Acoustic Revive LAN-1.0PA ve RLI-1

Bu yazımda sizlere bahsedeceğim ürünler Acoustic Revive firmasından LAN-1.0PA network kablosu ve RLI-1 network gürültü önleme sistemi. Her iki ürünü deneyip çok beğenen bir arkadaşımın tavsiyesi ile denemeye karar verdim. Bu tam anlamı ile bir inceleme yazısı sayılmaz, bir nevi kullanıcı deneyimi olarak okumanızı tavsiye ederim..

Bu ürünler müzik sistemlerinde network tabanlı cihazlar bulunan meraklıları ilgilendiriyor. Ancak bu sistemlerinin ve network cihazlarının biraz(cık) ortalamanın üzerinde olmasını ben tavsiye ederim. Bu tarz bir sistem evimde kurulu olmadığından denemelerimi yapmak için bir test platformu oluşturmaya gerek vardı. Bunun için basit bir network ağı kurmaya karar verdim. Aslında ev içerisinde bir network ağı bulunuyor ancak kablosuz bir ağ kullanıyorum. Ürünleri kullanmak için kablolu bir ev ağı oluşturmam gerekiyordu. Bunun için el altında bulunan bir router ile işe başladım. Router bildiğiniz gibi her türden, küçük/orta ölçekli bir ağ oluşturmak için gereken çok temel bir cihaz. Günümüzde hem kullanım hemde içerdikleri özellikler açısından çok daha tüketici dostu hale gelmiş durumdalar. Hemen her türden ayarı çok kolay şekilde yapmamıza izin veren arayüzlerden tutun, evde medya akışı sağlamak için gerekli DLNA özelliklerine kadar aklınıza gelebilecek bir sürü özelliğe sahip router’lar bulmak mümkün ve en önemli şey fiyatları çok makul seviyelere düşmüş durumda.

Router ile modemimi bağladım ve bu sayede ev içerisinde kablosuz özellikteki cihazlarda network’un bir parçasına geldiler. Bu sayede kendi işlerimi yapmaya devam edebildim bu sayede. Elimdeki bilgisayarlardan bir tanesi medyalarımı kontrol etmek amacı ile zaten devamlı şekilde netwok’e bağlı. Bu kez değişiklik olarak bu bilgisayara bağlanacak ikinci bir bilgisayarın kablosuz erişimini keserek LAN kablosu kullanarak router’a bağladım. Bu durumda ikinci bilgisayar üzerindeki müzik çalar ana medya deposuna bağlamak için LAN kablosuyla router’a bağlanıyor ve medyayı buradan çekiyor. Bu bağlantıda da Acoustic Revive LAN-1.0PA network kablosu ve RLI-1 network gürültü kesme sistemini devreye soktum. Kablosuz rahatlığına alışınca ortalıktaki LAN kabloları sinirlerimi zıplatmadı değil. Ama bu ürünleri test etmenin başka bir yolu da yok. Test sisteminde DAC olarak Goldnote DAC7 bulunuyor. Geçen seneden beri bilgisayar temelli cihazları test etmek üzere bende duruyor. Aynı zamanda Matrix X-Sabre modelini de denemeler amacı ile kullanıyorum.

Aslında network’lerde gürültü sorunu bilindik bir şey. Çok özel server’larda bu soruna yönelik bazı önlemler alınır. Benzer önlemlerin alındığı bir diğer alan ise tıp alanıdır. Özellikle görüntüleme cihazlarında kullanılan sistemler genelde kendi içlerinde bir ağ sistemine sahiptir ve tanılarda yanılma olmaması amacı ile oldukça gelişmiş network filtreleme sistemlerine sahiplerdir. Bu iki alan hariç özel bir gürültü önleme sistemine denk geldiğimi söyleyemeyeceğim. Belki askeri alanda ve yüksek teknoloji kullanılan üretim tesislerinde de kullanılıyordur. Bahsettiğim ve bildiğim iki alanda da özel router’lar ve filtre sistemleri kullanılır ve aynı zamanda kullanılan kablo kalitesi de üst düzeyde olur.

Üst uç sınıf audio pazarında da anlaşılan böylesine bir ihtiyaç var ki, bu ürünler üretilmiş!

Ne olup ne bittiğiniz anlamak için sistemdeki USB kablolarını standart versiyonlarla değiştirdim ve bir süredir kullanmakta olduğum Acoustic Revive RUI-1 USB izolasyon sistemini devre dışında bıraktım. Bakalım LAN kablosu üzerinden sisteme gelen bir gürültü duyacak mıyım ve Acoustic Revive LAN-1.0PA network kablosu ve RLI-1 network gürültü kesme sistemi belirgin bir iyileşme duyabilecek miyim?

İlk önce standart bir LAN  kablosu ile bağlantı yapıyorum. Evet hissedilir bir gürültü var. Ancak bu gürültünün USB kablolarının devreden çıkması ile bir ilişkisi var mı diyerek USB kablolarını geri takıyorum. Arka plan büyük ölçüde sessizleşiyor. Bu arada veri akışı konusunda kablosuz iletişime göre LAN  kablosu daha başarılı bir performans gösteriyor laf aramızda. Ama ortalık kablodan geçilmiyor ve manzara iç açıcı değil… Bu kez Acoustic Revive LAN-1.0PA’yı standart LAN kablosu yerine takıyorum. Bir değişim var ancak kelimelere dökmek çok güç. RLI-1 network gürültü önleme sistemini devreye alınca biraz daha anlaşılır hale geliyor etkiler. Bu durumu izah etmek pek kolay değil. Tıpkı elektrik sistemlerimizde karşılaştığımız zincirleme etki bu senaryoda da karşımıza çıkıyor. Özellikle üst frekanslarda bir açılma söz konusu. Söküp takmalar devam edince etkilere biraz daha hakim oluyorum. Evet farklılık var ama benim sistemimde en zayıf halkanın bilgisayar tabanlı kaynak cihazlar olmasının etkisi ile belki çok vurucu değil. Benzer bir sistemi kendi üst uç bilgisayar tabanlı müzik sisteminde test eden bir arkadaşım bu etkilerin çok fark edilir olduğunu söyleyip bu ürünleri önermişti. Birincil kaynağı bu tarz sistemler olup, üst sınıf donanımlara sahip olanlar eminim ki daha belirgin sonuçlar alacaklardır.

Acoustic Revive firmasının LAN-1.0PA network kablosu ve RLI-1 network gürültü önleme sistemi açık konuşmak gerekirse bende dahil bir çok Stereo Mecmuası okuyucusunun ilgi alanına giren ürünler değiller. Bu ürünler evinde NAS sürücüler, router’lar ve LAN kabloları ile bağlanmış bilgisayar tabanlı özel müzik server’lara sahip olan meraklıları ilgilendiriyor. Acoustic Revive LAN-1.0PA kablosu başarılı bir ürün ancak uzunluğuna bakarak router’ınız ile kaynak sisteminizin yakın olması gerektirdiğini hemen söylemem lazım. RLI-1 network gürültü önleme sistemi ise özel bir audio network ağına eklenebilecek bir ürün gibi gözüküyor. Her iki üründe 325 Dolar + KDV’lik fiyat etiketine sahip. Açık konuşalım çok özel ve çok küçük bir cemiyeti ilgilendiren ürünler…

Acoustic Revive LAN-1.0PA / RLI-1
Özel LAN kablosu / Özel network gürültü önleme sistemi
Fiyat: 325 USD + KDV / 325 USD + KDV (10 Haziran 2014 itibarı ile)
Temsilci: Audio AVM / www.audioavm.com