High Definition Vinyl – Yüksek Çözünürlüklü Plak

Bundan aylar önce duymaya başladığımız High Definition Vinyl yani yüksek çözünürlüklü plak konusu gitgide ciddiyet kazanıyor. İlk ortaya çıktığında %30 daha fazla kapasite, %30 daha fazla ses şiddeti ve var olan plaklardan tam iki kat daha fazla çözünürlük sağlayacağı iddiası ile dikkatleri çekti. Tüm bu gelişim süreci Rebeat Digital isimli bir firma tarafından yapılıyor. Avusturyalı firma HD Vinyl ile alakalı patent başvurularını ilk olarak Avrupa’da yaptı ve ilerleyen dönemlerde tüm dünyayı kapsayacak bir patent başvurusunun da yapılacağı bilgileri geldi.

Tüm bu süreç içerisinde yavaş yavaş olayın teknolojik alt yapısı da ortaya çıkmaya başladı. Aslında yeni teknoloji son derece basit bir mantığa sahip. Son yıllarda gelişen lazer yazma belki de kazıma teknolojisi kullanılarak plağın üç boyutlu modellemesini çıkartmak ve izleri işlemek.

Avusturyalı firmanın iddiasına göre plak basma işleminin kısalacağı ve maliyetlerinde zaman içerisinde düşeceği söyleniyor.

Yeni plaklar fiziksel olarak günümüzde kullandığımız plaklardan daha farklı olmayacaklar. Aynı şekilde bu plakları yine benzer yollar ile çalmaya devam edeceğiz. Yüksek çözünürlüklü plaklar ortaya çıktığında varolan pikaplarımızı kullanmaya devam edebileceğiz ancak gelişmiş özellikleri kullanmak için HD uyumlu pikapları tercih etmek gerekecek. İşte burada yavaş yavaş sıkıntılar başlıyor. Öncelikle büyük iğne üreticilerinin bu konuya bakış açısı nasıl olacak şimdilik bu konuda fazla bir bilgi yok. Pazarın büyük çoğunluğuna hitap eden firmaların en az birkaç model iğneyi meraklılara sunması gerekli görüşü hakim. Pikap iğnesi üretmek aslında çok zor bir iş olmasa da, günümüzde operasyonlarını devam ettirebilen çok fazla firma olmadığı gibi, özellikle giriş seviyesinde pazarda bulunan bir çok iğne aslında hep aynı üreticilerin ürünleri. Çoğu zaman kozmetik olarak farklılıklar görüyorsunuz. Büyük üreticilerden yüksek çözünürlüklü plak konusunu destekleyen herhangi bir açıklama gelmiş değil.

Rebeat Digital, plak üretimi aşamalarının uzun yıllardan değişmediğini söylüyor ve bu konuda haklılar. Yine firmanın iddiasına göre üretim aşamaları özellikle çevreye duyarlı değil. Kullanılan malzeme ve geri dönüşüm konusu da aynı şekilde. Yüksek çözünürlüklü plakların çevre dostu olacağı iddiası da önem kazanıyor. Bu konuda son derece takıntılı olan Avrupa Birliği muhtemelen bu projeye bir miktar finansal fonlama da sağlayabilir dedikoduları var.

Geçmişin tamamen manuel üretim aşamalarının aksine yüksek çözünürlüklü plak üretiminde bilgisayar tabanlı modelleme kullanılacak ve 3 boyutlu yüretim teknolojilerinden faydalanılacak. Bu sayede yivler arasındaki mesafeler daha sağlı hesaplanarak radyan/tanjant hataları azaltılacak ve bu sayede frekans aralıkları optimize edilebilecek. Yüksek enerjili lazer yazılar ile 90 derecelik açı ile üretim yapılacağı için potansiyel gürültülerin (distorsiyon) tamamen önlenebileceği de teorik olarak konuşuluyor. Avusturyalı firmanın iddiasına göre master plakların oluşturulma maliyeti %50, zamanı ise %60 düşecek.

Yeni teknololjlerin gelmesi ile bu görüntü yerine bilgisayar başında plak izi tasarlayan mühendisleri göreceğiz herhalde.

Günümüzde her şeyin HD versiyonu popüler hale gelirken veya daha doğru bir tabir ile popüler hale getirilmeye çalışılırken bu trendin plaklara uğramaması düşünülemezdi. Yüksek çözünürlüklü plakların popüler olup olmayacağını göreceğiz. Ancak bazı başka gelişmeler insanı daha fazla heyecanlandırıyor.

Bunlardan birincisi Kanadalı Viryl Technologies firmasının geliştirdiği yeni plak basma teknolojisiydi. Üretici varolan teknolojiyi iyileştirerek plak üretimi zamanını büyük ölçüde kısaltmayı başardı. Aldığı 1 milyon Dolarlık yatırım ile firma gelecek seneden itibaren Amerika’daki bazı plak basım tesislerini yenilecek.

Bir diğer gelişme ise Alman Newbilt Machinery firmasının ürettiği gelişmiş plak basma makineleri.Gerek çevre dostu gerekse de daha hızlı yeni makineler çok hızlı şekilde kabul görmüş gözüküyor. Şimdiden Amerika’daki irili ufaklı tesislerde Alman firmanın makineleri boy göstermeye başlamış bile. Alman firma aslında yeni bir şey keşfetmedik diyor, sadece varolan makineleri günümüzün teknolojileri ile yeniden tasarladık diyorlar. Anlaşılan sonuçlar başarılı olmuş ki, kabul görüyorlar.

Bakalım neler olacak…