Soundsmith – Sussurro

Amerikalı Soundsmith firmasının ilk kez bir ürününü Stereo Mecmuası’na konuk ediyoruz. Geçmişte firmanın bir çok iğnesini test etme olanağı bulmuştum ancak  ilk kez yazıyorum. Aslında ilk planım fiyatı daha makul mantıklı seviyelerdeki iğnelerini yazmak idi ama ne yazık ki bu iğneler çok uzun süreler bende kalmadı ve kendi evimde detaylı bir dinleme yapamadım. Durum böyle olunca bende firmanın üst segment iğnelerinden Sussurro’yu mercek altına almaya karar verdim. Benim açımdan çok farklı bir deneyim oldu. Othello, Carmen gibi iğnelerden sonra Sussurro bambaşka bir deneyim sunuyor.

Soundsmith geçmişi 35 sene öncesine dayanan bir firma. Audio Research, Revox, Bang & Olufsen, Halcro, DartZeel, Jeff Rowland ve McIntosh gibi bazı önemli markaların teknik servisini de üstlenen firmanın asıl konusu pikap iğneleri. Firmanın kurucusu Peter Ledermann çok ilginç bir isim. Çeşitli audio firmalarında görev yapan Ledermann’ın kariyerinde IBM Araştırma Laboratuvarında mühendis olarak çalışmak gibi farklı işlerde var. IBM’deki kariyeri yazılan çizilenlere göre 10 yılın üzerinde sürmüş. Soundsmith firması geçmişte farklı markaların iğnelerinin tamiri ve özellikle Bang & Olufsen iğnelerin yeniden yapılması konusunda uzmanlaşmış bir firma. Bang & Olufsen deyince bir çok meraklının burun kıvırdığını biliyorum ancak Danimarkalı firmanın “MC1 ve 2” gibi iğneleri tahminlerinizin çok ötesinde başarılı iğnelerdir. Bu iğnelerin farklı varyasyonları meraklılar tarafından Bang & Olufsen pikaplar haricindeki pikaplarda kullanılıyor ve dinlediğinizde bambaşka bir deneyim sunuyor. Ayrıca Soundsmith uzun senelerdir Denon DL-103 iğneler üzerinde yaptığı modifikasyonlarla analog meraklılarının ilgisini çeken bir firma.

Soundsmith, hem farklı iğnelerin tamiri hemde lisans altında iğne üretimi konusunda uzmanlaşmış olmasının verdiği güçle zaman içerisinde kendi iğnelerini de meraklılara sundu. Bazı iğneler Bang & Olufsen firmasının geçmişte ürettiği iğnelerin modern yorumları iken bizim inceleyeceğimiz Sussurro gibi modellerde tamamen özgün tasarımlar söz konusu.

Sussurro iğnenin ismi kuvvetle muhtemel Latince “susurrus” fiilinden geliyor. Latince fısıldamak anlamına geliyor “susurrus”. Soundsmith alt segment veya daha yukarısındaki iğnelerini genelde güzel ahşap kutularda sunuyor. Ancak Sussurro modelindeki sunum bambaşka. Yine ahşap bir kutu içerisinde gelen iğnenin üst kapağında sedef olduğunu tahmin ettiğim ve gerçekten muhteşem gözüken bir süsleme var. Seçil Hanım kutuyu görür görmez bu iğneyi satın alalım sen iğneyi kullanırsın bende kutuyu istiyorum demeye başladı. Allah’tan iğnenin fiyatını duyunca vazgeçti bu israrından. Şaka bir yana iğne son derece şık bir kutu içerisinde sunuluyor. Gerekli bilgiler kutunun alt tarafına el ile yazılmış durumda. Stereo Mecmuası’nda geçtiğimiz senelerden bugünlere kadar bir çok üst sınıf iğne inceledik. Genelde Japon üreticiler sunum konusuna özel bir özen gösteriyorlar. İlk kez bir batılı üreticiden böyle bir sunum gördüm ve doğrusu çok hoşuma gitti. Tabii ki sese bir etkisi yok ancak verdiğiniz paranın karşılığında böyle bir özen görmek insanı mutlu ediyor.

Soundsmith Sussurro, Moving Iron (MI) dediğimiz yapıda bir iğne. Stereo Mecmuası’nda veya hifi ile alakalı bir çok platformda MM ve MC iğneleri tartışıyor ve örneklerimizi bu iki ana teknolojiye göre veriyoruz. Ancak bu “meşhur” ikilinin dışında hifi dünyasında nadiren gördüğümüz Moving Iron (MI) diye üçüncü bir tip iğne daha var. Bu iğneler aslında MM çalışma mantığına yakın olsalar da en büyük farklılıkları cantilever tabir edilen parçada demir (iron) madeninden üretilmiş bölümlerin mıknatısların yerini almış olması. Kutuplama ise bobinlerde kullanılan daha büyük mıknatıslar ile sağlanıyor. Bağlantı için kullanılan demir mıknatıslanarak iğne gövdesi içerisindeki akım yolculuğunu tamamlıyor.

Üretici iğneyi tasarlarken ultra düşük efektif hacme sahip olacak şekilde tasarlamış. Soundsmith iğnelerde ve özellikle farklı iğne modifikasyonlarında gördüğümüz kristal yakut yine bu iğnede de başrolü oyunuyor. Üretici baskı ağırlığı için 1.8 ila 2.2 gram aralığını işaret ediyor. Benim şahsi önerim ise 2.0 ve üzerinde bir ağırlık kullanmanız olacak. İğnenin gövde ağırlığı 8,79gram olarak verilmiş, compliance değeri ise 10. Çıkış voltajı ise 0.3mV. Yani biz bu iğneyi MC bir pikap katı ile kullanacağız. Burada hemen bir noktaya dikkat çekmek isterim Moving Iron iğneler genelde MM pikap katları ile kullanılırlar. Soundsmith Sussurro’daki çıkış değerleri oldukça farklı. İğne için fabrika çıkışı öngörülen “load” değeri 470Ohm. Ancak meraklılar 400Ohm üzerindeki değerleri hatta tam 2 katını bile deneyebilirler. Meraklılar compliance ve bu paragraftaki diğer terimler konusunda ihtiyaç duyacakları bilgileri  burada ve burada bulabilirler. Ayrıca Stereo Mecmuası No:29 içerisinde de kapsamlı bilgiler mevcut. Bu arada fabrika çıkış bilgilerine göre üretici hum sorunu oluşmaması için iğneyi tam 6 kat manyetik kalkan ile koruma altına almış!

Ben testlerime her zaman olduğu gibi yakından tanıdığınız sistemimde başladım. İlerleyen günlerde farklı pikaplar üzerinde de denemeler yapma şansım oldu. Denemelerimde pikap olarak Michell Gyrodeck Mk II, pikap kolu olarak SME Series V kullandım. SME Series V kendi içerisinde özgün bir protractor sistemine sahip, İlk adımda bu protractor’u kullanarak iğnenin konumunu ayarladım. Bu ayarların ardından bir ayna kullanarak iğnenin açısını iyice kontrol ettim. Kol ve pikap üzerinde biraz ince ayar yaparak ayarları mükemmel hale gelene kadar kontrol etmeye çalıştım. Bunu yaptıktan sonra kolun nihai ağırlığını ayarladım. Başlangıçta 2.0 gram ağırlık ile başlıyorum. Müzik dinlerken ağırlığı farklı  noktalara getireceğim. Cardas Sweep Record’tan yardım alarak anti skating’i 1,9-2,0 aralığına getiriyorum. Bu işlemlere başlamadan önce iğneye zarar vermemek adına göz kararı bir ayar  yapmanızı tavsiye ederim. İğnenin konumu sabitlenince hassas ayarı yapın. Bu tarz iğnelerin ayarında aslında hemen her türden iğnenin ayarında vakit harcamaktan kesinlikle çekinmeyin. Yapacağınız ayarın sese olumlu etkisi olacaktır. Gerekirse bir saat vakit harcayın ve ayarlarınızı elinizdeki imkanlar ölçüsünde mükemmelen yapın.

Ayarlarımızı elimizden geldiğince mükemmel şekilde yaptıktan sonra artık dinleme keyfine başlayabiliriz. İncelemenin ikinci sayfasında farklı plaklar dinlerken çıkarttığım notlara ulaşabilirsiniz.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız