Q Acoustics Q Media BT3

Bu yazımda Q Acoustics firmasının yeni Q Media BT3 modelini mercek altına alacağım. Bu ürün ülkemize yeni gelen bir ürün ve Stereo Mecmuası’na sıcağı sıcağına geldi. Geçtiğimiz haftalarda Q Acoustics firmasının Concept 20 hoparlörlerini Sn. Burak Meriç incelemişti. Bu kez firmanın farklı bir hoparlörüne bakış atıyoruz… Q Media BT3 raf tipi aktif bir monitör. İlginç özelliği ise dahili bir DAC ünitesine sahip olması. Bu DAC sistemi aynı zamanda Bluetooth desteğine sahip. Yani oldukça zengin özelliklere sahip bir ürün diyebiliriz. Bu ürünü denerken bir kaç farklı senaryo kullanacağım. Ancak ilk önce ürünün fiziksel özelliklerine bakalım…

Hoparlörün farklı renk seçenekleri bulunuyor. Ben beyaz rengini tercih ettim inceleme için. Hoparlör son derece derli toplu boyutlarda. Ön tarafındaki metal ızgara bölümü altında sürücüler güvenle duruyor. Hoparlörün bir tanesinin üzerinde kontrol tuşları bulunuyor. Aynı hoparlör üzerinde amplifikatör ve giriş/çıkışlarda bulunuyor. Hoparlörün üst bölümündeki kontrol panelinde uykudan çıkarma/güç tuşu ve her iki yanında ses yükseltme ve kısma kontrolleri bulunuyor.

Hoparlörün arka bölümünde DAC’a ulaşabileceğiniz optik giriş, sağ ve sol analog girişler, subwoofer bağlamak isterseniz gerekli çıkış ve özellikle taşınabilir müzik çalarları bağlamak üzere kullanabileceğiniz 3,5mm’lik streo giriş bulunuyor. Diğer hoparlöre sinyal göndereceğimiz çıkışlarda gayet iyi şekilde yerleştirilmiş. Hem banana hem spade hemde çıplak uçları çok kolaylıkla bağlayabilmek mümkün. Diğer hoparlörün arkasında ise sadece hoparlör girişi bulunuyor. Her iki hoparlörü kendi arasında köprüleyerek kullanıma hazır hale getiriyoruz. Ana hoparlördeki giriş/çıkışların  hemen altında Bluetooth cihaz eşleme sistemi var. Son olarak hoparlörün altında açma/kapama düğmesi ve yan tarafında iki uçlu (standart) elektrik kablosu girişi bulunuyor. Kutu içeriğinde elektrik kablosu, bir set RCA ara bağlantı kablosu, yeterli uzunlukta (hatta daha fazlası) bir çift hoparlör kablosu, 3,5mm ara bağlantı kablosu çıkıyor. Ayrıca hoparlörü açıp kapatabileceğiniz, sesi açıp kapatabileceğiniz bir uzaktan kumanda kutuya dahil edilmiş. Hoparlörü ister yan ister düz olarak kullanmak mümkün ve çok hoşuma giden bir incelik yapmış üretici bu noktada. Hoparlörleri yan kullandığınız ızgara üzerindeki minik logo kolaylıkla diğer yöne çevrilebiliyor. Bence süper bir ayrıntı….

Son yıllarda desktop audio dediğimiz alan gitgide daha popüler hale geliyor. Bunun haklı sebepleri var. Benim gibi bütün gün bilgisayar başında olan bir çok meraklı, işlerini yapmanın yanında müzik dinlemekten tutun, videolarına seyretmeye kadar bir çok işi bilgisayarlarının başında hallediyor. Durum böyle olunca gerek kullandığımız dizüstü bilgisayarların üzerindeki hoparlörler yetersiz kalmaya başlıyor. Sadece müzik dinlemek değil, aynı zamanda oyun oynarken bile kaliteli hoparlörler istiyorsunuz. Artık bilgisayar oyunları devasa bir sektör haline gelmiş durumda ve cirosu Hollywood’u geçmiş halde. Milyar Dolar’lık bu sektörde, oyun deyip geçtiğimiz “şey”lerin içerisinde kullanılan müziklerden tutun seslendirmelere kadar büyük bir özen gösteriliyor. Hatta bir çok albümde bulamadığımız özeni hiç beklemediğimiz bir alanda bulmak zaman zaman şaşırtıyor insanı. İster müzik dinlemek, ister film seyretmek veya oyun oynamak amacı ile kullanın desktop audio yani masaüstü ses sistemleri artık büyük bir gerçek. Bu pazarda eskiden genelde bilişim sektöründen firmaların ürünlerini görüyorduk. Ancak zaman içerisinde o döneme kadar adı sanı duyulmadık bazı firmalar bu pazara yönelik ürünler üretmeye başladılar ve yepyeni bir tablo oluştu.

İlk senaryoda Q Media BT3 modelini kendi masaüstü sistemim ile denedim. Benim kullandığım masaüstü sistemi 18.4”lik oldukça iyi donanımlı bir dizüstü bilgisayar, yine oldukça üst sınıf çevre bileşenleri ve oldukça özel bir monitörden oluşuyor. Denemelerimde ilk adımda klasik 3.5mm’lik girişi hemen ardından da optik girişi kullandım. Q Media BT3 modelinin DAC’ına sadece optik giriş ile fiziksel giriş yapabiliyorsunuz. Keşke USB giriş imkanı da verilmiş olsa dedim aslında. Benim dizüstü bilgisayar sistemimde optik ses çıkışı mevcut olduğundan denemelerimde optik girişe ağırlık verdim. Açıkçası bilgisayarın 3,5mm ses çıkışına nazaran optik girişin performansını daha çok beğendim. Ancak genelde üreticiler ne kadar özenirse özensinler bilgisayarların 3,5mm çıkışları ne yazık ki çok performanslı değiller. Açık konuşmak gerekirse bu alanda hem MAC hemde PC dünyasının iyi örnekleri açısından analog çıkışlarda ortalama bir kaynak cihazın performansına erişilmiş değil şimdilik.

İkinci senaryomuz Q Media BT3’ün bluetooth girişini kullanmak. Bana sorarsanız asıl eğlence burada başlıyor. Q Media BT’ün bluetooth aktarım özelliği apt-X standartı üzerine kurulmuş. Bu sayede çevrenizdeki hemen her türden cihazı kablosuz olarak müzik dinleyebilirsiniz. Tüm Android veya IOS tabanlı tablet ve akıllı telefonlar, hatta daha eski yarım akıllı telefonlar, üzerinde Bluetooth anteni bulunan herhangi bir bilgisayar ile müziğinizi Q Media BT3 üzerinden dinleyebilirsiniz. Sadece müzik değil, internet radyosu, video veya oyun aklınıza ne geliyor ise. Örneğin ben pişirme sırasında en çok zamanı Apple’ın Garageband yazılımının başında geçirdim. Gitarımı iPad’ime bağlayıp ses çıkışını Q Media BT3 üzerinden aldım. Bu senaryo gerçekten büyük rahatlık sağlıyor insana. Ortalıkta kablo yok, neredeyse evin neresinden olursanız olun müziğinizi gönderip dinleyebilmek mümkün. Tek yapmanız gereken cihazının bluetooth erişimini açmak ve cihazınız Q Media BT3’ü gördüğünde hoparlörün arkasındaki minik “pair” tuşuna basmak. Bu işlem sayesinde eşleştirme veya benim daha sıklıkla kullandığım tabirle tanışma gerçekleşiyor ve veri alışverişi başlıyor.

İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız