Goldnote PH-10

Herhalde dünyada Goldnote ürünlerini daha ilk günlerden beri en çok kurcalayan insanlardan bir tanesiyimdir. O günlerden itibaren İtalyan firmanın özellikle analog tarafında bakış açısının oldukça farklı olduğunu ve birçok konuda doğru bir bakış açısı olduğunu dolayısıyla ürünlerinin de çok başarılı olduğunu yazıp çizerim. Bahsettiğim dönemlerde Goldnote küçük bir firma olduğundan, hifi basınında ürünleri ile çok fazla boy gösterememişti. Ancak seneler içerisinde işlerin rengi değişti ve bugün incelemesini okuyacağınız Goldnote PH-10 ürünü ile dünyanın tüm önde gelen analog ağırlıklı hifi basınından bol bol övgü aldılar. Eh sanırım bu incelemede ben bu günleri çok öncesinden görmüştüm diyebileceğim… Neyse sohbeti bir kenara bırakalım çünkü yapacak çok fazla işimiz var.

Ürünün tasarımı son derece sade. Ön panelde solda 2,8” boyutunda ekran yer alırken sağ tarafta ise cihazın açma kapatmak ve aynı zamanda tüm ayarlarını kontrol etmek için konumlandırılan düğme bulunuyor. Sol köşede firmanın sarı renkli logosu sağ tarafta ise model kodu eklenmiş. Cihazın üst kısmında yine firmanın logosu bulunuyor. Yan taraflarda ise hava kanalları eklenmiş. Bir sonraki sayfada tüm detay fotoğraflarını görebilirsiniz. Ekran arzu edilirse tamamen kapatılabiliyor. Bu önemli bir ek özellik.

Cihazın bana gönderilen örneği siyah renk metal kasaya sahip ancak farklı renk seçenekleri de mevcut. Kompakt yapıdaki cihaz 220mm x80mm x260mm boyutlarında ve yaklaşık 4Kg’lık bir ağırlığa sahip.

Cihazın arka kısmında boyutuna göre oldukça zengin giriş ve çıkışlar hemen dikkat çekiyor. Sol tarafta iki adet pikap girişi ve her biri için ayrı topraklama konektörü bulunuyor. Hemen yanında klasik RCA çıkış ve üzerinde XLR dengelenmiş çıkışlara yer verilmiş. Sağ bölümde elektrik girişi ve güç siviçi bulunuyor. Ek girişler anlamında GN Port ve PSU girişi, ürünü satın alan meraklıların cihazı geliştirebilmek için kullanabilecekleri opsiyonel cihazların girişinde kullanılabiliyor. Üretici, eklenebilecek ek cihazların listesini şu şekilde vermiş, External Class-A tube output stage, Dual-Mono External Inductive Power, Curve Equalizer Extender unit, Class-A Tube Output Stage ve Gain Stage Enhancer. Görebileceğiniz üzere cihazı daha iyi güç kaynağı ile beslemekten lambalı çıkış kazandırmaya kadar bazı cihazlar meraklılara sunuluyor veya yakın zamanda sunulacak…

Aslında cihazın tüm özellikleri yukarıda görülen ekranı kullanarak cihazın ön bölümündeki düğme ile ayarlanabiliyor. Cihazın 2 adet pikap girişi birbirinden bağımsız şekilde ayarlanabiliyor. Birde fazla kol kullanan pikap meraklıları için olmazsa olmaz özellikler. “1” numara ile işaretli kısımda pikap katları arasında hızlı geçiş yapılabiliyor. “2” işaretli kısımda o an ayarlanan iğne tipi gösteriliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere MM ve MC ayarları mevcut. 2 pikap girişi arzu edildiği gibi seçilebiliyor.

“3” numaralı ayar pikap katının farklı plak üreticilerine göre hızlı ayarlanmasını sağlıyor. Seçenekler RIAA, Decca-London ve American -CBS-Columbia. Toplam 3 olan seçenek bu ayarların birer de gelişmiş versiyonu ile iki katına çıkıyor. “Enhance” adı verilen bu özellik örneğin standart RIAA eğrisini temel alarak farklılaştırıyor. Dinamizm artışı konusunda ciddi bir artış olacağı iddia ediliyor ki, testlerimizde bu duruma tabii ki bakacağız.

“4” numaralı ayar Gain ayarlarının yapılabilmesini sağlıyor. 3dB, 0dB, +3dB ve +6dB seçenekleri ile iğnenizin çıkış katı ile pikap katınızı eşleyebilirsiniz. Egzotik çıkış veren iğneleri ise genelde bir üst ayarı ile kullanabileceğiniz gibi farklı seçenekleri de deneyebilirsiniz.

“5” numaralı ayar ise Load yani yükleme resistansını ayarlıyor. Burada 10Ω, 22Ω, 47Ω, 100Ω, 220Ω, 470Ω, 1000Ω, 22KΩ ve 47KΩ şeklinde 9 farklı seçenek meraklılara sunulmuş. Aslına bakarsanız Load değerleri ile kombine edebileceğiniz gain değerlerine bakarsanız bir çok MC iğneyi, bu pikap katı ile sorunsuz şekilde kullanabiliyorsunuz.

RIAA, Decca-London ve American -CBS-Columbia ekolayzır eğrilerinden bahsettik. Bunları açmazsak tabii ki olmaz. Öncelikle şunu söylemeden geçmeyelim, bu konuda çok kapsamlı makaleleri benim kişisel sitemde Plak Koleksiyonculuğu rehberinin altında  burada ve burada okuyabilirsiniz.  Burada özellikle RIAA konusu önemli çünkü günümüzdeki standart bu!

Aslında maceramız 1950 öncesinde her plak firmasının kendi standartlarını kullandığı döneme uzanıyor. Belirli bir süreden sonra onlarca farklı standart büyük bir kaos yaratmaya başlayınca buna bir çözüm aranmaya başlar. 1952 yılında RCA mühendisleri çok dikkat çekici bir çözümler paketi oluşturmayı başarmıştı. Neredeyse mükemmele yakın bir ekolayzır eğrisi ve bunun bilimsel tartışması ilk standartlaşma umutlarını filizlendirdi. Bu tartışmalar devam ederken RIAA (yani Recording Industry Association of America – Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği ) olaya el koydu ve RCA’nın çözümünü standart olarak kabul etti. İlerleyen 3-4 sene boyunca tartışmalar devam etti ancak büyük plak firmaları 1955 yılında bu eğri başta olmak üzere tüm standartları kabul ettiler. 1952’den (aslında 1953 demek daha doğru) itibaren plak standartlarında bir değişim olmamıştır. Yukarıdaki fotoğrafta PH-10 pikap katı RIAA ayarında görülebilir.

Diğer iki ekolayzır eğrimiz, Decca-London ve American -CBS-Columbia demiştik. Burada şunu söylemek lazım, her iki ekolayzır eğrisi aslında çok geniş bir dönemi kapsıyor. Örneğin Decca özeline bakarsak 1946 ila 1954 arasında taş plaklar için ayrı, İngiliz baskıları için ayrı standartlar kullanılmış. Bu listeye ayrıca FFRR adı verilen ayrı bir ekolayzır eğrisini ekleyebiliriz. Goldenote firması daha çok İkinci Dünya Harbi ile RIAA eğrisinin kabul edildiği döneme ait göreceli geç dönem ekolayzır eğrisini temel almış. Olay American -CBS-Columbia tarafına gelince işler daha da karışık, ancak Goldnote tasarımcıları burada da benzer bir yaklaşımı temel almış. Aksi takdirde ortaya çıkması gereken cihaz daha doğrusu ayarlar EMT JPA-66 seviyesinde olmak zorunda ki, aslına bakarsanız günümüzde plak koleksiyonunda bu denli geniş yelpazede plak olan insan sayısı oldukça az. Bu arada şunu da unutmamak lazım farklı dönem plaklarını dinlemek için farklı iğnelere de sahip olmanız gerekiyor. Çok spesifik işler…

Bence üretici burada en yaygın iki standarda yer vererek bir yandan oldukça geniş bir dönemi kapsama altına almış ve aslına bakarsanız kafa karışıklığının önüne geçmiş. Bu arada her iki ekolayzır eğrisinin “Enhance” versiyonlarının da emrinize amade olduğunu belirteyim. Yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğraflarda Decca London standardının iki farklı edisyonu arasındaki farklılık grafikler üzerinde de görülebiliyor.

Umarım cihazın fiziksel özellikleri ve detaylı ayarları konusunda sizlere yeterince bilgi verebilmişimdir. Peki bir pikap katı olarak PH-10 modelini performansı nasıl? İsterseniz şimdi ona bakalım. Denemelerim sırasında ağırlıklı olarak MM ve MC iğne performanslarına bir bakış attım. Genel kültür açısından birkaç Decca-London ve American -CBS-Columbia plağını dinledim ve ayarları kurcaladım.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız