeyen okuyucularımıza bir alternatif…

Citronic QR5, dış görünüş itibarı ile makul mantıklı boylarda sayılabilecek, daha çok pro-audio ürünlerine göz kırpan dış görünüşü olan bir ürün. Hoparlör setinin bir tanesinde amplifikatör bulunuyor. Diğer hoparlöre bağlantı bu hoparlör üzerinden yapılıyor. İlk hoparlörümüzün arkasında sadece hoparlör kablosu girişi bulunuyor. Yukarıda sol tarafta gördüğünüz hoparlör üzerinde ise en üstten aşağıya doğru; bas ve tiz ayarları, hemen altında ses seviyesi kontrolü ve RCA bağlantılar, bunların hemen altında güç açma kapatma düğmesi ve elektrik girişi hemen yan tarafında ise uyarı ışığı bulunuyor. En altta ise diğer hoparlöre sinyal göndermek için kullanılan terminal görülüyor.

Hoparlör iki yollu. 2.5cm’lik neodymium dome tiz sürücüsü plastik şeritlerle koruma altına alınmış, 13.3cm’lik mid/bas sürücü üzerinde ise yine sabit bir koruma sistemi var. Hoparlör içerisinde bulunan amplifikatör 40W güç üretebiliyor. Amplifikatörün dışarıdan görülebilen pasif bir soğutma sistemi olmamasına rağmen uzun saatler boyunca kullanımın ardından bile ısındığını söyleyemem.

Hoparlörü konumlandırırken iki seçeneğimiz var. İlki hoparlörün üzerinde standart olarak bulunan ayakçıklarla masaüstü kullanım. Bu şekilde kullanım için hoparlör kendinden hafif bir eğimle arkaya doğru eğik durumda konumlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda aktif hoparlörler ve yerleşimleri konusunda yayınladığımız rehberde bahsettiğim gibi ben genelde bu tarz konumlanmayı tercih ediyorum masaüstünde. Citronic QR5 bu konumdan farklı bir konumda kullanmak üzere altına ek bir ayak koyabileceğiniz bir yapıda değil. Ancak konumlandırma için hoparlörün kutusundan son derece ilginç bir seçenek çıkıyor ve aslına bakarsanız çok işe yarayabilir; özel metal duvar bağlantı elemanları!

Forumlarımızda görebildiğim kadarı ile ailesi ile yaşayan genç okuyucularımız genelde hoparlörlerini göreceli küçük boyutlardaki odalarında kullanıyorlar. Masaüstüne büyük bir hoparlör koyduğunuzda hoparlörü hem konumlamak aynı zamanda masaüstünü düzene sokmak zorlu bir konu. Citronic QR5’in kutusunda çıkan bu duvara asma aparatları sayesinde hoparlörünüzü duvara asabilir ve masaüstünüzü daha boş bırakabilirsiniz. Tabii bunu yapmadan önce hoparlörün size en uygun hangi konumda ses çıkartacağını bulmanız gerekiyor. Daha sonra duvarınıza her bir aparat için ikişer vida takmanız ve hoparlörünüzü asmanız gerekli. Askı aparatlarını hoparlörün altında ve üzerinde bulunan özel deliklere takmak gerekiyor. Son derece kolay bir işlem. Askı sisteminin bir diğer güzelliği 180 derecelik bir açıda hoparlörleri konumlandırabilmeniz. Örneğin duvarınız kısaysa ve size en hoş gelen sesi hoparlörleri mümkün olduğunca aralıklı kullanarak elde edecekseniz, askı aparatını yan duvara takıp hoparlörleri yine kendinize döndürerek mesafe kazanmanız mümkün. Vakti zamanında uzun yıllar önce bende ailem ile yaşarken bilgisayar hoparlörlerimi bu şekilde kullanıyordum!

Ben Citronic – QR5 denemelerimde hoparlörleri her zaman olduğu gibi masaüstümde biraz eğimli şekilde kullanarak müzik dinledim. Denemelerimde kendi test bilgisayarımı, DAC olarak geçtiğimiz günlerde mercek altına aldığım  Matrix X-Sabre modelini kullandım. Günlük kullanımda oyun oynarken, film izlerken ve müzik dinlerken QR5 hoparlörleri kullandım. Öncelikle film ve oyun konusunda beni çok mutlu etti hoparlörler. Özellikle bas performansı bu minicik boyutlara göre inanılacak gibi değil. Ancak asıl konu müzik dinlerken nasıl bir performans elde edeceğimiz.

Müzik denemelerimde her zamanki gibi Foobar kullanarak farklı tarzlarda albümler dinledim. Albüm albüm ayrıntıya girmeden şuradan başlayayım. Mainstream yani ana akım müzik dinleyen okuyucularımız bu hoparlörlerle gayet mutlu mesut yaşayabilirler. Rock, pop hatta daha elektronik türler veya daha sert müzikler dinleyenler bu hoparlörler ile gayet mutlu mesut vakit geçireceklerdir. Klasik müzik dinleyicileri veya büyük orkestra müziğini dinleyen okuyucularımız ise makul ses seviyelerinde detayları çok fazla irdelemeden mutlu mesut yaşayabilirler. Ancak daha fazla detay, daha fazla çözünürlük diyorsanız bu hoparlörlerin büyük kardeşi olan Citronic ST-5 Mk II modeline yönlenmelerinde fayda olacaktır. Tamam Citronic QR5 makul fiyatlı gerçekten güzel bir hoparlör ama mucize beklememek lazım.

Pek saklamam biliyorsunuz, benim garip müzik tarzlarına karşı özel ilgim var. Açıkçası evde bu tarz bir hoparlör veya kulaklık olduğu zaman her zaman kullandığım hifi sistem yerine bu tarz cihazlar ile daha keyifli vakit geçirdiğim oluyor. Örneğin Kraftwerk’in Tour de France’ını dinlerken örneğin. 2003 yılında yayınlanan albümlerinin ismi “Tour de France Soundtracks” Albüm 2009 yılında yeniden yayınlandığında ismi kısaltılıyor ve “Tour de France” olarak anılmaya başlanıyor. Albümün yapılmasının sebebi Fransa bisiklet turunun yüzüncü yaşının kutlanması. Ancak albüm o sene yayınlandığında biraz rötar yapıyor ve yayın ancak bisiklet turunun bitmesinin çok ardından yayınlanabiliyor. Yani ortada saçma sapan bir durum söz konusu. Bunun yanında 1986 yılında yayınlanan “Electric Café” albümünden 17 sene sonra yapılan bir albüm için meraklıların beklentileri çok fazla ancak Kraftwerk bu beklentiyi karşılayamıyor. Ancak ilerleyen yıllarda daha aklı selimle düşündüğümüzde “Tour de France” kötü bir albüm değil. Tepkinin asıl sebebi 1980′li yıllar. Neden mi? “Tour de France” single’ı. 1983 yılında yayınlanan şarkı basit bir elektronik davul döngüsünün yine basit melodiler ve tekrar eden vokallerle süslenmesiyle oluşturulmuş. İlk iki albümlerinde kullanılan ekipmanın geliştirilmesiyle ortaya çıkan ses, kullanılan metalik tonlardan çok daha farklı. Mesela Kraftwerk albümlerini dinlerken eşim sinir krizi geçirir ama ben bu adamları çok severim mesela. Citronic QR5 açıkçası beklentilerimi karşılıyor. Bu tarz müzik ile beklenmedik bir performans elde etmek mümkün.

Tabii bu hoparlör benim elime geçtiğinde kafamda bazı ilginç fikirlerde oluştu. Örneğin benim gibi kırk yılın başı film izliyorsanız ve televizyonunuzun sesinden nefret ediyorsanız bu hoparlör ilginç bir kapı açabilir. DVD çalarınızın çıkışlarından bu hoparlöre ses alıp film izlemek hiç fena olmayabilir. Aynı durum dijital uydu alıcınız içinde geçerli.  Hatta birden çok set kullanarak kendinize oldukça ekonomik ama güçlü bir ev sineması bile kurmanız mümkün. Duvara asma aparatı da yerleşim açısından hayat kurtarabilir. Ofisinizde basit bir müzik sistemi için ucuz bir alternatif olabilir.  Bütçeniz kısıtlıysa müzik setinizin bir parçası olabilir, büyük marketlerde satılan bilişim sektörü firmalarının hoparlörlerinden çok daha müzikal olduklarını da söylemek lazım. Önemli olan nokta bu!

Citronic QR5, bütçesi son derece kısıtlı okuyucularımızın basit bir pikap veya bilgisayar tabanlı bir ses sisteminin kalbini oluşturabilecek bir aktif hoparlör. Ancak göreceli yüksek seslerde büyük bir orkestranın coştuğu anlarda bu hoparlörden bir mucize beklemeyin. Evet görevini yapıyor ancak belirli bir performansı var. Bunu bir kenara not edin. Ama dediğim gibi ana akım tarzlarda, film ve oyun için parasının hakkını hatta bir adım fazlasını elde edebilmek mümkün. Tüm bunları yazıp çizerken her yazının sonunda olduğu gibi fiyata bakalım. Aslında yazının başında yazdım; Ocak ayının son haftası itibarı ile 380TL civarındaki fiyatı bütçesi son derece dar, çoğunlukla talebe olan okuyucularımız için güzel bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz bir hoparlör setine ihtiyacı olanlar için güzel bir alternatif!

Citronic – QR5
Aktif monitör sistemi
Fiyat: 371,88 TL (KDV Dahil) / Online satın almak için tıklayınız
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com

Tags: