High End Hoparlör Tasarımı

Müzik, sözlük anlamından daha fazla mesaj ve duyguyu taşımakta olup, dinleyicilerin de yarattığı etkileşim, duygulanım, yanıt, tepki, tavır ve sanatçının dinleyiciye ulaştırmak istediği her türlü coşkuyu, kelimelerin sınırlarını aşan evrensel bir dille anlatır.

Bu, canlı performanslarda ve sanatçının dinleyicisiyle etkileşime girdiğinde, çoğu zaman başarıyla gerçekleşmekte. Fakat sıra bir hi-fi sistem tarafından müziğin röprodüksiyonuna geldiğinde, bir çok element sanatçının vermek istediği ana mesajı değiştirmekte, hatta yok etmektedir.

Bu durum, modern teknoloji dünyasında tüm tasarım vurgusunun, ölçülere ve kitaplardaki tasarım konseptine dayandırılıyor olmasından kaynaklanmaktadır.

Kabul edilen bir gerçektir ki ses elektroniği eğitimi alan herhangi bir öğrenci veya serbest tasarımcı, kabul gören standartlara göre mükemmel gözüken bir ürün oluşturabilir.

Hoparlör ölçüm terminolojisine göre ölçülere, yakın mesafeden, ortalama oda alanında ve aynı zamanda amplifikatörün hoparlörü sürme kolaylığı açısından bakılmalıdır. Örnek olarak bir amplifikatöre göre kıyaslandığında hoparlör ölçümleri, “natürellikten” (flat response) sapma gösterir.

Hoparlörlerin ölçümlendiği koşulların bu ölçüler üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hoparlör sürücülerinin karakteristiği, tasarımı ve dinleyicilerde yaratacağı etkinin algılanması, uzun soluklu ar-ge (araştırma-geliştirme) çalışması, sürücülerin uygun ölçülere getirilmesi sonucu olur. Bu arge çalışması, kabin, ünite, damping malzemeleri ve krossoverların hassas bir şekilde ayarlanmasını içerir (“saf dinleme”, benim ar-ge tasarımım içine dahil edilmiştir).

Bu noktada bir not düşelim; biz hoparlörlerimizi bu parametreler arasındaki etkileşimi anlamamızı sağlayan bir çok farklı yöntemde ölçüyoruz. Bu nedenle, hoparlörleri dinlemek için çok fazla zaman ayırıyor ve birbirinden farklı durumlar yaratacak dinleme ortamlarında ölçümler yapıyoruz.

Hoparlörlerinin kalitesinin “kontrollü bir ortamda”, “doğru” ölçümlerde olduğunu iddia eden her hoparlör üreticisi, yorumumun ilk paragrafında açıkladığım gibi, ilk başta bir hoparlör üretmenin nedenini tamamen gözardı etmiş demektir.Doğru tasarım ve doğru ölçüm değerleri, herhangi bir hoparlör tasarımının yalnızca ön aşamasıdır. Bir hoparlörü diğerlerinden farklı kılan, eninde sonunda sanatçının tasarladığı duyguların uygun röprodüksiyonunu gerçekleştirmesindeki başarısıdır.

Tufan Hashemi
ROKSAN

Daha fazla bilgi için,

Roksan hakkında bilgi için firmanın web sitesi
Roksan’ın Türkiye dağıtımcısı olan BL Müzik’in web sitesi
Tufan Hashemi (Levent Büyük çeviri)

Tags: