Monitor Audio Silver 100

Monitor Audio, yaklaşık 40 yıldır hoparlör üreten ve ülkemizde de oldukça seveni olan bir İngiliz firması. Geçmişten bugüne bir çok Monitor Audio hoparlörünü dinleme fırsatı bulmuş olmama rağmen, Stereo Mecmuası’nda bu markaya hiç yer vermemiştik. Bu eksikliği gidermek adına hemen markanın ülkemizdeki mümessili Art Of Sound ile irtibata geçip incelemek için bir hoparlör belirledik. Bu yazımızda mercek altına alacağımız hoparlör Monitor Audio firmasının Silver 100 modeli raf tipi hoparlörü. Kişisel olarak raf tipi hoparlörleri ve monitörleri sevdiğimi biliyorsunuzdur. Hal böyle olunca seçimim de bu yönde oldu.

Silver serisi, firmanın üst serilerine geçiş modeli diyebiliriz. Gerek yapısı gerekse de işçiliği ile ortalamanın üzerinde bir hoparlör olduğunu kutusunu açtığınızda anlıyorsunuz. Hoparlörler boyutlarının üzerinde bir ağırlığa sahip. Oldukça kaliteli bir işçiliğe sahip olan hoparlörlerin, köşeleri hafif şekilde yuvarlatılmış ve gerçek ahşap kaplama ile tamamlanmışlar. Silver serisinde geniş bir renk seçeneği mevcut. Evinize uyan bir model mutlaka bulursunuz. Hoparlör geleneksel çift sürücülü yapıda.  Bu sürücüleri korumak için verilen ızgara bir çok yeni hoparlörde gördüğümüz gibi mıknatıslı.

Geçmişte Monitor Audio hoparlörlerde görmeye alıştığımız  Büyük “M” logosu da kaldırılmış. Sadece koruma ızgarası üzerinde küçük bir “Monitor Audio” logosu bulunuyor. Bence olumlu bir karar…

Monitor Audio Silver 100 modelinde firmanın en gelişmiş klasik yapılı tiz sürücüsü kullanılmış. Üst modellerde yani “Gold” ve “Platinum” serilerinde ribbon sürücü kullanılıyor. Silver serisinden aşağıya doğru gittiğinizde ise klasik kubbe tipi sürücüleri görüyoruz. Tamamen sıfırdan tasarlanan 25 mm C-CAM sürücüler iddialı özelliklere sahipler. Seramik kaplanmış alüminyum magnezyum alaşımlı sürücü üniteleri soğutulumuş yeni Neo mıknatıs sistemine sahipler. Üreticinin iddiası sürücülerin düşük distorsiyon ve temiz bir üst frekans performansı sunduğu.

Sürücüler oldukça şık metal bir korucuya sahipler. Sürücünün üzerinde küçük bir Monitor Audio logosu eklenmiş. Dediğim gibi geçmişte o koca “M” logolu hoparlörlerden çok daha güzel bir tasarım olduğunu söyleyebilirim kendi adıma. Bakınız yukarıdaki fotoğraf…

Hoparlörü açtığınızda ilk dikkat ettiğiniz şeylerden bir diğer ise mid/bas sürücü. Firmanın teknik bilgiler kılavuzuna bakılırsa yeni sürücüler için bayağı çalışma yapılmış. 5 çeyrek inç boyutlarındaki sürücü, tiz sürücüler seramik kaplanmış alüminyum magnezyum alaşımdan üretilmiş. Hoparlör konisindeki bu ilginç tasarım sürücünün sağlamlığını garanti altına alıyor. Sesi şöyledir böyledir onu ayrıca zaten yorumlayacağız ancak sürücü sanki gelecekten çıkıp gelmiş bir tasarıma sahip. Ben çok beğendim. Özellikle beyaz renk gibi bir kabin rengi tercih ederseniz, endüstriyel tasarım sevenler için harika bir seçim olur… Dediğim gibi bol renk seçeneği mevcut.

Hoparlörlerin arkasında bir bas refleks portu ve alt tarafta giriş konektörleri bulunuyor. Arzu edildiğinde bi-ampling veya bi-wiring ile sürebileceğiniz hoparlörlerin konektörleri gayet sağlam ve kaliteli gözüküyor. Bu arada hoparlörlerin fabrika verilerine de bir göz atalım. Frekans aralığı (-6 dB): 40 Hz – 35 kHz, hassasiyet (1W@1M): 88 dB, nominal empedans 8 ohms, minimum empedans: 4.5 ohms @ 167 Hz, maksimum SPL: 112 dBA, tavsiye edilen amplifikatör gücü  40 – 120 W aralığında verilmiş.

Hoparlör 375 x 230 x 300 mm boyutlarında yani oldukça büyük bir raf tipi hoparlör diyebiliriz. Orta ve büyük dinleme odalarında kullanılması üretici firma tarafından tavsiye edilmiş.

Hoparlörleri yakından tanıdığımıza göre, artık dinleti notlarına geçebiliriz. Normal koşullarda kendi hoparlörlerimi kaldırarak sistemime Monitor Audio Silver 100 modelini dahil ederek dinletilerime başladım yazarım ama asıl amplifikatörüm kanal başı 3W’lık çıkış gücü ile hoparlörü olması gerektiği gibi besleyemiyor. Durum böyle olunca farklı lambalı ve solid state amplifikatörler ile dinletilerime başlıyorum. Ağırlıklı olarak Luxman MQ60 ve Exposure Model VIII güç amplileri kullanacağım. Tabii ki farklı amplilerde deneyeceğim.


İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız