Cambridge Audio DacMagic Plus DAC modelini mercek altına alacağımız yazımıza hoş geldiniz. Öncelikle belirteyim ki, okuyucularımızın en çok mercek altına alın dediği ürünlerden bir tanesi oldu DacMagic Plus. Bizlerde sizlerden gelen talepleri Forum Audio firmasına ilettik ve test edebilmemiz için bir adet DacMagic Plus Stereo Mecmuası karargahına gönderildi. Firmanın ilk nesil DAC modelini daha önce kurcalama fırsatım olmuştu. O dönemlerde DAC’lar yeni yeni popüler hale geliyordu ve performansları konusunda hepimizin kafasında ciddi soru işaretleri vardı. Ancak zaman içerisinde DAC’lar hifi dünyasının bir gerçeği haline geldiler ve Cambridge Audio tasarımcıları yeni nesil DAC’larını meraklıların beğenisine sundular. DAC elime geçer geçmez kutuyu açtığımda Cambridge Audio tasarımcılarının ürünlerini oldukça kapsamlı bir şekilde geliştirdiklerine şahit oldum. İlk nesilden bu yana tasarım oldukça değişmiş.
Cambridge Audio oldukça köklü bir firma. 1968 yılında kurulan firma özellikle 80 ve 90’lı yıllarda üst sınıf ürünleri ile dikkat çekiyordu. İlerleyen yıllarda pazar beklentilerinin değişmesiyle tasarımlarında değişimlere imza atan firma şu an fiyat/performans oranı yüksek ürünleri ile geniş kitlelerin ilgisini çekiyor. DacMagic Plus bu yeni tasarım anlayışının bir parçası.
İncelememize her zaman olduğu gibi kurulum süreci ile başlamak istiyorum. Öncelikle her zaman olduğu gibi üreticinin kullanım kitapçığını okuyarak işe başlıyorum. Hemen arkasından en güncel sürücüleri bilgisayarıma çekebilmek için ilgili web adresine gittim. Buradan sürücüleri indirip bilgisayarıma kurdum. Kurulum sırasında yapmanız gerekenler adım adım gösteriliyor. Yalnız kurulum bittiğinde bile yukarıda linki bulunan siteyi kapatmayın daha işimiz olacak! Kurulumun ardından yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi artık bilgisayarımız ile DAC arasındaki bağlantıyı kurmuş durumdayız.
Bağlantıyı ve kurulumu yaptıktan sonra bilgisayarınızın sağ alt köşesindeki hoparlör ikonuna sağ tıklayıp “Kayıttan Yürütme Aygıtlarını” seçin. Bu konumdayken “CA DacMagic Plus Audio” sekmesine sağ tıklayıp “Varsayılan Aygıt Olarak Ayarla” seçeneğine tıklayınız. Böylece Cambridge Audio DacMagic takılı olunca sesi bu cihaz üzerinden alacağız.
Şimdi Özellikler ekranında dolaşmaya başlıyoruz. Gelen ekranda “geliştirmeler” sekmesini seçip “tüm geliştirmeleri devre dışı bırak kısmını aktive ediyoruz. Aklınızda bulunsun hemen her türden DAC için bu ayarları yapmanızda fayda var.
Bu işlemin arkasından “Gelişmiş” sekmesinde 24 Bit 192000Hz Stüdyo kalitesini seçerek işlemleri sona erdiriyoruz. Aslında bu kısımda her defasında ayar yapmakta mümkün ama ben bir süre sonra sıkıldığımdan fazla uğraşmıyorum. DAC’ları hayatımızı kolaylaştırmak için sistemlerimize ekliyoruz. Her defasında ayar yapmak pek işime gelmiyor doğrusu.
Ayar dedim ama şimdi burada çok önemli bir nokta var. Cambridge Audio tasarımcıları modern çağın tüm ihtiyaçlarını çok mantıklı bir şekilde özümsemiş ve yukarıda linkini verdiğim web sitesinde tüm ihtiyaçlara yönelik rehberler sunulmuş. Öncelikle Windows7 için yukarıda yapmış olduğumuz Direct Sound kurulumu haricinde ASIO ve WASAPI kurulumu hakkında bilgiler var. Özellikle foobar yazılımı kullananlar ekran görüntülerine bakarak adım adım tüm ayarları yapabilirler. İşler bununla da kalmıyor. Tasarımcılar özellikle Stereo Mecmuası Forumlarında bol bol bahsettiğimiz “bit perfect USB audio” konusu hakkında anlaşılır bir makale sunmuşlar. Cambridge Audio tasarımcıları bence çok çok başarılı bir iş yapmışlar ve övgüyü hak ediyorlar. En azından bence…
Cambridge Audio tasarımcıları ürünün önyüzünde gerekli tüm seçeneklere yer vermiş. Soldan sağa düğmeler şu şekilde dizilmiş. Açma kapama düğmesi, kaynak girişi düğmesi, ses kontrolü, filtre/faz ayarları ışıkları ve seçme düğmesi, gelen sinyal örnekleme oranı ışığı ve kulaklık girişi. Ürün gayet küçük yapılı ve gayet şık bir tasarıma sahip. Üzerinde firmanın yuvarlak logosu eklenmiş. Hoş bir ayrıntı. Ses kontrolü bir pre-ampli olarak kullanıldığında aktif olarak kullanılabiliyor. İstenirse devre dışı bırakma opsiyonu da mevcut. Ses kontrol düğmesi aynı zamanda bir kontrol tuşu olarak tasarlanmış. Kulaklık girişi konusunda yazının en sonunda bilgi vereceğim.
Ürünün arka tarafında her santimetrekareye bir giriş çıkış konulmuş. Bu boyuttaki bir üründe beklemeyeceğiniz kadar sdeçenek var. Soldan sağa seçenekler şu şekilde; RCA analog çıkış, XLR dengelenmiş çıkışlar, 1 adet koaksiyel ve 1 adet optik olmak üzere 2 adet dijital çıkış, onun yan tarafında 2 adet koaksiyel ve 2 adet optik olmak üzere 4 adet dijital giriş var. Bunların hemen yan tarafında bilgisayar girişi olarak USB giriş bulunuyor. Bu girişin hemen üzerinde bir switch eklenmiş. Bu switch eğer bir hum olduğunda topraklamayı devreye sokuyor. Çok ilginç bir seçenek ve ilk kez gördüm. Bunların hemen yanında USB bir giriş daha var. Bu girişe Cambridge Audio’nun opsiyonel Bluetooth adaptörünü takarak kablosuz bağlantı seçeneği de eklenebiliyor cihaza. apt-X standartı sayesinde modern bir çok mobil cihazı bağlamak mümkün. Ürünün yanında gelen adaptör ise en sağdaki girişe takılıyor. Adaptör herhangi bir ısınma yapmıyor ve kaliteli gözüküyor.
Artık yavaş yavaş ses performansına geçelim…
merhaba, hd650 ile bunu önerir misiniz, yani harici bir 300$ dack ve orta sınıf 500 $ değerinde amfinin kalitesinde ses verir mi.
Merhabalar
Gayet güzel uyum sağlarlar. Sıkıntı yaşamazsınız.
Selamlar…
Merhaba,
dac magic plus aldım ancak windows 10 ve windows 7 de driver kurmak istediğimde aygıtı görmüyor.Ama ses aygıtları arasına girdiğimde usb 1.0 olarak tanımlamış olarak görebiliyorum maksimum 96khz de ses çıkışı alabiliyorum sorunu bir türlü tespit edemedim.Ne olabilir.Usb class 2 ye geçiş yapmam gerekiyor sanırım onuda bir türlü beceremedim.
Bu cihazların kurulması aslında son derece basit. Acaba yazılımsal bir pronblem mi yaşıyorsunuz. Daha önce sistemnizie bir DAC entegre ettiyseniz eski yazılımları kaldırmanız fayda sağlayabilir…
Merhaba,
dac magic plus’a sahibim ancak pc tarafında foobar2000 üzerine wasapi ve asio sürücüleri kurduğumda kullanımın ne şekilde olacağını kestiremedim çünkü output kısmında ya wasapi ya asio kuruluyor bunlardan hangisini kullanmalıyız?